Ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης της συμφωνίας οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας με την Αίγυπτο

Ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης της συμφωνίας οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας με την Αίγυπτο


Υπό του
Δρος ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΓΟΥΝΑΡΗ
Εμπειρογνώμονος, Πρεσβευτού ε.τ., Διδάκτορος του Πανεπιστημίου του Βερολίνου (FU Berlin)


Η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου της 6ης Αυγούστου 2020 και η οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος και Ιταλίας της 9ης Ιουνίου 2020, λόγω της μεγάλης σημασίας που έχουν αυτές τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ιταλία και την Αίγυπτο, χρήζουν άμεσης κύρωσης και επικύρωσης από τα τρία αυτά κράτη.

Η Αίγυπτος ήδη κύρωσε τη μερική αυτή οριοθέτηση σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, ενώ η Ελλάδα την προσεχή Δευτέρα 24 Αυγούστου θα προβεί στην κύρωση των δύο αυτών συμβάσεων.
Έτσι αποφεύγεται το λάθος που έκανε η χώρα μας με τη μη κύρωση, άμεσα, της ελληνοαλβανικής συμφωνίας της 20ής Μαρτίου 2009 για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών των δύο κρατών στο Ιόνιο και στη Νότια Αδριατική. Λόγω της αργοπορίας της χώρας μας, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, μέσω του αλβανικού συνταγματικού δικαστηρίου, ύστερα από τουρκική πρωτοβουλία, αρνήθηκε να κυρώσει τη συμφωνία με τη δικαιολογία ότι η συμφωνία αυτή δεν είναι καλή για την Αλβανία. Η Αλβανία με τη συμφωνία αυτή ελάμβανε 50,98% της θαλάσσιας επιφάνειας, ενώ η Ελλάδα το 49,12%. Εκτός αυτού, με τη συμφωνία αυτή τακτοποιούνταν και ορισμένα θέματα για τα χερσαία σύνορα αυτής με την Ελλάδα.

Η Ελλάδα, παρά την ύπαρξη ορισμένων προβλημάτων για την οριοθέτηση των χερσαίων συνόρων, δεν έφερε κανένα εμπόδιο για την ένταξη της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ. Ενώ θα μπορούσε, λόγω της άρνησης της Αλβανίας να προβεί στην κύρωση της συμφωνίας, να μη δώσει τη συγκατάθεσή της για την ένταξη της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ. Ελπίζω η νυν κυβέρνηση να μην προβεί στις ίδιες ενέργειες για την είσοδο της Αλβανίας στην ΕΕ!

Λόγω της επικρατούσας κατάστασης με τις συχνές παρανομίες της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, η πολιτική της χώρας αυτής αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει σε πολλά «ατυχήματα» ή ακόμα και σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. Εκείνο, δε, που πρέπει να προσέξουμε ιδιαιτέρως είναι μήπως, με εντολή των ΗΠΑ και της Γερμανίας, προταθεί στη χώρα μας η δημιουργία κοινής διαχείρισης και εκμετάλλευσης χωρίς προηγούμενη οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μας. Επίσης, μετά τις οριοθετήσεις με Ιταλία και Αίγυπτο, πρέπει άμεσα να προβούμε σε οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας με την Κύπρο. Με τη μερική οριοθέτηση με την Αίγυπτο, με βάση το Διεθνές Δίκαιο, καταργείται επισήμως το παράνομο μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης του 2019.

Η μερική οριοθέτηση με την Αίγυπτο πρέπει σύντομα να ολοκληρωθεί, διότι αν μείνει για πολύ χρόνο ημιτελής, η Τουρκία θα συνεχίσει να δημιουργεί τις γνωστές ιστορίες. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Τουρκία παρανομεί 24 ώρες το 24ωρο με τα εξερευνητικά πλοία της εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας!

Στη συμφωνία αυτή η Αίγυπτος δέχθηκε την αρχή της πλήρους επήρειας των νησιών. Η σύναψη συμμαχιών με το Ισραήλ και την Αίγυπτο αλλά και οι πιο στενές πολιτικές και στρατιωτικές σχέσεις με τη Γαλλία είναι κάτι που συμφέρει άμεσα τη χώρα μας και είναι μια εγγύηση για την κυριαρχία μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ