Αβαντάρουν όλοι τον Ερντογάν – Θέλει Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο…
Στο πλευρό του η Γερμανία και όλοι οι Βόρειοι – Στα λόγια είναι μαζί μας – Τι λένε «κάτω από το τραπέζι»
-Δεν έχει πρόθεση να κάνει πίσω – Κρίσιμος ο χρόνος μέχρι τις αμερικανικές εκλογές
-Ο Μητσοτάκης εγκλωβίστηκε, στήριξε όλες τις ελπίδες του στη Μέρκελ για να διαχειριστεί τα… τελεσίγραφα του τούρκου Προέδρου και τώρα τρέχει
Κρίσιμες ώρες ζούμε με τα… νταηλίκια, τις ωμές απειλές του τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, που θεωρεί τσιφλίκι του όχι μόνο το Αιγαίο αλλά ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να μη βγάζει λέξη για την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας, ενός κράτους-μέλους της! Αντίθετα, η Γερμανία και οι Βόρειοι δεν κρύβουν τη στήριξή τους στην Τουρκία.
Το κλίμα έχει αγριέψει με τα τελεσίγραφα του Ερντογάν και πλέον τίποτα δεν αποκλείεται. Η σύγκρουση της τουρκικής φρεγάτας «Kemal Reis» με τη φρεγάτα μας τη «Λήμνο» κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν… Αντίθετα, ξεδίπλωνε τις προθέσεις της Άγκυρας.
Πληροφορίες μας από πολύ καλές πηγές επισημαίνουν ότι ο Ερντογάν δεν έχει πρόθεση να κάνει πίσω στις κατά φαντασίαν «διεκδικήσεις» του στις ελληνικές θάλασσες, αλλά δεν διαφαίνεται να είναι και στις άμεσες… επιχειρήσεις της Τουρκίας πολεμική σύγκρουση με την Ελλάδα, αν και μέχρι τον Νοέμβριο, που θα γίνουν οι αμερικανικές εκλογές, τίποτα δεν αποκλείεται…
Την ίδια ώρα, χώρες της ΕΕ, με πρώτη τη Γερμανία και τις χώρες του Βορρά, δεν κρύβουν τη στήριξή τους στις αρπακτικές διαθέσεις του Σουλτάνου της Τουρκίας. Αντίθετα, ο γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στηρίζει ανεπιφύλακτα και με όλα τα μέσα τις ελληνικές θέσεις.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι τι συζητούν «κάτω από το τραπέζι» κατά της Ελλάδας.
Έντονα συζητείται και σχολιάζεται ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εγκλωβίστηκε στις ελπίδες που του καλλιέργησε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ότι ο Ερντογάν θα έκανε πίσω. Κάθε άλλο, όμως, παρά έδειξε τέτοια πρόθεση.
Όπως, επίσης, τίποτα δεν άλλαξε στις δημόσιες τοποθετήσεις του Σουλτάνου μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος περισσότερο έκλεινε το μάτι στον… φίλο του τον Ερντογάν.
Μοναδικό θέμα, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα
Αξίζει να επισημανθεί ότι ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής Άγγελος Συρίγος σε άρθρο του υπογραμμίζει τα εξής:
«Η ελληνική θέση είναι σαφής: μοναδικό θέμα προς διαπραγμάτευση είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία θα ζητήσει να συζητήσει επιπλέον την ελληνική κυριαρχία επί μεγάλου αριθμού ελληνικών νησιών, την αποστρατιωτικοποίηση των ανατολικών νησιών του Αιγαίου και θέματα μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.
Η διαπραγμάτευση αποτελεί διπλωματικό μέσον, επειδή τα εμπλεκόμενα κράτη διατηρούν υπό τον έλεγχό τους τη διαδικασία και δεν συμμετέχουν σε αυτήν τρίτα μέρη. Επομένως, τα εμπλεκόμενα κράτη έχουν τη δυνατότητα να αποδεχθούν ή να απορρίψουν τις προτεινόμενες εκατέρωθεν λύσεις ή να διαμορφώσουν από κοινού νέες προτάσεις. Ειδικώς για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι η διαπραγμάτευση δεν βασίζεται απαραιτήτως στο διεθνές δίκαιο. Τα εμπλεκόμενα μέρη μπορούν να καταλήξουν και σε πολιτική συμφωνία. Με δεδομένη την άβυσσο που χωρίζει τις θέσεις των δύο κρατών, οι διαπραγματεύσεις εξαιρετικά δύσκολα θα προχωρήσουν».
Οι όροι του Μητσοτάκη για διάλογο με τον Ερντογάν – Να αποσύρει τα πολεμικά του από το Αιγαίο
Σαν… έτοιμος από καιρό να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον Τ. Ερντογάν εμφανίζεται ο Κυρ. Μητσοτάκης. «Αν η Τουρκία σταματήσει τις προκλήσεις κι αποσύρει τα πολεμικά της από Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο είμαι πρόθυμος να ξεκινήσω τον διάλογο». Αυτό συμπερασματικά ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού στη διπλή τηλεφωνική συνομιλία με τον Ντ. Τραμπ. Η παρέμβαση του αμερικανού Προέδρου στην κρίση Ελλάδας – Τουρκίας, μετά από μήνες απραξίας και αφωνίας, υποδηλώνει την ανησυχία που υπάρχει (και) στην Ουάσινγκτον για το τεταμένο κλίμα που επικρατεί στην περιοχή.
Στις δύο συνομιλίες του με τον Ντ. Τραμπ ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στις επιθετικές κινήσεις της Τουρκίας και επισήμανε ότι η επιμονή της στην πρακτική αυτή θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. «Αν υπάρξει κάποιο θερμό επεισόδιο η ευθύνη θα είναι της Άγκυρας», φέρεται να είπε ο κ. Μητσοτάκης στον συνομιλητή του. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αμερικανός Πρόεδρος μετέφερε στον πρωθυπουργό ότι τις επόμενες ημέρες ο Τ. Ερντογάν θα προβεί σε κινήσεις που θα ανοίξουν την πόρτα για τον διάλογο μεταξύ των δύο χωρών.
Στην Αθήνα πάντως εμφανίζονται επιφυλακτικοί ως προς μια τέτοια προοπτική, καθώς ο τούρκος Πρόεδρος συνεχίζει να κινείται σε ακριβώς αντίθετη λογική. Και αντί μειώνει, αυξάνει την ένταση των προκλήσεων και κλιμακώνει τις απειλές. Με βάση πάντα τις ίδιες πληροφορίες, ο αμερικανός Πρόεδρος συνέστησε στον πρωθυπουργό να μην ακολουθεί την Τουρκία στη λογική των προκλήσεων, κάτι που ερμηνεύεται ως προτροπή για… υποχωρήσεις έναντι των αξιώσεων της γειτονικής χώρας.
Στο μεταξύ, στον απόηχο των φημών ότι ΗΠΑ και Γερμανία πιέζουν την Αθήνα να ανοίξει την ατζέντα των προς συζήτηση με την Τουρκία θεμάτων, αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες υπογραμμίζουν ότι μοναδικό θέμα του διαλόγου είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Αν και από πλευράς κυβέρνησης αφήνεται να εννοηθεί ότι εν ευθέτω χρόνω θα ανακοινωθεί η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια και στο Αιγαίο, κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει σύντομα. Πλην εκτός και αν υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, που θα καταστήσουν αναγκαία μια τέτοια απόφαση. Στην κυβέρνηση γνωρίζουν πολύ καλά ότι μια απόφαση στο Αιγαίο ανάλογη με αυτήν στο Ιόνιο, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, θα προκαλούσε τη σφοδρή αντίδραση της Τουρκίας και ενδεχομένως θα πυροδοτούσε ένα θερμό επεισόδιο, με απρόβλεπτες συνέπειες για τη χώρα μας αλλά και για την ευρύτερη περιοχή.
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ