Ευρ. Στυλιανίδης: «Η Τουρκία επιδιώκει να μετεξελίξει τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης σε εθνική»

Ευρ. Στυλιανίδης: «Η Τουρκία επιδιώκει να μετεξελίξει τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης σε εθνική»

– Ο βουλευτής της ΝΔ από τη Ροδόπη αναφέρθηκε στην προσπάθεια της εξωτερικής πολιτικής να επηρεάσει τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.

Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης τόνισε ότι η Τουρκία θέλει να εργαλειοποιήσει τους μουσουλμανικούς πληθυσμούς των Βαλκανίων με στόχο κυρίως τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, ωστόσο αυτό είναι κάτι που δεν το έχει πετύχει.

«Εδώ και χρόνια είναι μέσα στη φιλοσοφία της τουρκικής εξωτερικής πολίτικής η εργαλειοποίηση των μουσουλμανικών πληθυσμών της βαλκανικής με πρώτη τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, την οποία επιδιώκουν μονίμως να τη μετεξελίξουν σε τουρκομουσουλμανική μειονότητα. Από θρησκευτική να τη μετεξελίξουν σε εθνική. Δεν το έχουν πετύχει, υπάρχει ένα ζήτημα καθαρά διεθνοπολιτικό. Οι μειονότητες της Θράκης προσδιορίστηκαν ως θρησκευτική και χαρακτηρίστηκε ως μουσουλμανική από τη Συνθήκη της Λωζάνης κατά παράκληση του Κεμάλ Ατατούρκ. Η Ελλάς ήταν έτοιμη να την χαρακτηρίσει ως τουρκική αλλά ο Κεμάλ δεν ήθελε διότι θα ήταν περιορισμένη γιατί θα ήταν περιορισμένης ισχύος με δεδομένη ότι άλλες δύο εθνοτικές ομάδες οι Πομάκοι και οι Ρομά διαφοροποιούνται πλήρως από τη Τουρκία και την οθωμανική αυτοκρατορία» τόνισε αρχικά ο κ. Στυλιανίδης στον Alpha 98,9 και το «Ραντάρ», με τους Τάκη Χατζή και Δήμο Βερύκιο και συνέχισε όσον αφορά τις κινήσεις του Μουφτή:

«Χρησιμοποιείται το θρησκευτικό αίσθημα. Ο Μουφτής στη Θράκη είναι και δικαστής, διότι εφαρμόζεται στο οικογενειακό δίκαιο κάποια πτυχή του ισλαμικού δικαίου η οποία γίνεται αποδεκτή από την Ελλάδα αρκεί να μην προσκρούει στο Σύνταγμα και στο κοινοτικό δίκαιο. Αυτή τη δημόσια αρχή, που λέγεται Μουφτής, η οποία διορίζεται από το κράτος, όπως σε όλα τα άλλα μουσουλμανικά κράτη, προσπαθούν να την αντιποιήσουν, έχουν δημιουργήσει κάποιους ψευτομουφτήδες στον Έβρο, στη Ροδόπη και στην Ξάνθη και τους βγάζουν μπροστά για να προωθήσουν κάθε φορά την τουρκική προπαγάνδα. Αυτό είναι και παράτυπο και παράνομο, η Ελλάς όμως επειδή δομή στη Θράκη μια ανοιχτή δημοκρατική κοινωνία πρότυπο που αντέχει σε συγκρίσεις, δημιουργεί ανοχή σε τέτοια φαινόμενα και αυτό το πράγμα ενισχύει ακόμα περισσότερο το αίσθημα των μουσουλμάνων ότι η χώρα τους τους σέβεται. Σε όλες τις περιοχές της Ευρώπης όπου ζουν μουσουλμάνοι έχει καταφέρει η διεθνής τρομοκρατία ή ο ISIS να στρατολογήσει κόσμο. Η μόνη περιοχή που δεν το κατάφερε είναι η Θράκη, γιατί το μοντέλο ανοιχτής κοινωνίας που έχουμε εφαρμόσει είναι επιτυχημένο. Οι άνθρωποι που ζουν εκεί είναι ενταγμένοι και κλείνουν την πόρτα σε τέτοιες ακραιότητες».

«Έχουν γίνει βήματα και νομίζω ότι κάθε φορά όταν υπήρξε διακομματική συνεννόηση, δημιουργούνταν πάντα ένα σταθερό πλαίσιο το οποίο βάζει τους κανόνες και φέρνει αποτελέσματα, αντιθέτως όταν υπάρχει εσωστρέφεια και μιζέρια…», πρόσθεσε και επεσήμανε:

«Υπάρχουν και θρησκευτικές δογματικές διαφοροποιήσεις μέσα στη μειονότητα. Έχει ανθρώπους που πιστεύουν το ίδιο δόγμα με τη συμμαχία που πάει να δημιουργήσει στην Ανατολική Μεσόγειο. Με τα Εμιράτα, την Ιορδανία, έχουν σπουδάσει εκεί έχουν μάθει το μετριοπαθές Ισλάμ, είναι διαφοροποιημένοι από τους κλασσικούς Σουνίτες και αυτούς πρέπει να προστατεύσουμε. Μας έχουν σεβαστεί και νιώθουν Έλληνες. Στη Θράκη ποτέ δεν είχαν ζήτημα θρησκευτικού φανατισμού. Τα προβλήματα που ανέκεινταν ήταν από τον τουρκικό φανατισμό».

Για τον Κώστα Καραμανλή: «Έχει επαφές, όλο το πολιτικό σύστημα έχει επαφές και τον Κώστα Καραμανλή τον αγαπούν ιδιαιτέρως. Υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να έχουν επαφές με τους πολιτικούς γιατί καταλαβαίνουν ότι αυτή είναι η πατρίδα τους».

Για τους Πομάκους: «Έχουμε κάνει εγκλήματα εκεί. Τους αντιμετωπίζαμε επειδή δεν  καταλαβαίναμε τι γλώσσα μιλάνε, ως εχθρούς. Οι άνθρωποι έχουν πολεμήσει μαζί μας».

Για τη μπάρα: «Μπήκε για λόγους σύγκρουσης των δύο πολιτικών μπλοκ. Απαγορεύονταν στις ζώνες που υπήρχες στρατός του ΝΑΤΟ να προσεγγίσουν ελευθέρα άνθρωποι. Μετά ερμηνεύτηκε ότι είναι το διαχωριστικό σημείο με τη μουσουλμανική μειονότητα. Ο αείμνηστος Αρσένης χρησιμοποίησε την κίνηση αυτή για να δείξει ότι αλλάζει η Ελλάδα νοοτροπία και πολιτική. Η ΝΔ το στήριξε απόλυτα».

Για το ότι διδάσκεται η τουρκική γλώσσα: «Αυτό είναι υποχρεωτικό στα μειονοτικά σχολεία τα οποία έχουν το στάτους των ιδιωτικών, λόγω των εκπαιδευτικών συμφωνιών που υπέγραψε η Ελλάς τη δεκαετία του ’50 και του ’60. Είχαμε επιλέξει να τη βάλουμε και ως πιλοτική στα δημόσια σχολεία για να απελευθερώσουμε από αυτόν τον εναγκαλισμό τη μειονότητα και να δώσουμε στα παιδιά τη δυνατότητα να έρχεται στα δημόσια ελληνικά σχολεία και πανεπιστήμια και πετύχαμε πάνω από 10.000 μουσουλμανόπαιδα, επέλεξαν να σπουδάσουν και να φοιτήσουν στην Ελλάδα».

Mε πληροφορίες από newpost.gr


Σχολιάστε εδώ