Ο Ηλίας Σιώρας στο «ΠΑΡΟΝ»: Το ΕΣΥ δεν είναι θωρακισμένο για το επόμενο κύμα πανδημίας!

Ο Ηλίας Σιώρας στο «ΠΑΡΟΝ»: Το ΕΣΥ δεν είναι θωρακισμένο για το επόμενο κύμα πανδημίας!

– Κρύβουν τα κρούσματα στους τουριστικούς προορισμούς

Του
Άρη Μπερζοβίτη


Και όμως το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν είναι θωρακισμένο για το επόμενο κύμα της πανδημίας, παρά τις δηλώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας περί του αντιθέτου. Είναι σημαντικές οι ελλείψεις σε προσωπικό, εξοπλισμό και ιδιαίτερα στον αριθμό των διαγνωστικών τεστ που πρέπει να γίνονται τουλάχιστον σε κάθε εφημερία των δημόσιων νοσοκομείων.

Την επισήμανση αυτή κάνει σε αποκλειστική συνέντευξη στο «ΠΑΡΟΝ» ο καρδιολόγος Ηλίας Σιώρας, διευθυντής στην Καρδιολογική Κλινική του Ευαγγελισμού, πρόεδρος επί οκτώ θητείες του Συλλόγου Εργαζομένων στο νοσοκομείο και αντιπρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), ο οποίος μετρά πολλά χρόνια προσφοράς στην επιστήμη και στο συνδικαλιστικό κίνημα των γιατρών.

Ο κ. Σιώρας επισημαίνει ότι πέρα από την ατομική ευθύνη του κάθε πολίτη υπάρχει και η κρατική ευθύνη για την αύξηση των κρουσμάτων, αφού με τον τρόπο που γίνεται ο έλεγχος των τουριστών στις πύλες εισόδου της χώρας δεν «συλλαμβάνονται» όλα τα κρούσματα.

Ακόμη, ο κ. Σιώρας επαναλαμβάνει την καταγγελία που έκανε μέσα στην εβδομάδα η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας σε σχέση με την απόκρυψη των κρουσμάτων σε τουριστικούς προορισμούς. Παρά τις δηλώσεις του υφυπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι κάτι τέτοιο δεν υφίσταται, η απόκρυψη διαπιστώνεται και από το γεγονός ότι ο ΕΟΔΥ παρουσιάζει τα κρούσματα ανά περιφέρειες και όχι κατά συγκεκριμένες περιοχές, όπως έκανε στο παρελθόν για τη γρίπη και την ιλαρά.

♦ Είναι έτοιμο το ΕΣΥ και ειδικά τα νοσοκομεία αναφοράς για το επόμενο κύμα πανδημίας;
Το ΕΣΥ δεν είναι θωρακισμένο για το επόμενο κύμα πανδημίας. Έχουμε σημαντικές ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό. Εδώ και έξι μήνες το μόνιμο προσωπικό που έχει προσληφθεί είναι μόνον περίπου 200 γιατροί στα ΤΕΠ, ενώ μη γιατρός μόνιμος δεν έχει διοριστεί ούτε ένας. Αντίθετα έχουν διοριστεί 3.000 – 4.000 επικουρικοί, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι νέοι συνάδελφοι, ανεκπαίδευτοι και δεν μπορείς να τους ρίξεις μέσα στη φωτιά της πανδημίας. Τον Μάιο του 2019 είχαμε περίπου 80.000 μόνιμους υπαλλήλους σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας, τώρα έχουμε 77.500, δηλαδή έχουμε λιγότερες μόνιμες θέσεις. Επομένως, για ποια θωράκιση μιλάμε από άποψη προσωπικού;
Συνεχίζοντας όμως το θέμα των ελλείψεων, να πάμε στα τεστ. Ζητήσαμε εδώ και έξι μήνες μαζικά τεστ στους υγειονομικούς. Στα νοσοκομεία αναφοράς μάλιστα δόθηκε η οδηγία να υποβάλλονται σε τεστ όσοι υγειονομικοί έχουν συμπτώματα. Κατόπιν άλλαξε η οδηγία και το τεστ έπρεπε να το κάνουν όσοι επέστρεφαν από τις άδειές τους. Στον Ευαγγελισμό δεν ζητήθηκε από κανέναν που γύρισε από την άδειά του να κάνει το τεστ. Επομένως, για ποια μέτρα πρόληψης μιλάμε;
Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι ότι στα νοσοκομεία υπάρχουν δύο τεστ, το rapid, που βγάζει τα αποτελέσματα σε δύο ώρες, και το μοριακό, στο οποίο η απάντηση βγαίνει την επόμενη μέρα.
Πρέπει να έχουμε περισσότερα rapid τεστ. Επί παραδείγματι, στη γενική εφημερία του Ευαγγελισμού υπάρχει ανάγκη να γίνονται 100 rapid τεστ, αλλά μας δίνουν μόνον 50.

♦ Πού αποδίδετε την αύξηση των κρουσμάτων το τελευταίο χρονικό διάστημα;
Τι μεσολάβησε από τα μέσα Ιουνίου που είχαμε 8 – 10 κρούσματα μέχρι τώρα που έχουμε 250; Ο τουρισμός!
Δηλαδή ήρθαν οι τουρίστες, στους οποίους έκαναν δειγματοληπτικό έλεγχο σε έναν στους δέκα και έβρισκαν καθημερινά 30 κρούσματα. Αν έκαναν σε όλους τεστ, θα έβρισκαν περισσότερα. Δεν είναι τυχαίο ότι στις τουριστικές περιοχές υπάρχουν τόσα κρούσματα, ενώ δεν υπήρχε κανένα. Ήρθε ο τουρισμός ανεξέλεγκτος. Στο μεταξύ υπάρχει οδηγία ώστε το κέντρο υγείας κάθε νησιού να μην ενημερώνει για το πόσα κρούσματα υπάρχουν κάθε μέρα στο νησί.

♦ Αυτό εσείς το αποδίδετε στο γεγονός ότι θέλουν να αποκρύψουν κρούσματα;
Θέλουν να αποκρύψουν τον ε­ντοπισμό των κρουσμάτων σε συγκεκριμένα νησιά. Με τον τουρισμό, που είναι ανεξέλεγκτος, χωρίς να έχουν ληφθεί τα μέτρα (με προσωπικό, τεστ κ.λπ.), αποδείχθηκε ότι η ατομική ευθύνη και μόνο αυτή είναι ένα ιδεολόγημα. Εδώ σαφώς υπάρχει κρατική ευθύνη.

♦ Ο κ. Κοντοζαμάνης όμως υποστήριξε σε δηλώσεις του ότι δεν κρύβουν στοιχεία, αλλά ότι αυτή είναι η πραγματικότητα.
Μα και εμείς αυτό λέμε, ότι δεν κρύβουν τον συνολικό αριθμό, αλλά δεν επιτρέπουν στο κέ­ντρο υγείας κάθε νησιού να ανακοινώσει πόσα κρούσματα υπάρχουν κάθε μέρα.
Αυτή η οδηγία υπήρξε για τους τουριστικούς προορισμούς. Δεν λέμε ότι όλοι οι συμπατριώτες μας τήρησαν τα μέτρα. Πολλοί συμπατριώτες μας τηρούν τα μέτρα στα πλοία, στα λεωφορεία, στο μετρό και αλλού. Έχουμε όμως πιο συχνά δρομολόγια, ώστε στη συνέχεια να μη στοιβάζονται;

♦ Πόσοι υγειονομικοί έχουν νοσήσει από κορονοϊό;
Σύμφωνα με κάποια στοιχεία που είχαμε τον πρώτο καιρό είδαμε ότι τα κρούσματα σε ποσοστό επί των συνολικών κρουσμάτων ήταν 8% – 10%.
Έτσι σήμερα, τηρουμένων των αναλογιών, πρέπει να είναι περίπου 600 – 700 άτομα.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ