Καθησυχαστικοί οι επιστήμονες για το άνοιγμα των σχολείων
Με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς να ανησυχούν…
-Ποιοι κίνδυνοι παραμονεύουν
-Το μοναδικό όπλο που έχουμε είναι η μάσκα
-Πιθανή ημερομηνία η 14η Σεπτεμβρίου
Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ
Έντονη είναι η ανησυχία χιλιάδων γονέων και εκπαιδευτικών για τον τρόπο με τον οποίο θα ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά.
Αν και η οριστική απόφαση θα ανακοινωθεί την Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου, για την ώρα φαίνεται πιθανότερο το σενάριο να ανοίξουν τα σχολεία στις 14 Σεπτεμβρίου αντί για τις 7, προκειμένου να έχει ολοκληρωθεί η επιστροφή και των τελευταίων αδειούχων από τις διακοπές και να έχει περάσει το δεκαπενθήμερο της απομόνωσης στο σπίτι.
Τα κύρια ερωτήματα είναι αν κινδυνεύουν τα παιδιά από το άνοιγμα των σχολείων και, σε μια τέτοια περίπτωση, αν υπάρχει παράλληλα και κίνδυνος για παππούδες και γιαγιάδες που ενδεχομένως μένουν στο ίδιο σπίτι ή φυλάσσουν τα παιδιά, ποιος είναι ο κίνδυνος για τα παιδιά αν δεν ανοίξουν τα σχολεία και πόσο ασφαλής και αποτελεσματική είναι η χρήση της μάσκας από τα παιδιά.
Ειδικά στο θέμα της χρήσης της μάσκας, ο καθηγητής Παιδιατρικής Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, καταρρίπτοντας τις όποιες αμφισβητήσεις υπάρχουν, μας δήλωσε ότι είναι κατηγορηματικός: «Η μάσκα θα προστατεύσει τα παιδιά από τη μετάδοση της COVID-19 και άλλων ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος, εξαιτίας των οποίων κάθε χρόνο κλείνουν τα σχολεία. Η χρήση μάσκας είναι απολύτως ασφαλής, εύκολος ο τρόπος εφαρμογής της και ο πιο οικονομικός τρόπος αντιμετώπισης της COVID-19 για τα παιδιά ηλικίας από 2 ετών και άνω. Μεγάλη έμφαση πρέπει φυσικά να δοθεί στη σωστή εκπαίδευση από το οικογενειακό και σχολικό περιβάλλον για τη σωστή χρήση της».
Ταυτόχρονα ο κ. Κωνσταντόπουλος επισημαίνει τα εξής:
1. Στο στάδιο που βρισκόμαστε σήμερα, το μοναδικό όπλο που έχουμε στα χέρια μας για την προστασία των παιδιών είναι η χρήση μάσκας.
2. Η μάσκα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα παιδιά άνω των δύο ετών.
3. Δεν δημιουργεί πρόβλημα στην αναπνοή, ακόμη και όταν παίζει ή τρέχει το παιδί στο διάλειμμα. Εξαιρείται η περίπτωση της έντονης γυμναστικής άσκησης ή περιπτώσεις ύπαρξης χρόνιου σοβαρού αναπνευστικού προβλήματος.
Εξάλλου και ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος είναι επίσης κατηγορηματικός στο ότι το άνοιγμα των σχολείων δεν εγκυμονεί κινδύνους για τα παιδιά, διατηρώντας όμως τις επιφυλάξεις του όταν υπάρχουν ηλικιωμένοι στο σπίτι. Σύμφωνα, λοιπόν, με δήλωση του κ. Μόσιαλου:
• Ο κίνδυνος για τα ίδια τα παιδιά από το άνοιγμα των σχολείων είναι πάρα πολύ μικρός.
• Ο κίνδυνος για τις ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις είναι μεγαλύτερος από αυτόν που σχετίζεται με το άνοιγμα.
• Ο κίνδυνος είναι υπαρκτός και πιο μεγάλος αν οι μαθητές ανήκουν σε οικογένειες που ζουν μαζί με παππούδες και γιαγιάδες, σε μικρούς χώρους. Για αυτό και είναι, επιπλέον, σημαντικό να εξεταστεί η εξ αποστάσεως διδασκαλία, όχι ως εναλλακτικό σχέδιο ή plan B, αλλά ως παράλληλη εκπαιδευτική επιλογή για παιδιά με υποκείμενα νοσήματα ή υποκείμενα νοσήματα στην οικογένεια.
• Οι προϋποθέσεις για το άνοιγμα των σχολείων υπερβαίνουν τη χρήση της μάσκας, αλλά απαιτούν την τήρηση περισσότερων παρεμβάσεων (και φυσική απόσταση και συχνή υγιεινή χεριών και συχνός εξαερισμός των αιθουσών διδασκαλίας).
Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία
Από την πλευρά του, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε τα μέτρα που έχει λάβει για το άνοιγμα των σχολείων, ύστερα από εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονται και τα παρακάτω:
• Η υποχρεωτική χρήση της μάσκας στα παιδιά από το νηπιαγωγείο έως και την Γ’ Δημοτικού, μαζί με την εξαιρετικά σημαντική υγιεινή των χεριών και τον τακτικό αερισμό των κλειστών χώρων.
• Η εκτεταμένη ενημέρωση μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων μέσω επικαιροποιημένων οδηγιών ΕΟΔΥ, ενημερωτικών βίντεο και συνεδριών με ιατρούς που θα επισκέπτονται τα σχολεία της χώρας μέσω συνεργασίας του υπουργείου Παιδείας με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.
• Η επέκταση του ολοήμερου σχολείου, για να καλύψει περισσότερους μαθητές μέχρι τις 4 μ.μ. και, συνεπώς, να περιορίσει τον συγχρωτισμό τους με τις ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, δηλαδή παππούδες και γιαγιάδες.
• Με μέριμνα της τοπικής αυτοδιοίκησης, η δωρεάν διάθεση μασκών σε όλους τους εκπαιδευτικούς και μαθητές, αντισηπτικών καθώς και ο σχολαστικός καθαρισμός των σχολείων της χώρας σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες του ΕΟΔΥ.
• Δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ στα σχολεία.
• Πρόβλεψη για διαφορετικά διαλείμματα για τον περιορισμό συγχρωτισμού πολλών μαθητικών ομάδων.
• Η προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων.
• Οι σχολικοί εορτασμοί ανά τμήμα.
• Οι μαθητικοί διαγωνισμοί με τήρηση μέτρων προστασίας.
• Η μη πραγματοποίηση σχολικών εκδρομών και συνεδρίων.
• Οι επισκέψεις (π.χ. σε δημόσια κτήρια, μουσεία) ανά τμήμα.
• Η διενέργεια αθλητικών δραστηριοτήτων σε εξωτερικό χώρο και, εφόσον τα αθλήματα είναι ομαδικά, σε μικρές σταθερές ομάδες.
• Η μη πραγματοποίηση σχολικών πρωταθλημάτων.
• Τα εργαστήρια, οι υπολογιστές και τα μουσικά όργανα με πρόβλεψη για καθαρισμό υλικών και εξοπλισμού μετά από κάθε χρήση.
• Η ισχυρή σύσταση για χρήση παγουριού, λύση που και περιορίζει την πόση νερού απευθείας από τη βρύση (και άρα τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού) και συνιστά λύση ωφέλιμη για το περιβάλλον.
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ