Ιδού η λύση: Η συνταγή του Κεμάλ

Ιδού η λύση: Η συνταγή του Κεμάλ

ΔΗΓΜΑ ΓΡΑΦΗΣ
Του Μάκη Κουρή


Και οι τρεις συνθήκες: Όραμα, λαός και ισχυρή ηγεσία…

«Ο περιβόητος Μουσταφά Κεμάλ, ο οποίος διέλυσε την Ελλάδα της Μικράς Ασίας, μετά το ’22, αν και απόλυτος κυρίαρχος στην Τουρκία, είχε και αυτός πολλά προβλήματα.

Έλεγε λοιπόν τότε ότι για να προοδεύσει ένα έθνος πρέπει να συντρέχουν τρεις συνθήκες. Πρώτον, να υπάρχει ένα όραμα. Εγώ πιστεύω ότι στην Ελλάδα σήμερα υπάρχει ένα τέτοιο όραμα, το οποίον είναι, κατά τη δική μου γνώμη προφανώς, να γίνουμε ένα μοντέρνο, ευημερούν, ευρωπαϊκό κράτος. Δεύτερον, ο λαός πρέπει να πιστέψει σε αυτό το όραμα. Σήμερα, νομίζω ότι και αυτό σχεδόν το έχουμε καταφέρει.

Όσοι δεν ήθελαν την Ευρώπη, το ευρώ ή τη Μέρκελ κι έλεγαν ότι όλοι αυτοί είναι κακοί άνθρωποι που μας τρώνε τα λεφτά, πιστεύω ότι έχουν ελαχιστοποιηθεί. Η τρίτη συνθήκη είναι να υπάρχει μια ισχυρή, αξιόπιστη ηγεσία. Η σύνδεση όλων αυτών με τα προηγούμενα είναι και το θέμα της Πρωτοβουλίας για το ’21, που είναι και μια πρωτοφανής για τη χώρα κοινή προσπάθεια 15 ιδιωτικών ιδρυμάτων. Θα μου πείτε, θα αλλάξει ο κόσμος με αυτό; Τι να σας πω, δεν αποκλείεται».

Είναι τα λόγια, οι καίριες επισημάνσεις για το αύριο της πατρίδας μας του εφοπλιστή Παναγιώτη Λασκαρίδη, ο οποίος επανειλημμένα έχει αποδείξει με έργα ότι έχει σημαία την πατρίδα, την Ελλάδα μας, ενισχύοντας τις Ένοπλες Δυνάμεις μας, που είναι το κύριο-καίριο οχυρό της γης που μας παρέδωσαν οι πρόγονοί μας.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

 


Σχολιάστε εδώ