Χαστούκι Fitch σε Ερντογάν μία μέρα με τη φιέστα: Υποβάθμισε σε «αρνητική» την προοπτική της οικονομίας

Χαστούκι Fitch σε Ερντογάν μία μέρα με τη φιέστα: Υποβάθμισε σε «αρνητική» την προοπτική της οικονομίας

Οι προοπτικές της Τουρκίας αναθεωρήθηκαν υποβάθμίζοντας η Fitch Ratings την προοπτική της τουρκικής οικονομίας σε «αρνητική» από «σταθερή». Η Fitch ανέφερε ότι παράγοντες όπως η εξάντληση των συναλλαγματικών αποθεμάτων και η αδύναμη αξιοπιστία της νομισματικής πολιτικής έχουν «επιδεινώσει τους κινδύνους εξωτερικής χρηματοδότησης».

Η εταιρεία αξιολόγησης επιβεβαίωσε το πιστωτικό αποτέλεσμα της Τουρκίας στο BB-, τρία επίπεδα κάτω από το επενδυτικό επίπεδο το οποίο είναι το ίδιο με τη Βραζιλία, την Ιορδανία και την Αρμενία.

«Υπήρξαν μεγάλες παρεμβάσεις νομίσματος για την υπεράσπιση της λίρας», δήλωσε στην ανακοινωσή της η Fitch . «Οι παρεμβάσεις έχουν εξασθενίσει την αξιοπιστία της πολιτικής» αναφέροντας επίσης τη μείωση των πραγματικών επιτοκίων.

Οι ανακοινώσεις της Fitch έρχονται μία ημέρα μετά τις διθυραμβικές ανακοινώσεις Ερντογάν, οι οποίες δεν κατάφεραν να συγκρατήσουν την πτώση της λίρας καθώς η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας έχει εξαντλήσει τα συναλλαγματικά αποθέματα για να περιορίσει την πτώση της λίρας.

Επίσης, ο Ερντογάν άφησε τα επιτόκια σε επίπεδα κάτω από τον πληθωρισμό, επιλέγοντας αντί να συσφίγγει τη ρευστότητα, στηριζόμενη σε λιγότερο συμβατικές μεθόδους για την αύξηση του κόστους δανεισμού. Σε μια έκθεση που κυκλοφόρησε τον Ιούλιο, ο Fitch δήλωσε ότι η μείωση των συναλλαγματικών αποθεματικών πρόσθεσε στην ασθενή αξιοπιστία της νομισματικής πολιτικής, ενώ τα αρνητικά πραγματικά επιτόκια αύξησαν τους κινδύνους περαιτέρω εξωτερικών πιέσεων.

Τα συναλλαγματικά αποθέματα μειώθηκαν στα 45,4 δισεκατομμύρια δολάρια στις 14 Αυγούστου από 81,2 δισεκατομμύρια δολάρια στο τέλος του περασμένου έτους.

Σύμφωνα με έρευνα 23 οικονομολόγων του Bloomberg που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα η οικονομία των 750 δισεκατομμυρίων δολαρίων αναμένεται να συρρικνωθεί 4% φέτος.

Εν τω μεταξύ αναλυτές, σημειώνει το Reuters, έχουν προειδοποιήσει ότι θα μπορούσε να απαιτηθεί έως και δέκα χρόνια έως ότου υπάρξει άντληση του οποιουδήποτε κοιτάσματος στη Μαύρη Θάλασσα και θα απαιτούντο δισεκατομμύρια επενδύσεων για τη δημιουργία των υποδομών παραγωγής και διάθεσης.

Με πληροφορίες από Bloomberg
Φωτο: pixabay

 


Σχολιάστε εδώ