Έπεσε η αυλαία του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου με το πολυαναμενόμενο ντοκιμαντέρ “Saving North” 

Έπεσε η αυλαία του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου με το πολυαναμενόμενο ντοκιμαντέρ “Saving North” 

Έπεσε η αυλαία του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου την Κυριακή, 30 Αυγούστου 2020, με το πολυαναμενόμενο ντοκιμαντέρ “Saving North” του J. Mitchell Johnson, το οποίο προβλήθηκε σε πρώτη παγκόσμια προβολή.

Η Τελετή Λήξης συνεχίστηκε με την απονομή των βραβείων του Φεστιβάλ. Η καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ “Πέρα από τα Σύνορα” 2020, Ειρήνη Σαρίογλου, αφού ευχαρίστησε όλους τους χορηγούς, αρωγούς και υποστηρικτές του Φεστιβάλ, τόνισε την αναγκαιότητα συνέχισης του θεσμού και του περαιτέρω εμπλουτισμού του.

Ο εκπρόσωπος του Mega και του ομίλου Alter EgoΓιάννης Ζουμπουλάκης, μοίρασε στα παιδιά δώρα, μία ευγενική χορηγία του Mega και του ομίλου Alter Ego, Κεντρικών Χορηγών Επικοινωνίας του Φεστιβάλ.

Η βραδιά συνεχίστηκε με τη βράβευση των διαγωνιζόμενων ντοκιμαντέρ. Συγκεκριμένα, το βραβείο Καλύτερου Ιστορικού Ντοκιμαντέρ κέρδισε το “Once more unto the breach” σε  σκηνοθεσία Federico Ferrone και Michele Manzolini (Ιταλία 2019).

Το “Then comes the evening” κέρδισε το βραβείο Καλύτερου Μικρού Μήκους Ντοκιμαντέρ σε σκηνοθεσία Maja Novakovic (Σερβία 2019).

Το βραβείο Καλύτερου Ελληνικού Ντοκιμαντέρ (με την ευγενική μέριμνα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης) απονεμήθηκε στο ντοκιμαντέρ “Ο Σπύρος και ο Γύρος του Θανάτου” σε σκηνοθεσία των Δημήτρη & Λίνο Καφίδα (Βέλγιο 2020).

Το ειδικό βραβείο “Οδυσσέας” (με την ευγενική μέριμνα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού) απέσπασε το ντοκιμαντέρ “Υ1 – Στη σιωπή του Βυθού” σε σκηνοθεσία Φίλιππου Βαρδάκα (Ελλάδα 2019). Το βραβείο απένειμε ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού, Γιάννης Χρυσουλάκης, ο οποίος παρευρέθηκε στην Τελετή Έναρξης και Λήξης του Φεστιβάλ ως εκπρόσωπος του πρωθυπουργού. Στην ομιλία του ο κύριος Χρυσουλάκης τόνισε μεταξύ άλλων: “Ο Οδυσσέας” είναι ένα βραβείο-σύμβολο του πολιτισμού μας που, από απόψε, θα μπορεί να ταξιδεύει όπου υπάρχει και αναπνέει η Ομογένειά μας. Είναι το πρώτο που απονέμεται ειδικά σε απόδημο δημιουργό και το πρώτο που δίνει το έναυσμα για ακόμα περισσότερες δημιουργίες που παράγουν πολιτισμό, για διαρκώς πιο ενδιαφέρουσες ιστορικές προσεγγίσεις και αναλύσεις μέσα από τη ματιά των ομογενών μας”.

Το ειδικό βραβείο Μεσογειακής Φιλίας (με την ευγενική μέριμνα του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας – ΕΚΟΜΕ) απέσπασε το ντοκιμαντέρ “Σιγή Ιχθύος” σε σκηνοθεσία Ανδρέα Λουκάκου & Θοδωρή Χονδρόγιαννου (Ελλάδα 2020).

Την απονομή έκανε η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αναστασία Γκίκα, η οποία εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή της προς τον θεσμό του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου.

Το βραβείο Καλύτερου Κοινωνικο-πολιτικού Ντοκιμαντέρ απονεμήθηκε στο “In my Blood it Runs” σε σκηνοθεσία Maya Newell (Αυστραλία 2019). Τη βράβευση έκανε ο πρέσβης της Αυστραλίας στην Ελλάδα, Αθανάσιος Σπύρου, ο οποίος στη σύντομη ομιλία του δήλωσε την περαιτέρω στήριξη της πρεσβείας στη δραστήρια κοινότητα των Καστελλοριζιών της Αυστραλίας καθώς και στο νησί του Καστελλορίζου.

Εύφημος μνεία απονεμήθηκε στα ακόλουθα ντοκιμαντέρ:

 The Kiosk σε σκηνοθεσία Alexandra Pianelli (Γαλλία 2020).

– The Abode. Who are we? σε σκηνοθεσία Eleonora Tukhareli (Ρωσία 2019).

– Ο Γιώργος του Κέδρου σε σκηνοθεσία των Γιάννη Κολόζη & Γιώργου Κολόζη (Ελλάδα 2020).

Τους υψηλούς καλεσμένους τίμησε και ο Δήμος Μέγιστης, εκπροσωπούμενος από τον Αντιδήμαρχο Δημήτρη Αχλαδιώτη, ο οποίος εξέφρασε την επιθυμία να συνεχιστεί το Φεστιβάλ με κάθε τρόπο.

Στο τέλος της βραδιάς ο σπουδαίος λαϊκός τραγουδιστής Δημήτρης Μπάσης, ταξίδεψε με το ιδιαίτερο ηχόχρωμα της φωνής του όσους παρευρέθηκαν εκεί σε ένα μαγικό μουσικό ταξίδι, ερμηνεύοντας τραγούδια από την προσωπική του δισκογραφία, αλλά και αγαπημένα τραγούδια μεγάλων δημιουργών. Επί σκηνής τον συνόδευαν ο Γιάννης Παπαζαχαριάκης (κιθάρα), ο Γιάννης Σινάνης(μπουζούκι) και ο Τάσος Αθανασιάς (ακορντεόν).

Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.) μαζί με την Ecrans des Mondes (Παρίσι) και τον Σύνδεσμο Αναβίωσης Καστελλορίζου (Σίδνεϋ), τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Δήμου Μεγίστης, των Πρεσβειών της Αυστραλίας, των ΗΠΑ και του Ισραήλ και έχει την ευγενική υποστήριξη της Βουλής των Ελλήνων, της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Γενικής Γραμματείας Νησιωτικής Πολιτικής, του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ), της ΕΡΤ και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ).

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.beyondborders.gr ή να επικοινωνήστε με το Φεστιβάλ στη διεύθυνση [email protected]

 

 


Σχολιάστε εδώ