«Μαστίγιο και καρότο» από την Τουρκία: Ζητά διάλογο απειλώντας την Ελλάδα… μετά την παρέμβαση Τραμπ – Πομπέο!

«Μαστίγιο και καρότο» από την Τουρκία: Ζητά διάλογο απειλώντας την Ελλάδα… μετά την παρέμβαση Τραμπ – Πομπέο!

Τελικά η Τουρκία φέρεται διατεθειμένη να ακολουθήσει τη διπλωματική οδό στο θέμα των διαφορών της με την Ελλάδα για τα δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο μετά και την ένταση που έχει προκληθεί το τελευταίο διάστημα μεταξύ των δύο πλευρών την τετελεσμενη κατάσταση με την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία για την μερικη ΑΟΖ και την παράνομη ύπαρξη του Oruc Rais στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μπορούμε, φέρεται να είπε ο Ερντογάν,  «να καθίσουμε με όλους στο ίδιο τραπέζι. Δεν υποχωρούμε από τα δικαιώματά μας. Μπορούμε να βρούμε ένα κοινό έδαφος όπου όλοι να κερδίσουν. Μπορούμε να εφαρμόσουμε μια πολιτική win-win. Αλλά η Ελλάδα δεν το αποδέχεται».

Εμείς όμως, πρόσθεσε,  συνεχίζουμε τα πάντα στο τραπέζι.

«Υποστηρίζουμε την πολιτική λύση. Η Γερμανία θέλει να μεσολαβήσει, αλλά πρέπει να υποστηρίξει με κάποιο τρόπο και τον στρατηγικό της εταίρο τη Γαλλία».

Είναι εμφανές ότι η Τουρκία παίζει όλα τα «χαρτιά» της ενόψει της Συνόδου Κορυφής ώστε να αποφύγει τις κυρώσεις ενώ ταυτόχρονα επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα και να σύρει την Ελλάδα σε διάλογο με τους δικούς της όρους.

Καθοριστικό ρόλο φαίνεται πως έχει παίξει η χθεσινή παρέμβαση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο οποίος κάλεσε Αθήνα και Αγκυρα για μορατόριουμ και έναρξη διαλόγου.

Η πρόθεση της Άγκυρας να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου φανερώθηκε από τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος, σύμφωνα με τουρκικές εφημερίδες, είπε σε κλειστή σύσκεψη κομματικών στελεχών τα ακόλουθα:

«Στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου θα προχωρήσουμε στα πλαίσια της διπλωματίας. Η Τουρκία στο σημείο των δικαιωμάτων της στην Ανατολική Μεσόγειο έχει 100% δίκιο. Σε περίπτωση που και η απέναντι πλευρά απομακρυνθεί από τα βήματα της αύξησης της έντασης, τότε στην Ανατολική Μεσόγειο, μέσω διπλωματίας μπορούμε να εφαρμόσουμε την πολιτική “καζάν- καζάν (win-win)”. Πρέπει να αναδείξουμε τις συνεργασίες και προσπάθειες αλληλουποστήριξης που είχαμε με τις χώρες της περιοχής, κυρίως με την Ελλάδα. Αυτή την προσπάθεια να την αναδείξουμε στο τραπέζι του διαλόγου και να την εξηγήσουμε στην κοινή γνώμη».

Ο Μάικ Πομπέο στην παρέμβασή του σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον ο κ. Πομπέο ανέφερε: «Ο πρόεδρος Τραμπ έχει συνομιλήσει με τον πρόεδρο Ερντογάν και με τον πρωθυπουργό στην Ελλάδα. Τους καλούμε όλους να υποχωρήσουν, να μειωθούν οι εντάσεις και να αρχίσουμε να έχουμε διπλωματικές συζητήσεις για τις διαφωνίες που υπάρχουν εκεί στην Ανατολική Μεσόγειο, τις διαφωνίες για την ασφάλεια, τους ενεργειακούς πόρους και τις θαλάσσιες ζώνες».

«Χρειάζεται να καθίσουν και να συζητήσουν γι’ αυτά και να τα λύσουν διπλωματικά. Δεν είναι χρήσιμο να αυξάνεται η στρατιωτική ένταση στην περιοχή: μόνο αρνητικά πράγματα μπορεί να βγουν από αυτό», πρόσθεσε. Ο κ. Πομπέο αιτιολόγησε και την απόφαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να άρει το εμπάργκο μη φονικών όπλων προς την Κυπριακή Δημοκρατία. «Γνωρίζουμε ότι αυτή η απόφαση ανακοινώθηκε υπό το φως ενισχυμένων εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά σκεφτήκαμε ότι ήταν το σωστό, οπότε πήρα την απόφαση ότι θα προχωρήσουμε σε αυτό».

Η Τουρκία έχει ενοχληθεί μετά την απόφαση των ΗΠΑ για μερική άρση του εμπάργκο όπλων προς την Κυπριακή Δημοκρατία και συνεχίζει τις προκλητικές ενέργειες σε όλα τα επίπεδα βάζοντας εμμέσως στο «παιχνίδι» και τους Ρώσους.

Μετά το μπαράζ προκλητικών δηλώσεων από τούρκους αξιωματούχους τα προηγούμενα 24ωρα, το βράδυ της Τετάρτης εκδόθηκαν δύο νέες Navtex για ασκήσεις με πραγματικά πυρά στην Ανατολική Μεσόγειο, με την ονομασία «ρωσικές ασκήσεις πυρός» και η  πρώτη άσκηση θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 8 – 22 Σεπτεμβρίου και η δεύτερη μεταξύ 17 – 25 Σεπτεμβρίου.

«Πυρά» Ακάρ

Προκλητικός αλλά και πιστός στην σκληρή ρητορική που έχει χαράξει εδώ και αρκετό καιρό η Άγκυρα εμφανίστηκε για μία ακόμη φορά ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, εξαπολύοντας  «πυρά» κατά της Γαλλίας και των ΗΠΑ.

«Στην Ανατολική Μεσόγειο έρχονται κάποιοι από αποστάσεις χιλιάδων χιλιομέτρων και κάνουν νταηλίκια και παίζουν το ρόλο του προστάτη και της ασπίδας» είπε ο Χουλουσί Ακάρ, και συμπλήρωσε:

«Θα έρθουν και θα φύγουν όπως ήρθαν. Εσείς εάν προσπαθείτε να αλλάξετε τις ισορροπίες στη “νότια Κύπρο”, αυτό δεν θα φέρει την ειρήνη αλλά τη σύγκρουση, δεν θα φέρει τη λύση αλλά τη μη επίλυση του ζητήματος».

Προφανώς ο τούρκος αξιωματούχος αναφερόταν στην απόφαση των ΗΠΑ να άρει μερικώς το αμερικανικό εμπάργκο που είχε επιβληθεί το 1987 στην Κύπρο για τους μη φονικούς εξοπλισμούς.

Χθες, είχε προχωρήσει σε νέες απειλές, τονίζοντας ότι «δεν τίθεται θέμα παραχώρησης της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας μας σε οποιονδήποτε, εκτός εάν η κυριαρχία μας στους ουρανούς και τους αιθέρες και η παρουσία μας εδώ δεν είναι διαθέσιμη. Είναι θέμα αγώνα.
»Μην ξεχνάτε τον ρόλο σας σε αυτόν τον αγώνα, προγραμματίστε και εκτελέστε το καθήκον σας αναλόγως.

Είχε προσθέσει δε, ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είναι στη διάθεση του έθνους και κανείς δεν πρέπει να έχει αμφιβολία για αυτό.

Με πληροφορίες και από in.gr


Σχολιάστε εδώ