Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη: Η πολιτιστική κληρονομιά δεν προσφέρεται για πολιτική εκμετάλλευση…

Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη: Η πολιτιστική κληρονομιά δεν προσφέρεται για πολιτική εκμετάλλευση…

Της
Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη
Επίτιμη γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, πρώην γενική γραμματέας υπουργείου Πολιτισμού


«Κατά την προηγούμενη τετραετία, η αντιμετώπιση των θεμάτων προστασίας, συντήρησης και ανάδειξης των μνημείων γινόταν με μεθοδικότητα, κατανόηση, νηφαλιότητα και σεμνότητα, μέσα σε ένα κλίμα άριστης συνεργασίας, σύμπνοιας και αλληλοσεβασμού, εν τέλει δημοκρατικότητας, χωρίς φιέστες, περιττά έξοδα και συνεχείς φωτογραφίσεις, για το καλό των ίδιων των μνημείων. Τα μνημεία ουδέποτε αντιμετωπίστηκαν ως πηγή άντλησης έπαρσης και προσωπικής ανάδειξης.

Περιοριστήκαμε αυστηρά στην προστασία και στη δική τους ανάδειξη. Έτσι τα έργα προχωρούσαν και ολοκληρώνονταν χωρίς τυμπανοκρουσίες, χωρίς εμμονική προσπάθεια σπίλωσης της προηγούμενης ηγεσίας, παρά τις διαρκείς προκλήσεις, και με κατανόηση και άμεσα αντανακλαστικά σε περιπτώσεις όπου τυχόν οι συνθήκες επέβαλλαν την αλλαγή ενός χρονοδιαγράμματος. Τα έργα προχωρούσαν με τον σεβασμό που απαιτούν τα μνημεία και οι άνθρωποί τους, χωρίς βιασύνη, ασφυκτική πίεση και εκβιαστική ατμόσφαιρα, που συνεπάγονται λάθη, συχνά μη αναστρέψιμα.

Αυτό το κλίμα είναι το ενδεδειγμένο και το ίδιο θα έπρεπε να επικρατεί, κατά τη γνώμη μας, και σήμερα, άλλως αλίμονο κατ’ αρχάς στα μνημεία όσο και στους ταγμένους να τα προστατεύουν.

Η πολιτιστική κληρονομιά, όπως δεν προσφέρεται για εθνικιστική εκμετάλλευση, δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνεται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης ή (κατά την προσφιλή έκφραση της κυρίας Μενδώνη) εργαλειοποίησης».

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Φωτο: hania.news


Σχολιάστε εδώ