Οι καρέκλες έχουν κόστος…

Οι καρέκλες έχουν κόστος…

Έχουμε επαναλάβει ότι δεν αρκεί κάποιος να είναι απόστρατος αξιωματικός ή συνταξιούχος διπλωμάτης για να χρίζεται αυθεντία σε θέματα στρατηγικής και διπλωματίας. Δυστυχώς, οι αδηφάγες τηλεοπτικές εκπομπές, με την ανάγκη που έχουν καθημερινά για «γλάστρες» και υποτιθέμενους αναλυτές, καταφεύγουν σε κάθε απόστρατο αξιωματικό και κάθε παλιό πρέσβη που διαθέτει τον χρόνο του για να κάνει τον δωρεάν σχολιαστή. Όμως δεν αρκεί ο τίτλος.

Ο ναύαρχος Αλέξανδρος Διακόπουλος υπήρξε εξαιρετικός αξιωματικός και έχει άποψη για τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Του έγινε η τιμή να επιλεγεί στη θέση του συμβούλου εθνικής ασφάλειας του πρωθυπουργού, μια θέση που από την αρχή ήταν αμφιλεγόμενη, καθώς δεν έχει νόημα η ύπαρξη συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας, αλλά ενός δομημένου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας. Ο κ. Διακόπουλος δεν μπόρεσε να αντιληφθεί ότι ο ρόλος του είχε άλλες απαιτήσεις και σοβαρές δεσμεύσεις. Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας δεν μπορεί να είναι τηλεσχολιαστής. Και αυτό ακριβώς τον οδήγησε επανειλημμένα σε προβληματικές δηλώσεις, βλαπτικές για τον πρωθυπουργό, ο οποίος τον είχε επιλέξει και για την ίδια τη χώρα. Έτσι, η παραίτησή του ήταν μονόδρομος.

Η λάθος επιλογή του κ. Μητσοτάκη ελπίζουμε να έγινε μάθημα. Και αυτό δεν αφορά τον ναύαρχο Διακόπουλο ή κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο, αλλά την όλη νοοτροπία που υπήρξε με την επιλογή της ύπαρξης συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας –και του αναπληρωτή του (Θάνος Ντόκος)– και όχι Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

[email protected]

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Φωτο: Eurokinissi


Σχολιάστε εδώ