Στη ΔΕΘ θα φανούν οι κυβερνητικές προθέσεις

Στη ΔΕΘ θα φανούν οι κυβερνητικές προθέσεις

Μεγάλο πλήγμα για την οικονομία της Θεσσαλονίκης η ακύρωσή της 85ης ΔΕθ που έγινε για πρώτη φορά μετά απο τον Β΄Παγκόσμιο πόλεμο.

Όπως σημείωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα πραγματοποιήσει κανονικά την ομιλία του στις 5 Σεπτεμβρίου. “Ο Πρωθυπουργός θα παραβρεθεί στη Θεσσαλονίκη με την καθιερωμένη ομιλία, που θα εκφωνήσει στις 5 Σεπτεμβρίου, σε περιορισμένο ακροατήριο” είπε χαρακτηριστικά.

Το δύσκολο θέμα των φοροελαφρύνσεων καλείται να λύσει η κυβέρνηση, η οποία ψάχνει να βρει χρήματα για να τις προχωρήσει, την ώρα που ο προϋπολογισμός βαδίζει πάνω σε κινούμενη, άμμο εγείροντας τον κίνδυνο λήψης έκτακτων δημοσιονομικών μέτρων.

Το νέο εκρηκτικό μείγμα που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται στην οικονομία, συνεπικουρούμενο από τις χρονοβόρες διαδικασίες εκταμίευσης των πόρων από τα ευρωπαϊκά πακέτα και το ενδεχόμενο ενός μεγαλύτερου κύματος κορονοϊού στη χώρα μας, έχει οδηγήσει στο κόκκινο την αγωνία του οικονομικού επιτελείου.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναγνώρισε ότι «η εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού είναι κατώτερη των στόχων που είχαμε θέσει».

Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι οι αποκλίσεις είναι μικρότερες από τις αρχικές προβλέψεις. Υπενθυμίζεται ότι στο πρώτο εξάμηνο το πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού ξεπερνά τα 6 δισ. ευρώ, ενώ ο λογαριασμός της ζημίας από την κρίση έχει αυξηθεί στα 6,5 δισ. ευρώ.

Στο υπουργείο Οικονομικών βρίσκονται ήδη σε φάση εντατικών υπολογισμών και μελετών προκειμένου να παρουσιάσουν στον πρωθυπουργό ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας αλλά και την κάλυψη υποχρεώσεων που προκύπτουν από τις δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά των συνταξιούχων.

Από το βήμα της ΔΕΘ αναμένεται ο πρωθυπουργός να δώσει το βασικό στίγμα για το πώς θα κινηθεί το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση σε σχέση με την οικονομική ατζέ­ντα του 2021.

Η Γερμανία θα ήταν η τιμώμενη χώρα στην φετινή ΔΕΘ, ωστόσο, με την χώρα να βρίσκεται προ του δεύτερου κύματος με έξαρση των κρουσμάτων, αποφάσισε να αναβληθεί η έκθεση. Με αφορμή την απόφαση αυτή, το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

«Με την ακύρωση της 85ης ΔΕΘ, λόγω νέας εξάπλωσης του Covid-19, χάθηκε -προσωρινά- μια μοναδική ευκαιρία η Γερμανία να παρουσιάσει στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς, το ισχυρό δυναμικό της στο πεδίο των επενδύσεων, της τεχνολογίας, της καινοτομίας και εν γένει της επιχειρηματικότητας.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ