Η κτηματολογική μηχανή χρειάζεται επανεκκίνηση

Η κτηματολογική μηχανή χρειάζεται επανεκκίνηση

Την περασμένη Κυριακή αναφερθήκαμε στην κτηματογράφηση, η οποία είναι σε πλήρη εξέλιξη σχεδόν σε όλη τη χώρα, καθώς συνεχίζεται η συλλογή δηλώσεων, (χωρίς πρόστιμα μέχρι το τέλος του 2020), ενώ σε εννέα περιοχές της χώρας έχει ξεκινήσει η ανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων, κατά την οποία οι ιδιοκτήτες μπορούν να επιβεβαιώσουν ή να διορθώσουν την καταγραφή της ιδιοκτησίας τους ψηφιακά.

Σήμερα θα επισημάνουμε τα γεγονός ότι η συμμετοχή των πολιτών είναι χαμηλότερη της αναμενόμενης και αυτό προβληματίζει τους αρμόδιους.

Σε σχέση με τη συλλογή δηλώσεων, υπάρχουν περιοχές όπου δεν δήλωσαν την περιουσία τους ούτε οι μισοί ιδιοκτήτες, ενώ στην ανάρτηση η συμμετοχή είναι ακόμα πιο απογοητευτική, καθώς σχεδόν ένας στους πέντε ιδιοκτήτες επιβεβαίωσε ή διόρθωσε τα στοιχεία του.

Αυτό σημαίνει πως παρόλο που φέτος για πρώτη φορά η διαδικασία είναι απόλυτα ψηφιακή και μπορεί κανείς να ενεργήσει υπέρ της ιδιοκτησίας του, με λίγα κλικ από το σπίτι, το γραφείο ή ακόμα και το κινητό του, οι περισσότεροι πολίτες δεν το πράττουν.

Οι επόμενες 17 εβδομάδες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για την εξέλιξη του έργου, καθώς εν μέσω πανδημίας οι πολίτες θα πρέπει να πεισθούν πως αξίζει τον κόπο να διαφυλάξουν, να κατοχυρώσουν και να ελέγξουν την ακίνητη περιουσία τους μέσω του Κτηματολογίου.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ