Ελαφόνησος: Το νησί του… εναλλακτικού τουρισμού

Ελαφόνησος: Το νησί του… εναλλακτικού τουρισμού

Σταθερά στις προτιμήσεις Ελλήνων και ξένων επισκεπτών, η Ελαφόνησος εξελίσσεται στο Must της εφετινής χρονιάς. Μια σειρά από επώνυμους βρέθηκαν εφέτος στο γραφικό νησί διαφημίζοντάς το από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και όλα αυτά χάρη στην έγκαιρη προετοιμασία αλλά και στόχευση του Δήμου με έμφαση στα μοναδικού κάλλους φυσιολατρικά του στοιχεία.

Σύμφωνα με τη στρατηγική που ακολουθείται και έπειτα από συνεννοήσεις , οδηγίες και τηλεδιασκέψεις με τους φορείς του νησιού με πρωτοβουλία του Δήμου και της εταιρίας συμβούλων του MTC GROUP , αναδείχθηκε η επαφή με τη φύση και η χαλάρωση, στοιχεία που αποτελούν σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα για τον προορισμό. Παράλληλα, με την καθοδήγηση των επαγγελματιών και τη συνέπεια που επέδειξαν ως προς την προσαρμογή στις συνθήκες της πανδημίας διασφαλίστηκε μια επισκεψιμότητα που τείνει να καταστεί παράδειγμα για όλη τη χώρα, όταν επαγγελματίες και Δήμος ακολουθούν κοινή και συντονισμένη πορεία.

Εφαρμόζοντας τα Μέτρα που προβλέπονται από τα Υγειονομικά Πρωτόκολλα για τον COVID-19 ο Δήμος Ελαφονήσου έχοντας λάβει υπόψη τις οδηγίες του Υπουργείου Τουρισμού για την εφαρμογή νέων Υγειονομικών Πρωτοκόλλων στα Τουριστικά Καταλύματα της χώρας παρείχε οδηγίες σύμφωνα με την ισχύουσα Νομοθεσία και τα Υγειονομικά Πρωτόκολλα.

Στόχος των οδηγιών είναι η πρόληψη εμφάνισης και η αποτελεσματική διαχείριση των ύποπτων κρουσμάτων για τον περιορισμό της επέκτασης στο προσωπικό και τους επισκέπτες, σύμφωνα πάντα με τις εκάστοτε ισχύουσες οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Σήμερα, η περιοχή της Ελαφονήσου μπορεί να αποτελέσει ένα τόπο καινοτόμας επιχειρηματικής δράσης για νέους επιχειρηματίες στους τομείς του θαλάσσιου και του ευρύτερου εναλλακτικού τουρισμού (πολιτιστικός, αλιευτικός, αθλητικός, καταδυτικός, γαστρονομικός, υγείας και ευεξίας, οικοτουρισμός) και σε υποστηρικτικές τουριστικές δραστηριότητες (μεταφορές, τροφοδοσίες κ.α.). Υποστηρικτικά στην ανάπτυξη του τουρισμού και στην οικονομία του τόπου μπορεί να λειτουργήσει ο πρωτογενής τομέας, η εναλλακτική γεωργία, η μελισσοκομεία και βέβαια η παραδοσιακή αλιεία.

Ήδη στο νησί αναπτύσσονται σειρά από δράσεις όπως η έκθεση σύγχρονης τέχνης Αmmophila vol.1 BIRTH που διοργανώνεται από ομάδα καλλιτεχνών και συγγραφέων σε συνεργασία με το Δήμο Ελαφονήσου από τις 22 έως τις 25 Αυγούστου 2020. Πρόκειται για ομαδική έκθεση που έχει ως στόχο να πραγματοποιείται κάθε χρόνο, ώστε να αποτελέσει ένα νέο θεσμό στο νησί της Ελαφονήσου. Η έκθεση θα συνοδεύεται από κατάλογο-ανθολόγιο με κείμενα από θεωρητικούς.

Ταυτόχρονα με όσα η ίδια η γή διαθέτει, η Ελαφόνησος έχει και υποθαλάσσιο πλούτο. Πρόκειται για τη Βυθισμένη πόλη μια αρχαία ελληνική πόλη που βρίσκεται στον βυθό του νησιού. Αριθμεί 5000 χρόνια και ανακαλύφθηκε το 1967 από τον Νικόλάς Φλέμινγκ και την ομάδα του. Κατά την ανακάλυψή της οι αρχαιολόγοι εντυπωσιάστηκαν από τη δομή της.

Η αρχαία ελληνική πόλη διαθέτει διώροφα σπίτια, δρόμους, ακόμα και σύστημα διαχείρισης υδάτων. Όλα αυτά σε μια πόλη που χτίστηκε την εποχή του Χαλκού.

Σύμφωνα με την Εφορία Εναλίων Αρχαιοτήτων, υπάρχουν τουλάχιστον 15 κτίρια σε βάθος 3 με 4 μέτρων και οι πρόσφατες έρευνες του 2009 αποκάλυψαν ότι εκτείνεται σε 9 στρέμματα. Η έρευνα του 2009 βοήθησε σε μεγάλο βαθμό για να χαρτογραφήσει την πόλη. Είναι η πρώτη βυθισμένη πόλη που επαναδημιουργήθηκε ψηφιακά σε τρεις διαστάσεις. Η χαρτογράφηση Σόναρ με τεχνικές που αναπτύχθηκαν για στρατιωτικούς σκοπούς αλλά και για την εύρεση πετρελαϊκών κοιτασμάτων βοήθησε τις πρόσφατες έρευνες στην ανάδειξη της ελληνικής Πομπηίας.

Κεντρικη φωτο: wikipedia.org

 


Σχολιάστε εδώ