Θ. Φωτίου στο “Π”: Απροστάτευτες οι οικογένειες και τα παιδιά από την υγειονομική και οικονομική κρίση
Της
ΘΕΑΝΩΣ ΦΩΤΙΟΥ
Βουλευτή ΒΕ Νοτίου Τομέα Αθήνας,
πρ. αναπλ. υπουργού Εργασίας
και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Αυτές τις μέρες, που βιώνουμε τη δίδυμη απειλή του κορονοϊού και της επιθετικής τουρκικής προκλητικότητας, κατανοούμε ότι χρειαζόμαστε μία συνεκτική στρατηγική και σχέδιο για να αντιμετωπίσουμε τόσο την υγειονομική και οικονομική κρίση όσο και την ελληνοτουρκική.
Χρειαζόμαστε άμεσα μέτρα που δεν μπορεί να τα πάρει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, δέσμια του ΣΕΒ, των μιντιαρχών, των εργολάβων και των τραπεζιτών, που την έφεραν και τη διατηρούν στην εξουσία. Δέσμια των πολιτικά συγγενών της ευρωπαϊκών κυβερνήσεων (Αυστρία, Ολλανδία, Γερμανία) και των ΗΠΑ, που τηρούν ίσες αποστάσεις από Ελλάδα και Τουρκία.
Ο κ. Μητσοτάκης σπατάλησε τον πολύτιμο χρόνο που του έδωσε ο ελληνικός λαός για να στήσει το κομματικό του κράτος, που το ονόμασε «επιτελικό», μια επικοινωνιακή μονοκρατορία που τον δοξάζει, και για να κατεδαφίσει όλο το κοινωνικό κράτος που δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας, υπέρ του κόσμου της εργασίας.
Αντί της ευημερίας που υποσχέθηκε, η χώρα βιώνει μια πρωτοφανή οικονομική και κοινωνική κρίση. Βρισκόμαστε υπό την απειλή τεράστιας ανεργίας και φτωχοποίησης μεγάλων τμημάτων του λαού και των μεσαίων στρωμάτων, κινδυνεύοντας να βρεθούμε στην κατάσταση που εμείς παραλάβαμε το 2015, και θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να αποκατασταθεί αυτή η νέα καταστροφή κοινωνίας και οικονομίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε, από την αρχή της πανδημίας, υποβάλει ολοκληρωμένη πρόταση για το πώς μπορούν να ενισχυθούν με 3,5 δισ. 1.900.000 νοικοκυριά που περιλαμβάνουν άτομα που είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται εξαιτίας του κορονοϊού και δεν έλαβαν από πουθενά ενίσχυση. Πρόκειται για το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης, που θα αφορούσε συνολικά 4 εκατ. άτομα. Τα χρήματα υπήρχαν από τα 37 δισ. που είχε αφήσει στα ταμεία του κράτους ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ υποτίθεται ότι έρχονται από την ΕΕ και άλλα 32 δισ. Η ΝΔ δεν έκανε τίποτε, είναι η μόνη κυβέρνηση στην Ευρώπη που δεν πήρε κανένα μέτρο ενίσχυσης των νοικοκυριών. Δεν έδωσε ούτε ένα ευρώ σε ανέργους που δεν επιδοτούνται, επισφαλώς εργαζόμενους (με εργόσημο, μπλοκάκι κ.λπ.) εποχικούς εργαζόμενους, αγρότες, εργαζόμενους στον πολιτισμό, ΑΜΕΑ, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Πρόκειται για 1.200.000 συμπολίτες μας που βρίσκονται σε ισάριθμα νοικοκυριά, τα οποία σήμερα δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Αυξάνονται τα κομμένα ρεύματα, τα «κόκκινα» δάνεια, η δυνατότητα επαρκούς σίτισης.
Με διάφορα τερτίπια, η κυβέρνηση κόβει επιδόματα ανάπηρων παιδιών, επιδότηση ενοικίου, ΚΕΑ (σήμερα Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα), που θεσμοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Το 2015 ο προϋπολογισμός για την πρόνοια ήταν 759 εκατ. Τα φτάσαμε το 2019 στα 3,6 δισ. Ο κ. Μητσοτάκης έκοψε 400 εκατ. από τον προϋπολογισμό της πρόνοιας του 2020.
Έκοψε ακόμη το κοινωνικό μέρισμα τα Χριστούγεννα κατά 700 εκατ. και στέναξε η αγορά. Διότι τα επιδόματα δεν πάνε σε offshore εταιρείες, αλλά πέφτουν στην αγορά και την ανάπτυξη, στηρίζουν τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και τα μεσαία στρώματα. Γι’ αυτό είναι καταστροφή για την αγορά, και όχι μόνο για τα νοικοκυριά, το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης πεισματικά αρνείται να δώσει το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ και βασίζεται στις ανάγκες όλου του νοικοκυριού: 400 ευρώ για τον κάθε δικαιούχο τον μήνα, 200 ευρώ για κάθε πρόσθετο ενήλικο μέλος του νοικοκυριού και 100 ευρώ για κάθε παιδί.
Σήμερα η φτώχεια ανεβαίνει στην Ελλάδα και το προσχέδιο Πισσαρίδη ούτε τη βλέπει ούτε την αντιμετωπίζει. Όμως, κάθε ποσοστιαία μονάδα της φτώχειας σημαίνει ότι 100.000 άνθρωποι μετακομίζουν από τα μεσαία στρώματα στα φτωχά. Ο ΣΥΡΙΖΑ το 2018 μείωσε τη φτώχεια δύο μονάδες κάτω από ό,τι ίσχυε το 2005, μια περίοδο μεγάλης ανάπτυξης (4%), ευμάρειας, μεγάλων έργων. Αυτό και μόνο αποδεικνύει ότι η φτώχεια δεν πέφτει με την ανάπτυξη, αλλά με τις πολιτικές που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ με επιδόματα και παροχές (vouchers βρεφονηπιακών, σχολικά γεύματα, δωρεάν δημόσιες υπηρεσίες, ΚΑΠΗ, «Βοήθεια στο Σπίτι», ΚΗΦΗ, δωρεάν υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού). Η μεσαία τάξη, την οποία εξαπάτησε ο κ. Μητσοτάκης, δεν χάνει από τα επιδόματα και τις παροχές και το δημόσιο δωρεάν κοινωνικό κράτος. Αντίθετα, χωρίς δημόσια υγεία και παιδεία η μεσαία τάξη στοχοποιείται και κινδυνεύει. Η υγειονομική κρίση έπεισε, νομίζω, όλους μας για τη σημασία αυτών των δημόσιων αγαθών.
Αυτές τις μέρες βιώνουμε το δεύτερο κύμα της πανδημίας, ενώ ανοίγουν τα σχολεία. Ανοίγουν με μοναδικό σχέδιο προστασίας τρεις πάνινες μάσκες και ένα παγουρίνο! Σε τάξεις που για 900.000 παιδιά είναι άνω των 18 ατόμων. Αυτό σημαίνει ότι σε κάθε παιδί αναλογούν 1,5 με 2 τ.μ. Στα καταστήματα η αναλογία είναι 4 τ.μ. ανά άτομο, ενώ στη Βουλή είναι 8 τ.μ. για κάθε βουλευτή. Ποιον κοροϊδεύει η κυβέρνηση όταν λέει ότι προστατεύει τα παιδιά μας με τη μάσκα και ότι τηρεί τις αποστάσεις τα σχολεία; Οφείλει να πολλαπλασιάσει τις αίθουσες διδασκαλίας. Βεβαίως, αυτό έχει κάποιο κόστος, αλλά τα οφέλη δεν είναι μόνο υγειονομικά αλλά και εκπαιδευτικά.
Η κυβέρνηση μάς ζητάει προτάσεις. Οι προτάσεις μας επενδύουν στη νέα γενιά, σε ό,τι πιο πολύτιμο έχει αυτή η χώρα. Εμείς, μεταξύ άλλων, προτείναμε και τρία κοστολογημένα μέτρα για τα παιδιά του δημοτικού, του νηπιαγωγείου και των βρεφονηπιακών σταθμών.
1. Μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη σε 12 – 15 παιδιά. Ο αριθμός αυτός παρέχει προστασία έναντι του κορονοϊού αλλά συγχρόνως αλλάζει και τους ορίζοντες στη μάθηση: Καλύτερη διδασκαλία από τον διδάσκοντα, περισσότερος χρόνος για κάθε μαθητή (κόστος 180 εκατ. για πρόσληψη 10.000 εκπαιδευτών).
2. 400.000 δωρεάν σχολικά γεύματα ημερησίως στα δημοτικά σχολεία, που καλύπτουν τα 2/3 των παιδιών, που ενισχύουν τη διατροφική ποιότητα της σίτισης των παιδιών κατά της παχυσαρκίας και καλύπτουν το ολοήμερο σχολείο.
3. Κάλυψη όλων των παιδιών με vouchers για βρεφονηπιακούς σταθμούς και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ), ώστε να καλυφθούν τα 65.000 παιδιά που έμειναν φέτος εκτός και να μην απολυθούν οι εργαζόμενοι των δημοτικών δομών (κόστος 90 εκατ. ευρώ).
Ρωτήσαμε την κ. Κεραμέως στη Βουλή αν αξίζει η νέα γενιά τα 350 εκατ. της πρότασής μας. Προφανώς δεν απάντησε. Για εκείνη αρκούν οι τρεις μάσκες και το παγουρίνο-«δώρο του χορηγού».
Η κυβέρνηση υπονομεύει την παιδική προστασία σε όλους τους τομείς. Σήμερα και στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τα ΚΔΑΠ και τα ΚΔΑΠμεΑ. Αντίθετα, σε τέσσερα χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ, σε δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες, πολλαπλασίασε τα vouchers από 79.000 το 2015 σε 155.000 το 2019 και τήρησε τη δέσμευσή του ότι δεν θα μείνει εκτός βρεφονηπιακών σταθμών κανένα παιδί που πληροί τις προϋποθέσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίστηκε τη θεμελιώδη αξία του κοινωνικού κράτους: Επένδυσε στα παιδιά.
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ