Επιτέλους, θυμήθηκαν τις Ένοπλες Δυνάμεις… – Ποιά προγράμματα βρίσκονται “ψηλά” στην λίστα
Μονόδρομος καθίσταται για τη χώρα μας η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, υπό το βάρος των εντεινόμενων τουρκικών απειλών και προκλήσεων τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ενίσχυση που θα αφορά τόσο την προμήθεια πολεμικού εξοπλισμού όσο και την πρόσληψη ειδικευμένου προσωπικού που θα στηρίξει το δύσκολο (επίπονο) έργο των ανδρών των Ενόπλων Δυνάμεων, πρωτίστως δε της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού.
Για επικείμενη αύξηση των αμυντικών δαπανών μίλησε εμμέσως πλην σαφώς ο πρωθυπουργός στη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή για τις συμφωνίες (ΑΟΖ) με Ιταλία και Αίγυπτο. Άφησε δε σαφώς να εννοηθεί ότι η αύξηση αυτή θα επιβαρύνει σημαντικά τον κρατικό προϋπολογισμό. «Όπου χρειάζεται θα κάνουμε τις στοχευμένες εκείνες επενδύσεις που δυστυχώς η γεωπολιτική μας θέση επιβάλλει», είπε χαρακτηριστικά. «Κι αν αυτό σημαίνει κάποιες μικρές παραπάνω θυσίες για τον ελληνικό λαό, να συμφωνήσουμε όλοι μαζί ότι τις θυσίες αυτές πρέπει να τις αναλάβουμε για να μπορέσουμε επιτέλους να θωρακίσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις», πρόσθεσε.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι σε επίπεδο ΝΑΤΟ η Ελλάδα το 2019 ήταν τρίτη κατά σειρά (2,28% του ΑΕΠ) όσον αφορά τις αμυντικές δαπάνες, με πρώτες –όπως είναι φυσικό– τις Ηνωμένες Πολιτείες και δεύτερη τη Βουλγαρία, ενώ στην τέταρτη θέση ήταν η Μεγάλη Βρετανία και η Τουρκία στη δέκατη θέση. Το δε 2018 η χώρα μας δαπάνησε για πολεμικούς εξοπλισμούς 5 δισ. ευρώ.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
Έκτακτο εξοπλιστικό πρόγραμμα – Ποιά προγράμματα βρίσκονται “ψηλά” στην λίστα
Σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες η τελική επισφράγιση μεγάλου μέρους του έκτακτου εξοπλιστικού προγράμματος της κυβέρνησης, αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, ίσως να μπορεί να πραγματοποιηθεί με την «αμυντική συμφωνία» μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας περί της 10ης Σεπτεμβρίου, κατά την οποία θα λάβει χώρα η σύνοδος των χωρών του Νότου στην Κορσική. Πάντα με την επιφύλαξη του ότι οι συμφωνίες για εξοπλιστικά προργάμμα έχουν πολλές πτυχές που μπορεί να αλλάξουν τα δεδομένα ανα πάσα στιγμή.
Η ειδησεογραφία αναφέρει πως σε προχωρημένο επίπεδο βρίσκονται οι συζητήσεις για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών 4ης γενιάς “Ραφάλ”, η υποστήριξη του στόλου των Μιράζ 2000 και η τυποποίηση όλων των γαλλικών τύπου βλημάτων ενώ σε υψηλό πολιτικό επίπεδο έχουν γίνει συζητήσεις και για την φρεγάτα πιθανότατα την πολυσυζητημένη “Belh@rra”.
Nα σημειώσουμε πως σε εξέλιξη βρίσκονται συζητήσεις με άλλες χώρες, για την αναβάθμιση των τεσσάρων ελληνικών φρεγατών ΜΕΚΟ, καθώς βασική προτεραιότητα του Μαξίμου είναι η αύξηση του μέσου όρου ζωής των συγκεκριμενων πλοίων, η αγορά τορπιλών βαρέος τύπου, και τέσσερα ελικόπτερα MH-60.
Ακόμη πρέπει να τονίσουμε πως η αγορά μαχητικών αεροσκαφών 4ης γενιάς “Ραφάλ” αναβαθμίζει το υποστρατηγικό όπλο, τους πύραυλους cruise αέρος-εδάφους SCALP-EG, σε στρατηγικό! Συγκεκριμένα ο συγκεκριμένος τύπος πυραύλου που εξοπλίζει ήδη τα ελληνικά Mιραζ-2000-5 έχοντας εμβέλεια 300 km. Σε περίπτωση της αγοράς των αεροσκαφών “Ραφάλ” θα υπάρξη αύξηση της εμβέλειας του όπλου!
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ, paron.gr