Τι πληρώνει ο Λίβανος μια ζωή…

Τι πληρώνει ο Λίβανος μια ζωή…

– Γιατί τόλμησε να σηκώσει κεφάλι…

«Το πιστόλι του ΔΝΤ φαίνεται να έχει ανεβεί πια στον κρόταφο. Κι αν η Ελλάδα έγινε ο στρατηγικός σύμμαχος του Ισραήλ αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας με το ΔΝΤ, στον Λίβανο το παιχνίδι δεν τελειώνει με μια παρτίδα ζάρια.

Η χώρα σπρώχνεται στον γκρεμό. Το ΔΝΤ επιβάλλει όρους, οι ΗΠΑ κυρώσεις σε περίπτωση συναλλαγών με τη Συρία, οι ντόπιοι τραπεζίτες εκβιασμούς, και το περιφερειακό μπρα ντε φερ του άξονα της αντίστασης (Ιράν-Συρία-Χεζμπολάχ) με το μέτωπο του πολέμου (ΗΠΑ-Ισραήλ-Σαουδική Αραβία) φόβους για κλιμάκωση.

Κι όμως, αντί για σάκος του μποξ, αυτή η χώρα θα έπρεπε να είναι πρότυπο για όλους μας. Ναι, ο Λίβανος θα έπρεπε να διδάσκεται στα σχολεία σε όλον τον κόσμο. Γιατί τόλμησε να αποτελέσει καταφύγιο για όλους τους κατατρεγμένους εδώ και αιώνες. Ακόμα και σήμερα ο Λίβανος φιλοξενεί 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες.

Γιατί τόλμησε να αντισταθεί στην εθνοκάθαρση της αποικιοκρατικής εντολής, στην οποία έπεσαν η μια μετά την άλλη οι χώρες της ανατολικής Μεσογείου. Ακόμα και σήμερα συμβιώνουν δεκάδες θρησκείες, δόγματα, ηθικές και αλήθειες στη χώρα.

Γιατί τόλμησε να σηκώσει κεφάλι στον μεγαλύτερο νταή του πλανήτη και τον ντόπιο τοποτηρητή του. Ακόμα και σήμερα, την επόμενη ημέρα της Αποκάλυψης, ο Λίβανος διδάσκει δύναμη, συμπόνια και θέληση για ζωή».

Νικόλας Κοσματόπουλος,
Καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Πολιτικής στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού (AUB)

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ