Φθινόπωρο – φωτιά για την κυβέρνηση

– Βαρύ κοκτέιλ με πανδημία, οικονομία και Ελληνοτουρκικά

Πορεία σε ναρκοπέδιο φαντάζει η θητεία της κυβέρνησης τους προσεχείς μήνες, με απρόβλεπτες τις εξελίξεις σε όλα τα κρίσιμα πεδία. Πανδημία, οικονομία και ελληνοτουρκικά συνθέτουν ένα άλλο «τρίγωνο των Βερμούδων», που απειλεί να «καταπιεί» το κυβερνητικό σκάφος. Τα ανοιχτά μέτωπα, αντί να μειώνονται, αυξάνονται σταθερά, οι εστίες έντασης πολλαπλασιάζονται και όλα δείχνουν ότι οδεύουμε προς ένα δύσκολο φθινόπωρο κι έναν ακόμη χειρότερο χειμώνα.

Ο κορονοϊός, που σαρώνει με μεγαλύτερη πλέον ένταση τη χώρα, αφήνει βαθιά τα σημάδια του παντού. Πρωτίστως στην οικονομία, αλλά όχι μόνο. Τα περιοριστικά μέτρα που επιβάλλονται (θα ενισχυθούν το επόμενο διάστημα) σε μια προσπάθεια ανάσχεσης της πανδημίας έχουν βάλει σε τροχιά αργού θανάτου χιλιάδες επιχειρήσεις, με επακόλουθα της πτώσης του τζίρου τα λουκέτα, τη μείωση του προσωπικού, τις απολύσεις και την αύξηση της ανεργίας. Στην πρώτη γραμμή των «θυμάτων» οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό και την εστίαση, που βιώνουν τη χειρότερη χρονιά εδώ και δεκαετίες.

Η κυβέρνηση καλείται να βρει αντίδοτο σε αυτήν την εξόχως ανησυχητική πορεία της οικονομίας, που έχει άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα και την επιβίωση εκατομμυρίων πολιτών.

Πράγμα καθόλου εύκολο, όπως όλα δείχνουν, πόσω μάλλον που προϊόντος του χρόνου η κατάσταση θα βαίνει επιδεινούμενη. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η αρχική εκτίμηση του οικονομικού επιτελείου περί ύφεσης 7,8% το 2020 φαντάζει υπερβολικά αισιόδοξη με τα σημερινά δεδομένα. Οι προβλέψεις πλέον κάνουν λόγο για διψήφιο ποσοστό, διόλου εξωπραγματικό αν λάβει κανείς υπόψη του ότι το τρίτο τρίμηνο η Ιταλία κατέγραψε ύφεση 17%, η Ισπανία 18,5% και 10% η Γερμανία.

Σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει το επερχόμενο… κύμα βαρυχειμωνιάς στην οικονομία, αλλά όχι μόνο, η κυβέρνηση εξαγγέλλει μέτρα στήριξης τόσο των επιχειρήσεων όσο και των πολιτών. Μέτρα που ως επί το πλείστον έχουν να κάνουν με μειώσεις φόρων, πάγωμα οφειλών προς το Δημόσιο (εφορία, ταμεία κ.ά.) αλλά και ευνοϊκές ρυθμίσεις (δόσεις με χαμηλό επιτόκιο) για την αποπληρωμή των χρεών. Με τα συγκεκριμένα μέτρα η κυβέρνηση προσπαθεί αφενός να κρατήσει όρθιες τις επιχειρήσεις και αφετέρου να συγκρατήσει σε χαμηλά ποσοστά την ανεργία, που σε διαφορετική περίπτωση ίσως είχε αγγίξει ακόμη και το 30%. Ωστόσο, από το οικονομικό επιτελείο παραδέχονται ότι καθώς τα δεδομένα αλλάζουν –προς το χειρότερο εννοείται– από εβδομάδα σε εβδομάδα, το πιθανότερο είναι στην πορεία να χρειαστούν και νέες παρεμβάσεις από πλευράς κυβέρνησης.

Ένα ευρύ πακέτο μέτρων πρόκειται να εξαγγείλει ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης στη διάρκεια της ομιλίας του στη Θεσσαλονίκη στις 12 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης (ΔΕΘ), το εμπορικό μέρος της οποίας έχει ακυρωθεί λόγω της πανδημίας. Στα μέτρα αυτά θα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η σταδιακή κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, από τον προσεχή Ιανουάριο και σε βάθος τριετίας, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για εργοδότες κι εργαζόμενους, το πάγωμα των οφειλών των επιχειρήσεων προς την εφορία και ρυθμίσεις (χαμηλότοκες δόσεις) για εξόφληση των χρεών τους.

Στο ίδιο πακέτο θα υπάρχει πρόβλεψη για τη στήριξη των επιχειρήσεων, ανάλογη με την περίοδο της καραντίνας την περασμένη άνοιξη, καθεστώς αναστολής και κάλυψη των μισθολογικών και ασφαλιστικών δαπανών τους από τον κρατικό προϋπολογισμό κ.ά. Από το επιτελείο του πρωθυπουργού κάνουν λόγο και για μέτρο -έκπληξη που θα έχει να κάνει με τα χρέη (δάνεια) των επιχειρήσεων προς τις τράπεζες.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ