Συμφωνία των Πρεσπών – Σχολικά βιβλία: Μετά την απομάκρυνση από το ταμείο ουδέν λάθος αναγνωρίζεται…

Συμφωνία των Πρεσπών – Σχολικά βιβλία: Μετά την απομάκρυνση από το ταμείο ουδέν λάθος αναγνωρίζεται…

Mία από τις περίφημες Επιτροπές που είχαν προβλεφθεί στη Συμφωνία των Πρεσπών ήταν και η Μεικτή Διεπιστημονική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά θέματα.

Ένα από τα βασικά έργα της Επιτροπής ήταν η αλλαγή των σχολικών βιβλίων, ώστε να εκλείψουν οι αλυτρωτισμοί και μάλιστα οι αλλαγές έπρεπε να έχουν γίνει ήδη από την πρώτη χρονιά εφαρμογής της Συμφωνίας. Ο καιρός πέρασε, οι Επιτροπές επί ΣΥΡΙΖΑ συνεδρίαζαν αλλά δεν κατέληξαν, η κυβέρνηση της ΝΔ… ξεχάστηκε και η Επιτροπή δεν συνεδρίασε καθόλου επί των ημερών της.

Τα βιβλία της Βόρειας Μακεδονίας συνεχίζουν να διδάσκουν «μακεδονισμό» και ουδείς ασχολείται. Τώρα η κυβέρνηση αποφάσισε να ορίσει επικεφαλής της Επιτροπής τη Σοφία Ηλιάδου-Τάχου, εκπαιδευτικό και καθηγήτρια Νέας Ελληνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη. Και το μάθαμε από τα σκοπιανά ΜΜΕ, που επικαλέσθηκαν δηλώσεις του προέδρου της βορειομακεδονικής επιτροπής Βίκτορ Γκάμπερ.

Η είδηση είναι όμως ότι η βορειομακεδονική πλευρά έχει έτοιμες προτάσεις για τις αλλαγές που θα ζητήσουν να γίνουν στα ελληνικά βιβλία και ίσως αυτό εξηγεί τον λόγο που η κυβέρνηση της ΝΔ θέλει να αποστασιοποιηθεί από την κληρονομιά που άφησαν ο κ. Κοτζιάς και ο κ. Τσίπρας. Γιατί οι αλλαγές στα σχολικά βιβλία έπρεπε να είχαν ζητηθεί προκαταβολικώς από τη σκοπιανή πλευρά και το θέμα αυτό, όπως και της εμπορικής χρήσης της ονομασίας «μακεδονικός», έπρεπε να είχε επιλυθεί πριν τεθεί σε εφαρμογή η Συμφωνία. Γιατί, όπως και ο τελευταίος εμποράκος γνωρίζει, μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου ουδέν λάθος αναγνωρίζεται… Αν και, όπως φαίνεται, όσα συνέβησαν με τη Συμφωνία των Πρεσπών μόνο λάθος δεν ήταν…

[email protected]

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ