Πρωταθλητές σε αυτογκόλ – Οι διορθωτικές κινήσεις δεν… μπάλωσαν το δίχτυ!

Πρωταθλητές σε αυτογκόλ – Οι διορθωτικές κινήσεις δεν… μπάλωσαν το δίχτυ!

Αντιμέτωπη με τη… φθορά της εξουσίας βρίσκεται πλέον η κυβέρνηση και με βάση τα δεδομένα οι προοπτικές κάθε άλλο παρά ευοίωνες προδιαγράφονται.

Μέχρι πρότινος το βαρόμετρο κατέγραφε έλλειψη σχεδιασμού, λανθασμένους χειρισμούς και αστοχίες. Εσχάτως, τον τελευταίο μήνα για την ακρίβεια, προστέθηκαν και τα… αυτογκόλ! Σοβαρή ένδειξη ότι στην κυβέρνηση, μηδενός εξαιρουμένου, ακόμη και του πρωθυπουργού, έχουν απολέσει την προσήλωσή τους στην υλοποίηση του προγράμματος και μαζί την ψυχραιμία τους στη διαχείριση των προβλημάτων. Και υφίστανται τις πρώτες σοβαρές συνέπειες.

Η αρχή (των αυτογκόλ) έγινε από τον ίδιο τον Κυρ. Μητσοτάκη και το φιάσκο του… παρ’ ολίγον ανασχηματισμού. Οι περιβόητες διορθωτικές κινήσεις όχι μόνο δεν… διόρθωσαν κάποιες από τις δυσλειτουργίες, αλλά επιπλέον δημιούργησαν εστίες τριβής και έντασης. Η αποψίλωση των αρμοδιοτήτων αρχικά του Άδ. Γεωργιάδη και στη συνέχεια –καταμεσής του Αυγούστου– του Β. Κικίλια τροφοδότησε τα πρωτοσέλιδα εφημερίδων και ιστοσελίδων, ενώ πυροδότησε φήμες και σενάρια εντός κι εκτός κυβέρνησης. Με συνέπεια γαλάζιοι βουλευτές, αλλά ακόμη και υπουργοί να αναρωτιούνται τι νόημα είχαν οι… διορθωτικές αλλαγές στην κυβέρνηση.

Η συνέχεια ήταν εξίσου, αν όχι περισσότερο, εντυπωσιακή και είχε πρωταγωνιστή τον, μέχρι την περασμένη Τετάρτη, σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού Αλ. Διακόπουλο και μάλιστα… εις διπλούν. Αρχές Αυγούστου με μια αποστροφή του («άλλο η Ελλάδα, άλλο η Κύπρος») είχε στην ουσία καταργήσει το ενιαίο αμυντικό δόγμα Αθήνας – Λευκωσίας. Προκαλώντας, όπως ήταν φυσικό, την έντονη δυσφορία τόσο της ελληνικής όσο και της κυπριακής κυβέρνησης.

Το ατόπημα αυτό του κ. Διακόπουλου ενόχλησε μεν τον Κυρ. Μητσοτάκη, αλλά δεν ήταν… αρκετό για να του στερήσει τη θέση του δίπλα στον πρωθυπουργό. Το δεύτερο «χτύπημα» ήρθε (από τον κ. Διακόπουλο) στις αρχές της εβδομάδας, με τις περιβόητες δηλώσεις του περί του «Oruc Reis» και των ερευνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Αυτήν τη φορά το ατόπημα ήταν πολύ πιο σοβαρό, οι αντιδράσεις ακόμη πιο ισχυρές – και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο δρόμος προς την… έξοδο ήταν μονόδρομος για τον κ. Διακόπουλο.

Κι ενώ από το Μέγαρο Μαξίμου έτρεχαν να… σβήσουν τις φωτιές που (τους) είχε ανάψει ο πρώην σύμβουλος, ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας πέταξε… αναμμένο τσιγάρο στα ξερόχορτα. Χωρίς να έχει προηγηθεί καμιά συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου, ανακοίνωσε ότι από το τέλος του χρόνου η χώρα μας θα παραλάβει τμηματικά 3.000.000 δόσεις από το εμβόλιο που αναπτύσσει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Η αναγγελία αυτή προκάλεσε αίσθηση και από ορισμένους ερμηνεύθηκε ως… αντίδραση στην αποψίλωση των αρμοδιοτήτων του. Στο Μέγαρο Μαξίμου επικράτησε αναστάτωση, αλλά για να μη δώσουν τροφή στα δημοσιεύματα απέφυγαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο. Μάλιστα ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις του άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο τα πρώτα εμβόλια να έρθουν στην Ελλάδα στις αρχές του νέου χρόνου. Μια δεύτερη εκδοχή είναι ότι το θέμα είχε συζητηθεί σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, αλλά ο κ. Κικίλιας… βιάστηκε να το ανακοινώσει.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ