Διχασμένη η Βουλή για τη συμφωνία για την ΑΟΖ με την Αίγυπτο!

Διχασμένη η Βουλή για τη συμφωνία για την ΑΟΖ με την Αίγυπτο!

Σε μάχη χαρακωμάτων με τα κόμματα της αντιπολίτευσης αναμένεται να εξελιχθεί η πρωτοβουλία της κυβέρνησης –με διαδικασίες εξπρές– για την κύρωση από τη Βουλή των δύο συμφωνιών με Αίγυπτο και Ιταλία για τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες (ΑΟΖ). Σήμερα (Δευτέρα) τα κείμενα των δύο συμφωνιών πρόκειται να τεθούν προς συζήτηση στην Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών της Βουλής, ενώ θα ακολουθήσει –την προσεχή Τετάρτη– συζήτηση και ψηφοφορία στην Ολομέλεια.

Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι αν και ποια από τα κόμματα θα συμπλεύσουν με την κυβερνητική πλειοψηφία και θα υπερψηφίσουν τις συμφωνίες. Από τη σκληρή κριτική που άσκησε ο Αλ. Τσίπρας άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταψηφίσει τη συμφωνία με το επιχείρημα ότι έγινε βιαστικά, δεν καλύπτει πλήρως τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας κι ανοίγει πεδίο δράσης για την Τουρκία.

Σε διαφορετική γραμμή η ομάδα των «53», που διαπιστώνει θετικά σημεία στη συμφωνία με την Αίγυπτο, τασσόμενη έστω κι εμμέσως υπέρ της κύρωσής της από τη Βουλή. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας θα επιλέξει τη μέση οδό και στην ψηφοφορία της Τετάρτης βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα τηρήσουν ουδέτερη στάση, δηλώνοντας «παρών».

Στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή το Κίνημα Αλλαγής πρόκειται να ασκήσει σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την ΑΟΖ με την Αίγυπτο με το σκεπτικό ότι αυτή διεμβολίζει μεν το τουρκολιβυκό μνημόνιο, περιπλέκει όμως τα θέματα οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών που έμειναν εκτός συμφωνίας. Παράλληλα, το ΚΙΝΑΛ θα επικρίνει με σφοδρότητα τον πρωθυπουργό για την άρνησή του να ανταποκριθεί στο αίτημα για Σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών. Ως προς το επίμαχο της υπόθεσης, την ψηφοφορία της Τετάρτης, εκτός απροόπτου, η ψήφος του Κινήματος Αλλαγής θα είναι θετική.

Με αντίθετο προσανατολισμό κινούνται στο ΚΚΕ και θα καταψηφίσουν (ή θα δηλώσουν «παρών»), καθώς υποστηρίζουν ότι η συμφωνία με την Αίγυπτο δεν καλύπτει πλήρως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και επιπλέον θεωρούν ότι η συμφωνία είναι αποτέλεσμα των παρεμβάσεων ΗΠΑ, ΝΑΤΟ κι Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εξάλλου ο Κυρ. Βελόπουλος έχει χαρακτηρίσει «μειοδοτική» τη συμφωνία, παραλληλίζοντάς τη με τη Συμφωνία των Πρεσπών, θεωρείται δεδομένο ότι οι βουλευτές της Ελληνικής Λύσης θα καταψηφίσουν τη συμφωνία με την Αίγυπτο. «Παρών» ή όχι πρέπει να αναμένεται από το ΜέΡΑ25 του Γ. Βαρουφάκη.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: euronews.com


Σχολιάστε εδώ