«Μακαρία η οδός» για τους ιδιοκτήτες πρώτης κατοικίας

«Μακαρία η οδός» για τους ιδιοκτήτες πρώτης κατοικίας

Πάμε σε κοινωνική έκρηξη τεραστίων διαστάσεων

-Ένας φορέας θα αγοράζει τα σπίτια των πτωχευμένων νοικοκυριών πριν βγουν σε πλειστηριασμό, θα τους τα νοικιάζει (αν έχουν να πληρώνουν το νοίκι) και μετά από μια δωδεκαετία θα μπορούν να επαναγοράσουν το σπίτι τους, αν έχουν λεφτά!
Στο… απόσπασμα τα ευάλωτα νοικοκυριά

Tο «ΠΑΡΟΝ» έχει την… ατυχία να επιβεβαιώνεται στα μεγάλα κοινωνικά θέματα, όπου στο σκαμνί δεν κάθεται κανένας λεφτάς, μεγαλοεφοπλιστής, βιομήχανος ή τραπεζίτης, αλλά κάποιος φτωχός, που δεν τρέχουν από τις… τρύπιες τσέπες του εκατομμύρια, ένα νοικοκυριό που παλεύει να ζήσει.

Έχτισε ο πολίτης ένα σπίτι, αγόρασε με χίλιες δυσκολίες ένα διαμέρισμα και έρχεται σήμερα το κράτος να του το πάρει. Κι αν έχει ακόμη το «κεραμίδι», το οφείλει στον «νόμο Κατσέλη». Τα «αφεντικά», όμως, τον κατάργησαν (μαζί με την παράταση μέχρι 31 Αυγούστου που είχε δώσει «ο νόμος Φλαμπουράρη») με τελεσίγραφο της πολιτισμένης Ευρώπης και στη συνέχεια θα ισχύει ο νέος πτωχευτικός νόμος της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Και πλέον από τον Ιανουάριο του 2021, με τον νέο πτωχευτικό νόμο, θα πιάσουν… δουλειά οι πλειστηριασμοί, και μάλιστα σε… εικοσιτετράωρη βάση. Και θα πετάξουν τον δανειολήπτη στον δρόμο αν δεν έχει να πληρώνει νοίκι στον φορέα.

Θα συσταθεί νέος φορέας – Τέλος η προστασία της πρώτης κατοικίας
Με βάση το προσχέδιο του νόμου, στην πτωχευτική διαδικασία θα εντάσσεται πλέον και η πρώτη κατοικία του οφειλέτη. Συγκεκριμένα, το κράτος θα παρέχει κοινωνική προστασία κυρίως στα ευάλωτα νοικοκυριά που θα πτωχεύουν, ώστε κανένας πολίτης να μη χάσει την πρώτη κατοικία του. Για τον σκοπό αυτό θα συσταθεί ένας φορέας που θα παρεμβαίνει και θα αγοράζει τα σπίτια των πτωχευμένων νοικοκυριών πριν βγουν σε πλειστηριασμό. Και στη συνέχεια θα τα νοικιάζει στα νοικοκυριά, που θα έχουν τη δυνατότητα επαναγοράς του σπιτιού τους μετά από μια δωδεκαετία. Και αυτό σημαίνει ότι πλέον η πρώτη κατοικία δεν θα προστατεύεται, όπως μέχρι πρότινος. Αντίθετα, θα περνάει στον φορέα, στον οποίο ο οφειλέτης θα πληρώνει ενοίκιο για να μείνει, με δικαίωμα επαναγοράς.

Προς το παρόν υπάρχει η «γέφυρα»…
Μέχρι να βάλει το… κουστούμι της νομιμότητας από τη Βουλή ο νέος πτωχευτικός νόμος, που θα σπείρει δεκάδες χιλιάδες λουκέτα και κατασχέσεις, λειτουργεί το «πρόγραμμα γέφυρα» για την πρώτη κατοικία, όπου ήδη έχουν υποβάλει αίτηση ένταξης 40.000 δανειολήπτες. Οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου στην ψηφιακή πλατφόρμα www.keyd.gov.gr, της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, επικεφαλής της οποίας είναι ο Φώτης Κουρμούσης.

Το πρόγραμμα αυτό αφορά όλους τους δανειολήπτες με υποθήκη στην πρώτη κατοικία οι οποίοι επλήγησαν οικονομικά από τον κορονοϊό, είτε έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια είτε εξυπηρετούν τα δάνειά τους κανονικά, αλλά λόγω των συνθηκών έχουν πληγεί.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ