Κυρ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη από τα 6 στα 12 μίλια στο Ιόνιο

Κυρ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη από τα 6 στα 12 μίλια στο Ιόνιο

Θα ξεκινήσω εκφράζοντας τα συγχαρητήριά μου στο λιμενικό σώμα. Χθες το βράδυ εργάστηκαν σε αντίξοες συνθήκες στη μεγαλύτερη επιχείρηση διάσωσης, δυτικά της Χάλκης. Σχεδόν 100 ζωές σώθηκαν. Η δράση μας στις θάλασσες είναι και ανθρωπιστική. Η καλύτερη απάντηση στα fake news για δήθεν αδιαφορία της Ελλάδας για ανθρώπους που κινδυνεύουν στη θαλασσα.

Για τις ΑΟΖ

Καθοριστικές για τα ευρύτερα εθνικά μας συμφέροντα. Έχουν μείζον ιστορικό και πολιτικό βάρος. Θα ήθελα να επισημάνω, ότι ο λόγος μας, ειδικά σήμερα, πρέπει να είναι και μετρημένος και υπεύθυνος. Τα όσα θα ακουστούν αποτελούν εξ αντικειμένου τεκμήρια, τα οποία μπορεί κάποιοι να θελήσουν να χρησιμοποιήσουν για να υπονομεύσουν την χώρα.

Οι δύο συμφωνίες υπογράφηκαν με διαφορά εβδομάδων, επιλύοντας θέματα πολλών ετών. Διεμβολίζουν παράνομες ενέργειες στην περιοχή. Πάνω από όλα οι δύο συνθήκες σηματοδοτούν την επιστροφή της Ελλάδας σε έναν ρόλο που οφείλει να τον δικαιώνει καθημερινά. Τον ρόλο του εγγυητή των συμφερόντων την Ευρώπης στη Μεσόγειο. Του σταθερού βραχίονα διαλόγου στην ταραγμένη πλευρά του χάρτη. Είναι ο ρόλος που την αναγνωρίζεται συνεχώς όλο και πιο έντονα.

Οι συμφωνίες με την Αίγυπτο και την Ιταλία είναι διμερείς αλλά έχουν ισχύ έναντι πάντων. Η συστηματική διπλωματία μπορεί να ξεπεράσει εμπόδια ανυπέρβλητα και να φέρει λύσεις αμοιβαία επωφελείς.

Για κάθε εξέλιξή για τα εθνικά θέματα ενημερώνω προσωπικά τους πολιτικούς αρχηγούς, αυτό συνέβη και πριν από τη συμφωνία με την Αίγυπτο. Το τονίζω, πριν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλυσε την πορεία των συζητήσεων μέχρι τις συμφωνίες.

Η συνθήκη με την Ιταλία ακολουθεί την οριογραμμή του 1977, κατοχυρώνει την ταύτιση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ σε ότι αφορά το εύρος της. Η χώρα είναι αμετακίνητη στις πάγιες θέσεις της.

Η συνεννόηση με την Ιταλία αποτέλεσε τον προπομπό για τη συμφωνία με την Αίγυπτο. Στο ίδιο πνεύμα πάντα, οι άριστες σχέσεις μας να αναβαθμιστούν με την ΑΟΖ. Με το ίδιο υπόβαθρο, το Δίκαιο της Θάλασσας.

Άγκυρες και προκλητικές αποφάσεις που πολλαπλασιάζουν τις δυσκολίες. Αναγνωρίζει κυριαρχικά δικαιώματα στα νησιά και δικαιοδοσία σε όλες τις θαλάσσιες ζώνες. Τίποτα δεν εμποδίζει τη χώρα μας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια. Ταυτόχρονα επελέγει η μερική οριοθέτηση. Από το πρώτο άρθρο τα δύο μέρη δεσμεύονται ρητά να συνεχίσουν τις συζητήσεις.

Τρία κομβικά σημεία: Η ελληνική ζώνη αυξάνεται κατά 38.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα που προστίθεται στα 76.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα από τη συμφωνία με Ιταλία

Η τελική γραμμή οριοθέτηση επιβεβαιώνει ότι τα νησιά διαθέτουν ΑΟΖ και αντίστοιχη υφαλοκρηπίδα. Δεδομένο και για το Καστελόριζο

Το Κάιρο απέρριψε δελεαστικές προτάσεις ου υποτίθεται θα απέφεραν στην Αίγυπτο μεγαλύτερο θαλάσσιο χώρο. Εξουδετέρωσε τις μεθοδεύσεις Άγκυρας – Τρίπολης, δικαιώνοντας τις ελληνικές θέσεις σχετικά με τα κυριαρχικά δικαιώματα στην οριοθετήσα περιοχή.

Κατά περιόδους η εξωτερική πολιτική της χώρας έμοιαζε να έχει μόνο αμυντικά χαρακτηριστικά. Η αδράνεια περιορίζει τις εθνικές στοχεύσεις. Η αναβλητικότητα δεν απέχει από την παθητικότητα. Οι σημερινοί ενδοιασμοί κινδυνεύουν να γίνουν οδυνηροί συμβιβασμοί.

Κάποιοι εκλαμβάνουν τη νομιμότητα ως αδυναμία. Η κυβέρνηση αυτή μιλά λίγο και δράττει πολύ.

Η Ελλάδα επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη από τα 6 στα 12 μίλια.

Με πληροφορίες απο το newpost.gr


Σχολιάστε εδώ