Φέρνει τα πάνω κάτω στον ΣΥΡΙΖΑ ο Τσίπρας

Φέρνει τα πάνω κάτω στον ΣΥΡΙΖΑ ο Τσίπρας

Αλλαγές εκ βάθρων σε όλα ανεξαιρέτως τα επίπεδα της κομματικής πυραμίδας σχεδιάζει ο Αλ. Τσίπρας. Με διπλό στόχο: Αφενός να αλλάξει άρδην τη δημόσια εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ, που 14 μήνες μετά την ήττα στις εθνικές εκλογές εμφανίζει αρκετές σκιές. Αφετέρου να ενισχύσει τη δυναμική του κόμματος, ούτως ώστε σταδιακά να διευρύνει την απήχησή του στην κοινωνία και να θέσει τις βάσεις για την επιστροφή στην εξουσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αρχή (των αλλαγών) θα γίνει από το σώμα των τομεαρχών και προοδευτικά θα φτάσει μέχρι τους επικεφαλής των νομαρχιακών επιτροπών του κόμματος. Ό­ντας έναν χρόνο και πλέον στην αντιπολίτευση, ο κ. Τσίπρας έχει διαμορφώσει μια ολοκληρωμένη εικόνα για τις δυνατότητες και τις επιδόσεις των στελεχών που κατέχουν θέσεις τομεαρχών. Ορισμένοι αντεπεξήλθαν ικανοποιητικά στα απαιτήσεις του ρόλου τους, άλλοι όμως δεν ανταποκρίθηκαν επαρκώς και ως εκ τούτου πρέπει να αντικατασταθούν ή να μετακινηθούν σε άλλη αντίστοιχη θέση.

Το εγχείρημα κάθε άλλο παρά εύκολο θα είναι για τον κ. Τσίπρα, καθώς αν θέλει οι αλλαγές να έχουν ουσιαστικό αντίκρισμα θα πρέπει να σπάσει αυγά, να διαταράξει τις λεγόμενες εσωτερικές ισορροπίες. Και αυτό διότι προτεινόμενα προς… αποχώρηση είναι μεταξύ άλλων και στελέχη που κινούνται στη σφαίρα των θερμών υποστηρικτών του. Όπως, π.χ., ο Ν. Παππάς στον τομέα της οικονομίας. Στην Κουμουνδούρου δεν είναι ικανοποιημένοι ούτε με την ως τώρα πορεία της Κ. Νοτοπούλου στον τουρισμό και εκτός απροόπτου θα αντικατασταθεί.

Στο πλαίσιο των αλλαγών, έχει προταθεί στον κ. Τσίπρα να θέσει ασυμβίβαστο μεταξύ τομεάρχη και πρώην υπουργού, με το σκεπτικό ότι έτσι θα προωθηθούν νέα πρόσωπα που δεν έχουν φθαρεί από τη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση (2015 – 2019) και που είναι απαραίτητα για να αλλάξει η δημόσια εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε μια τέτοια περίπτωση θα έρχονταν τα πάνω κάτω, αφού οι περισσότεροι από τους τομεάρχες είχαν διατελέσει υπουργοί.

Στους διαδρόμους της Κουμουνδούρου διακινούνται σενάρια… αποδυνάμωσης του Ευκλ. Τσακαλώτου, ο οποίος τελευταία έχει μπει στο μάτι των «προεδρικών» αλλά και των «πασοκογενών». Αυτήν τη στιγμή ο πρώην υπουργός είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, τομεάρχης και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου. Οι φήμες λένε ότι θα κληθεί να επιλέξει μία από τις τρεις θέσεις, ά­ντε τις δύο από αυτές. Μια τέτοια κίνηση από πλευράς του κ. Τσίπρα θα πυροδοτούσε αντιδράσεις και θα έδινε τροφή στο «τέρας» της εσωστρέφειας.

Κάτι που ίσως θα ήθελε να αποφύγει στην παρούσα φάση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, πόσω μάλλον που το κόμμα βρίσκεται σε προσυνεδριακή περίοδο, αν και λόγω πανδημίας κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πότε και υπό ποιες συνθήκες θα διεξαχθεί.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ