Η Airbus βοηθάει την Τουρκία στη Λιβύη

Η Airbus βοηθάει την Τουρκία στη Λιβύη

Από τον περασμένο Φεβρουάριο, η Ευρωπαϊκή Ενωση απειλεί με σοβαρές κυρώσεις όσους παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων που έχουν επιβάλει τα Ηνωμένα Εθνη και στα δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα του λιβυκού εμφυλίου πολέμου. Παρ’ όλα αυτά, τρεις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες –Γαλλία, Γερμανία και Ισπανία– εμπλέκονται έμμεσα με συστηματικές παραβιάσεις του εμπάργκο λόγω των υπηρεσιών επιμελητείας που προσφέρει στην Τουρκία η αεροπορική κοινοπραξία τους, το πολυεθνικό μεγαθήριο της Airbus.

Την αποκάλυψη αυτή φέρνουν στο φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας kathimerini.gr, τέσσερα ευρωπαϊκά μίντια (η ισπανική εφημερίδα El Diario, το γερμανικό περιοδικό Stern, το γαλλογερμανικό κανάλι Arte και η δημόσια ραδιοτηλεόραση της Γερμανίας ARD), τα οποία συνεργάστηκαν επί μήνες στο πλαίσιο του δικτύου ερευνητικής δημοσιογραφίας Lighthouse Reports. Σύμφωνα με το εμπεριστατωμένο ρεπορτάζ, το οποίο στηρίζεται σε συνεντεύξεις τεχνικών της Airbus, μαρτυρίες μαχητών από τη Λιβύη και καταγραφές αεροπορικών πτήσεων από ραντάρ, μόνο στο διάστημα από 24 Ιουλίου μέχρι 16 Αυγούστου η Τουρκία πραγματοποίησε τουλάχιστον 11 πτήσεις μεταγωγικών αεροσκαφών Α400Μ προς λιβυκά αεροδρόμια, μεταφέροντας όπλα και μισθοφόρους από τη Συρία.

Τα εν λόγω αεροσκάφη κατασκευάζονται από την Airbus και πουλήθηκαν στην Τουρκία από τον ισπανικό κλάδο της επιχείρησης. Τούρκοι πιλότοι εκπαιδεύτηκαν στη χρήση τους στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στη Σεβίλλη, ενώ μηχανικοί της Airbus μεταβαίνουν ανά διαστήματα στην Καισάρεια για το αναγκαίο σέρβις. Εκπρόσωπος του ευρωπαϊκού κονσόρτσιουμ επιβεβαίωσε τις υπηρεσίες επιμελητείας που προσφέρει στην Τουρκία για τη συντήρηση των αεροσκαφών και την εκπαίδευση των πιλότων, υποστηρίζοντας ότι η Airbus δεν φέρει καμία ευθύνη για τον τρόπο χρήσης των αεροσκαφών από τον πελάτη της.

Οπως προκύπτει, αναφέρει το kathimerini.gr, από τις καταγραφές των ραντάρ, οι πιο πολλές πτήσεις ξεκινούσαν από τις τουρκικές πόλεις Καισάρεια, Γκαζιαντέπ, Κωνσταντινούπολη και Αγκυρα και κατέληγαν στην Τρίπολη και στη Μισράτα. Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, το Γκαζιαντέπ και η Κωνσταντινούπολη ήταν το σημείο εκκίνησης των Σύρων μισθοφόρων, συμμάχων της Τουρκίας, που προορίζονταν για τη Λιβύη.

Την περασμένη εβδομάδα, ο εκπρόσωπος Τύπου της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν εξέφρασε την υποστήριξη της Αγκυρας στις παράλληλες ανακοινώσεις του Λίβυου πρωθυπουργού Φαγέζ Σαράζ και του προέδρου του Κοινοβουλίου Αγκίλα Σάλεχ για κατάπαυση του πυρός. Ωστόσο η συμφωνία δέχθηκε σοβαρό πλήγμα την Κυριακή, όταν εκπρόσωπος του Χαλίφα Χαφτάρ, επικεφαλής του Εθνικού Λιβυκού Στρατού, που ελέγχει την ανατολική Λιβύη, αποδοκίμασε την κίνηση του Σαράζ ως επιχείρηση δημοσίων σχέσεων χωρίς αντίκρισμα. Επί του παρόντος, η ανήσυχη ηρεμία παρατείνεται στις κεντρικές πόλεις Σύρτη και Τζούφρα, που οριοθετούν εδώ και μήνες το νέο μέτωπο του εμφυλίου πολέμου.


Σχολιάστε εδώ