Τελεσίγραφο των Τραπεζών προς την κυβέρνηση – Γκρεμίζουν τη «Γέφυρα»!

Τελεσίγραφο των Τραπεζών προς την κυβέρνηση – Γκρεμίζουν τη «Γέφυρα»!

«Εδώ και τώρα» πλειστηριασμοί!

– Κινδυνεύουν να χάσουν την πρώτη κατοικία τους 330.000 οικογένειες 

Οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας είναι πλέον προ των πυλών, μετά την απαίτηση των Τραπεζών να ξεκινήσουν από τον Οκτώβριο, ενώ, αν η κυβέρνηση κάνει αποδεκτό το τελεσίγραφό τους, αυτόματα θα βρεθεί στο… έλεος των «κορακιών» η πρώτη κατοικία για πάνω από 300.000 νοικοκυριά, στα οποία έδωσε παράταση ζωής για εννέα μήνες το πρόγραμμα «Γέφυρα», που πριν από λίγες μέρες ψήφισε η κυβέρνηση.

Να σημειωθεί ότι για το συγκεκριμένο πρόγραμμα είχαν συναινέσει όλες οι Τράπεζες και ξαφνικά άλλαξαν στάση και απαιτούν να αρχίσουν τον Οκτώβριο οι πλειστηριασμοί.

Ο λόγος που επικαλούνται οι Τράπεζες είναι ότι έχουν προγραμματισθεί τρεις τιτλοποιήσεις, συνολικού ύψους 25 δισ. ευρώ (αφορούν Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα), και η… ομαλοποίηση στο καθεστώς των πλειστηριασμών θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη στην… επενδυτική(!) αγορά, κάτι που δεν έχει φανεί μέχρι σήμερα στον ορίζοντα.


Πάνε να προκαλέσουν τεράστια κοινωνική αναταραχή και να γίνει μπάχαλο όλη η χώρα


Αυτοί που πιέζουν για να πιάσουν… δουλειά οι πλειστηριασμοί και να αρχίσουν οι ρευστοποιήσεις είναι τα λεγόμενα funds, για να επενδύσουν σε δάνεια με υποθήκες ακίνητα (αυτό είναι το… ψητό)! Ως γνωστόν, οι πλειστηριασμοί έχουν ανασταλεί από τον Μάρτιο λόγω της πανδημίας, που οδήγησε αναγκαστικά (αλλιώς η κοινωνία θα είχε βγει στα κάγκελα) όχι μόνο στο πάγωμα των ρευστοποιήσεων αλλά και σε αναστολή δόσεων για στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια, συνολικού ύψους 20 δισ. ευρώ, και το πάγωμα ισχύει μέχρι τέλους του 2020.

Ασπιρίνη η «Γέφυρα»…
Μικρή ανάσα στους δανειολήπτες πρώτης κατοικίας έδωσε η «Γέφυρα», στους οποίους δίνει παράταση… ζωής εννέα μηνών, με συνολική επιδότηση από το κράτος από 2.700 ευρώ μέχρι 5.400 ευρώ, ενώ μετά ο οφειλέτης θα πρέπει να πληρώνει κάθε μήνα ολόκληρη τη δόση του δάνειου του, αλλιώς τον περιμένουν οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις.

Στην πράξη, κάθε άλλο παρά ελκυστική είναι η «Γέφυρα», απόδειξη ότι από τους 330.000 δικαιούχους μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα μόλις 30.000, ήτοι σε απλά ελληνικά το… πέρασμα της «Γέφυρας» φαντάζει αδύνατο. Όσοι ενδιαφέρονται να ενταχτούν στη «Γέφυρα» θα πρέπει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου να καταθέσουν αίτηση συμμετοχής (μόνο ηλεκτρονικά) στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (www.keyd.gov.gr).

Θα σου παίρνει το σπίτι και μετά θα σ’ το νοικιάζει!
Η λύση που οι Τράπεζες προσφέρουν στους δανειολήπτες για να μη… μείνουν στον δρόμο από τη στιγμή που θα τους πάρουν την πρώτη κατοικία τους;

Την επόμενη μέρα θα το νοικιάζουν στα… ευάλωτα νοικοκυριά.
Αυτή και αν δεν θα είναι… αγαθοεργία!

Έργο Λούκας…
Για να μην ξεχνάμε: Αν μέχρι σήμερα δεν πήραν από τα νοικοκυριά οι Τράπεζες την πρώτη κατοικία τους, το οφείλουν αποκλειστικά στον «νόμο Κατσέλη», που ήταν αποκλειστικό δημιούργημά της ως υπουργού. Κι αυτό δεν πρέπει κανένας να το ξεχνάει.


Στον «Ηρακλή» προσχωρούν τα «κόκκινα» δάνεια!

Η μια μετά την άλλη Τράπεζα εντάσσει τα «κόκκινα» δάνειά της στον «Ηρακλή» ύστερα από την τιτλοποίηση των πακέτων.

Ήδη μετά την ολοκλήρωση της τιτλοποίησης του Cairo της Eurobank, ύψους 7,5 δισ. ευρώ, η Alpha Bank ανακοίνωσε τη μεταβίβαση τριών τιτλοποιήσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων, ήτοι Orion, Galaxy II και Galaxy IV, συνολικής αξίας 10,8 δισ. ευρώ. Και τη σκυτάλη παίρνει η Τράπεζα Πειραιώς, με την τιτλοποίηση δανείων Phoenix αξίας 1,9 δισ. ευρώ. Στον ίδιο δρόμο είναι και η Εθνική Τράπεζα, που προωθεί την τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων Frontier, ύψους άνω των 6 δισ. ευρώ, και την ένταξη στον «Ηρακλή».

Σύμφωνα με τις Τράπεζες, το τελευταίο δωδεκάμηνο οι εταιρείες διαχείρισης έχουν ρυθμίσει πάνω από 67.000 δάνεια, συνολικού ποσού 2,5 δισ. ευρώ.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ