Λουκέτα και απολύσεις έφερε φέτος ο τουρισμός

Λουκέτα και απολύσεις έφερε φέτος ο τουρισμός

Καθώς διανύουμε τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου ο χώρος του Τουρισμού μετράει τις ζημίες μιας καταστροφικής σεζόν, που θα αφήσει πίσω της ερείπια. Λουκέτα και απολύσεις.

Χιλιάδες και από τα δύο. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για απώλειες εσόδων της τάξης των 14 – 15 δισ. ευρώ, από 18 δισ. που ήταν το 2019 φέτος θα περιοριστούν στα 3,5 – 5 δισ. Σημειώνεται ότι πέρυσι μόνο τον μήνα Αύγουστο τα έσοδα ήταν της τάξης των 4,2 δισ., όσο είναι φέτος τα έσοδα όλης χρονιάς.

Ενδεικτικό της… καταστροφικής πορείας που ακολουθεί ο Τουρισμός είναι ότι το πρώτο εξάμηνο του 2020 (Ιανουάριος – Ιούνιος), όταν είχαμε και την έξαρση της πανδημίας (καραντίνα), οι εισπράξεις από τον τουρισμό ήταν 678 εκατ., ενώ το αντίστοιχο διάστημα το 2019 ήταν 5,4 δισ.

Ισχυρό ήταν το πλήγμα που δέχθηκαν τα ξενοδοχεία της χώρας, είτε πρόκειται για αυτά που λειτουργούν σε ετήσια βάση είτε μόνο κατά τη θερινή περίοδο. Ο τζίρος τους υποχώρησε 67% κατά μέσο όρο, ενώ οι απολύσεις προσωπικού ήταν της τάξης του 30%. Ειδικότερα δε στα ξενοδοχεία της Αθήνας η πληρότητα υποχώρησε κατά 49,2%. Αντίθετα, περιορισμένες –συγκριτικά με τα ξενοδοχεία της υπόλοιπης χώρας– ήταν οι απώλειες που είχαν μονάδες σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως η Ρόδος, η Λήμνος κ.ά.

Οι προοπτικές –σε γενικότερο επίπεδο– για το διάστημα που απομένει μέχρι το τέλος της τουριστικής σεζόν κάθε άλλο παρά ευοίωνες είναι. Οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο θεωρούν χαμένη τη φετινή σεζόν και προετοιμάζονται για την επόμενη χρονιά, χωρίς πάντως να είναι σε θέση να καταστρώσουν σχέδια για ανάκαμψη της τουριστικής κίνησης, καθώς δεν είναι δυνατή καμία εκτίμηση όσον αφορά την πορεία της πανδημίας.

Είναι υποχρεωμένοι να τηρήσουν στάση αναμονής μέχρι τουλάχιστον το τέλος του χρόνου και στη συνέχεια, με βάση τα τότε δεδομένα, να εξετάσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Προς το παρόν οι φορείς του τουρισμού εκπέμπουν «SOS» και ζητούν από την κυβέρνηση σοβαρά και αποτελεσματικά μέτρα στήριξης τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους εργαζόμενους.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ