Politico: Η Ελλάδα εξοργίστηκε από τη Γερμανία στην αντιπαράθεση με την Τουρκία

Politico: Η Ελλάδα εξοργίστηκε από τη Γερμανία στην αντιπαράθεση με την Τουρκία

“Αυτή τη φορά, Έλληνες αξιωματούχοι είναι απογοητευμένοι που δεν έχουν λάβει περισσότερη υποστήριξη στη στρατιωτική τους αντιπαράθεση με την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο από το συνάδελφό τους μέλος της ΕΕ και την οικονομική δύναμη της Ευρώπης”, αναφέρει το δημοσίευμα της Νektarias Stamouli στην ιστοσελίδα Politico.

Η ένταση αναφέρει η ιστοσελίδα, μεταξύ της Αθήνας και του Βερολίνου δεν είναι τόσο υψηλή όσο κατά την τελευταία οικονομική κρίση, όταν οι Έλληνες εξοργισμένοι κατηγόρησαν τον μεγαλύτερο πιστωτή τους για υπερβολική δόση οδυνηρής λιτότητας. Αλλά έχει τουλάχιστον αμυδρές αντηχήσεις αυτής της διαφωνίας.

«Εμείς και η Γερμανία έχουμε μια εντελώς διαφορετική προοπτική για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζουμε τον γείτονά μας. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να τα χαϊδεύουμε – η Τουρκία έχει εγκαταλείψει για πάντα τις δυτικές αξίες. η περίοδος χαλάρωσης έχει λήξει », δήλωσε ένας ανώτερος Έλληνας διπλωμάτης. «Η Γερμανία έχει μια εσφαλμένη αντίληψη για τις προθέσεις της άλλης πλευράς.»

Ο διπλωμάτης επέμεινε ότι οι δύο πλευρές παραμένουν κοντά. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χέικο Μάας θα επισκεφθεί την Αθήνα και την Άγκυρα την Τρίτη, μια επίσκεψη που ελπίζει ότι το Βερολίνο θα βοηθήσει στη διαμεσολάβηση ενός διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας που θα μπορούσε να ξεκινήσει μόλις αργά την επόμενη εβδομάδα.



Η προσεκτική προσέγγιση της Γερμανίας έρχεται σε αντίθεση με την πιο δυναμική στάση που έχει λάβει ο βασικός παράγοντας, κλειδι, της ΕΕ, η Γαλλία…


Ενά σημείο της διαφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και της Γερμανίας είναι πως έχει περάσει σε ένα άλλο πιεστικό ζήτημα που αντιμετωπίζει η ΕΕ – η κρίση στη Λευκορωσία.

Σε τηλεδιάσκεψη υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ νωρίτερα αυτό το μήνα, η Αθήνα απέκλεισε μια κοινή δήλωση για τη Λευκορωσία, διότι το Βερολίνο δεν θα δεχόταν τη σκληρή γλώσσα που ήθελε για την τουρκική δράση στην Ανατολική Μεσόγειο και μια αναφορά σε μια ελληνο-αιγυπτιακή θαλάσσια συμφωνία οριοθέτησης, σύμφωνα με αρκετούς Διπλωμάτες της ΕΕ.

Ένα άλλο σημάδι της ελληνικής ενόχλησης προέρχεται από το tweet του Γερμανού Πρέσβη στην Αθήνα, Ernst Reichel για τον Οθωμανό Αλή Πασά : «Ο Αλή Πασά, Οθωμανός κυβερνήτης ή Λιοντάρι των Ιωαννίνων, προσπάθησε να δημιουργήσει ένα ανεξάρτητο κράτος στην Ήπειρο. Απέτυχε και σκοτώθηκε. Το ακέφαλο σώμα του θάφτηκε εκεί. Σε άλλη ιστορία αναφέρεται ότι παρθένες της περιοχής  18  πνίγηκαν, διότι αρνήθηκαν να μπουν στο χαρέμι του».

Εντός λίγων λεπτών, ο Reichel έλαβε εκατοντάδες απαντήσεις από Έλληνες που τον κατηγορούσαν για αναισθησία με δεδομένη την τρέχουσα αντιπαράθεση με την Τουρκία. H κριτική δεν φάνηκε να άγγιξε τον Πρέσβη, ο οποίος απάντησε με μάλλον μη διπλωματική γλώσσα:

«Αγαπητοί, τί σας αναστατώνει εδώ: ότι δείχνω συμπάθεια στον Αλή Πασά, ο οποίος επαναστάτησε κατά των Οθωμανών; Ή ότι δεν του δείχνω συμπάθεια; Και τι έχει να κάνει ο Αλή Πασάς με την σημερινή κατάσταση;»

Γερμανοί αξιωματούχοι και η Γερμανική Πρεσβεία στην Αθήνα αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Αναφορά κάνει  το Politico στην τουρκική κινητικότητα του Αυγούστου με την αποστολή του Oruc Reis για σεισμογραφικές έρευνες από τις 10 Αυγούστου σε περιοχή που Ελλάδα θεωρεί υφαλοκρηπίδα της, νοτίως του Καστελορίζου.

Δεκάδες ελληνικά και τουρκικά πλοία του πολεμικού ναυτικού αντιπαρατάχθηκαν στην περιοχή και διπλωμάτες φοβούνται ότι μια ηθελημένη -ή όχι- κλιμάκωση στην περιοχή, θα μπορούσε να προκαλέσει γενικευμένη ανάφλεξη ενω αναφορά γίνεται και στην επακούμβηση φρεγατών και στην Navtex που εξέδωσε η Τουρκία την Κυριακή (23 Αυγούστου) για παράταση των σεισμικών ερευνών στην περιοχή για τέσσερις ακόμη ημέρες, μέχρι την Πέμπτη.

Το δημοσίευμα κάνει αναφορά και στην υπογραφή συμφωνίας ΑΟΖ μεταξύ  Ελλάδας-Αιγύπτου, λίγες ημέρες πριν την τουρκική κινητικότητα του Αυγούστου. Η συμφωνία χαρακτηρίστηκε «άκυρη» από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, ισχυριζόμενο ότι η περιοχή βρίσκεται εντός τουρκικές υφαλοκρηπίδας και ότι παραβιάζει τα δικαιώματα της Λιβύης.

Τούρκοι αξιωματούχοι επαναλαμβάνουν ότι η Ευρώπη έχει αποτύχει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τις συμφωνίες της με την Άγκυρα, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης του συμφώνου για το μεταναστευτικό του 2016, καθώς και τις υποσχέσεις για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία και την απελευθέρωση της visa για τους Τούρκους πολίτες.

Η Γερμανία έπαιξε ένα ρόλο, προσπαθώντας να μειώσει τις εντάσεις μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, με την Angela Merkel να βοηθά στα τέλη του προηγούμενου μήνα στην αποτροπή πιθανής σύγκρουσης, καλώντας τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Πρόεδρο Erdogan.

Με τη διαμεσολάβηση του Βερολίνου, η Άγκυρα δήλωσε ότι θα αναστείλει τα σχέδια για έρευνα στα ανοιχτά του Καστελόριζου υπέρ διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα. Οι διερευνητικές συζητήσεις αναμένονταν να ξεκινήσουν στις αρχές του μήνα, αλλά μετά την υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου για οριοθέτηση ΑΟΖ, ο Erdogan τις ματαίωσε, ισχυριζόμενος ότι «οι Έλληνες δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους».

Η συμφωνία αυτή φαίνεται να έπιασε απροετοίμαστο το Βερολίνο και η υποδοχή από τη Γερμανία ήταν αδιαμφισβήτητα «παγωμένη». Οι Γερμανοί εκνευρίστηκαν με το timing της υπογραφής που έγινε μια ημέρα μετά την ανακοίνωση ότι Αθήνα και Άγκυρα θα ξεκινούσαν τις συζητήσεις, σύμφωνα με αρκετούς Ευρωπαίους διπλωμάτες.

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Steffen Seibert δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο ότι «η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση σημείωσε την υπογραφή ελληνο-αιγυπτιακής συμφωνίας». Αλλά απέφυγε να το σχολιάσει, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό για την Ελλάδα και την Τουρκία «να συμμετάσχουν σε άμεσες συνομιλίες» και «να αποφύγουν περαιτέρω κλιμακώσεις».

Αναφορά στην ενίσχυση της γαλλικής  στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή και στην επικοινωνία του Έλληνα Υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου με την Γερμανίδα ομόλογό του Annegret Kramp-Karrenbaurer την περασμένη Τρίτη κατά την οποία ειπώθηκε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για συνομιλίες με την Τουρκία, μόλις το σεισμογραφικό αποσυρθεί από την περιοχή.

Σύμφωνα με αναλυτές, οι Έλληνες πολιτικοί δεν πρέπει να εκπλαγούν με το ότι η Γερμανία επιδιώκει τα ικανοποιήσει τα συμφέροντά της στην περιοχή. Το Βερολίνο έχει ισχυρά συμφέροντα να διατηρήσει καλές σχέσεις με την Άγκυρα, τουλάχιστον για το προσφυγικό και την σχετική συμφωνία με την Τουρκία που σημαίνει ότι πολλοί μετανάστες θα παραμείνουν εκεί, αντί να κατευθυνθούν στην Γερμανία.

Πηγή: Politico – Greece irked by Germany in standoff with Turkey


Σχολιάστε εδώ