FSRU Αλεξανδρούπολης: Στρατηγικής σημασίας το έργο της ελληνικής Gastrade – Πρωταγωνίστρια στην ενεργειακή σκακιέρα η χώρα μας

FSRU Αλεξανδρούπολης: Στρατηγικής σημασίας το έργο της ελληνικής Gastrade – Πρωταγωνίστρια στην ενεργειακή σκακιέρα η χώρα μας

– Συμμετέχει και η βουλγαρική Bulgartransgaz

Τα νέα δεδομένα στον χώρο της ενέργειας ενισχύουν ακόμη περισσότερο τον ρόλο της Ελλάδας και τη φέρνουν πρωταγωνίστρια στην ενεργειακή σκακιέρα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Η συμμετοχή της βουλγαρικής Bulgartransgaz στον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου της Αλεξανδρούπολης, που αναπτύσσεται από την ελληνική εταιρεία Gastrade ΑΕ, δεν είναι απλά μια διεθνής επένδυση. Είναι ένα έργο στρατηγικής σημασίας για τη χώρα μας.

Την περασμένη Δευτέρα, στο Ζάππειο Μέγαρο, υπογράφηκε με κάθε επισημότητα και παρουσία των πρωθυπουργών των δύο χωρών η συμμετοχή της βουλγαρικής Bulgartransgaz στον τερματικό σταθμό. Η συμφωνία υπεγράφη από την ιδρύτρια μέτοχο και πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της Gastrade κ. Ελμίνα Κοπελούζου και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Bulgartransgaz κ. Βλαντιμίρ Μαλίνοφ.
Το έργο της Gastrade

Ο υπερσύγχρονος πλωτός σταθμός υποδοχής, προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Gastrade θα αποτελέσει μια νέα, ανεξάρτητη πύλη εισόδου φυσικού αερίου στις αγορές της Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης.

Το FSRU Αλεξανδρούπολης θα εγκατασταθεί 17,6 χλμ. νοτιοδυτικά του λιμένα της πόλης. Θα έχει αποθηκευτικούς χώρους 170.000 κυβικών μέτρων και δυνατότητα παροχής φυσικού αερίου που θα ξεπερνά τα 5,5 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως. Η πλωτή μονάδα θα συνδέεται με το εθνικό σύστημα φυσικού αερίου με αγωγό μήκους 28 χλμ., μέσω του οποίου το αεριοποιημένο LNG θα προωθείται στις αγορές της Ελλάδας, της Βουλγαρίας αλλά και της ευρύτερης περιφέρειας, από τη Ρουμανία, τη Σερβία και τη Βόρεια Μακεδονία μέχρι την Ουγγαρία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία. Επιπλέον, και με ιδιαίτερη σημασία, ο τερματικός σταθμός LNG της Gastrade στην Αλεξανδρούπολη μειώνει την ενεργειακή εξάρτηση της Ελλάδας από την Τουρκία.

Πρόκειται για ένα κρίσιμο ευρωπαϊκό Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI – Project of Common Interest – Κανονισμός ΕΕ 347/2013), δηλαδή για έργο προτεραιότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο ενισχύει την ασφάλεια εφοδιασμού, διαφοροποιεί τις πηγές και τις οδούς ενεργειακής προμήθειας και υποστηρίζει την ανάπτυξη του ανταγωνισμού καθώς και την υλοποίηση κόμβου συναλλαγών φυσικού αερίου (Hub) στην ευρύτερη περιφέρεια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με προφανή οφέλη για όλους τους τελικούς καταναλωτές.

Το έργο υποστηρίζει και συμπληρώνει τον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB), στον οποίο συμμετέχουν η βουλγαρική Bulgarian Energy Holding, μητρική της Bulgartransgaz, και η ΔΕΠΑ, μέσω του οποίου θα διοχετεύεται το φυσικό αέριο από τον τερματικό σταθμό LNG της Αλεξανδρούπολης στη Βουλγαρία και από εκεί στις υπόλοιπες αγορές της ΝΑ Ευρώπης.

«Σημαντική μέρα για την Ελλάδα σήμερα!», επεσήμανε ο Κωστής Χατζηδάκης. Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας στάθηκε στο γεγονός πως «με τις υπογραφές για το FSRU της Αλεξανδρούπολης ενισχύεται περαιτέρω η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας».

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ