Απόπειρα στρεψοδικίας της Άγκυρας: Η χώρα που αγνοεί την UNCLOS αμφισβητεί και ρωτά την Ε.Ε. για τον «χάρτη της Σεβίλης»

Απόπειρα στρεψοδικίας της Άγκυρας: Η χώρα που αγνοεί την UNCLOS αμφισβητεί και ρωτά την Ε.Ε. για τον «χάρτη της Σεβίλης»

-«Χουριέτ»: Άσχημα νέα για την Ελλάδα – Η ΕΕ δεν αναγνωρίζει τον «Χάρτη της Σεβίλλης»

– Ξέχασαν στην «Χουριέτ» πως η ΕΕ αναγνωρίζει την Σύμβαση του ΟΗΕ για το  Δίκαιο της Θάλασσας του 1982…

Η εφημερίδα Χουριέτ ρώτησε την Κομισιόν κατά πόσον ο «Χάρτης της Σεβίλης» «που πρότεινε η Ελλάδα για να υπερασπιστεί τις θέσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο» συνιστά «επίσημο έγγραφο της ΕΕ».

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας /* Σύμβαση του Μοντέγκο Μπαίυ */

Η Τουρκία δηλαδή, μια από τις ελάχιστες χώρες του πλανήτη που δεν έχει υπογράψει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το  Δίκαιο της Θάλασσας του 1982,  ερωτά την Κομισιόν εάν μία από τις -δεκάδες προφανώς- νομικές εργασίες που στηρίζουν τις ελληνικές θέσεις, συνιστά κείμενη ευρωπαϊκή νομοθεσία.



Θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να ρωτήσει την Κομισιόν εάν όντως δόθηκε τέτοια επίσημη απάντηση στην τουρκική εφημερίδα ή είναι δημιούργημα των Τούρκων συντακτών.


Στην απάντηση της Κομισιόν, γράφει το δημοσίευμα, αναφέρεται ότι «εξωτερικές εκθέσεις που έχουν συνταχθεί από ιδρύματα δεν είναι επίσημα έγγραφα της ΕΕ και δεν έχουν νομική και πολιτική αξία για την ΕΕ».

«Ο καθορισμός των ορίων θαλασσίων ζωνών και η χρήση των φυσικών πόρων σε αυτές μπορεί να γίνει με καλή πίστη σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας, με διάλογο και διαπραγματεύσεις», προστίθεται στην ίδια απάντηση από την ΕΕ.

Αν και ο χάρτης αυτός χρησιμοποιείται ως σημείο αναφοράς για ακαδημαϊκές μελέτες, η ΕΕ δεν έχει καμία εξουσιοδότηση για τέτοια χαρτογράφηση, που περιλαμβάνει καθορισμό θαλασσίων ζωνών σχολιάζει η Χουριέτ και προσθέτει ότι η προεδρεύουσα χώρα της ΕΕ, Γερμανία, προσπαθεί να δημιουργήσει ένα κλίμα ώστε να ξεκινήσει ένας διάλογος.

Η θέση της Κομισιόν

Για τον λεγόμενο «Χάρτη της Σεβίλλης», εκπρόσωπος της Κομισιόν εξήγησε σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του OPEN TV, Μαρία Ψαρά, ότι «οι εξωτερικές εκθέσεις που πραγματοποιούνται από θεσμούς δεν είναι επίσημα ευρωπαϊκά έγγραφα και δεν έχουν νομική και πολιτική αξία για την ΕΕ».

«Θέματα που σχετίζονται με την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων και την εκμετάλλευση των πόρων τους μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μέσω διαλόγου και διαπραγμάτευσης, με καλή πίστη, σύμφωνα με το διεθνές Δίκαιο και στο πλαίσιο της επιδίωξης της αρχής των σχέσεων καλής γειτονίας», σημείωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στο OPEN TV.

Χουλουσί Ακάρ: Δεν θα δεχθούμε με κανέναν τρόπο την φυλάκιση στις ακτές μας με αυτόν τον χάρτη της Σεβίλλης

Τέλος, γίνεται αναφορά σε πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, ότι «όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι το κράτος της Δημοκρατίας της Τουρκίας, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και τα 83 εκατομμύρια των πολιτών δεν θα δεχθούν με κανέναν τρόπο την φυλάκιση στις ακτές μας με αυτόν τον χάρτη της Σεβίλλης ή με σειρά παρόμοιων απαιτήσεων και πρακτικών».

Ποιός είναι ο χάρτης της Σεβίλλης

Η Ελλάδα, εκτός από την Σύμβαση του ΟΗΕ για το  Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 (που δεν έχει υπογραψει η Τουρκία), επικαλείται για την υποστήριξη των θέσεών της για την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στην Τουρκία, τον χάρτη της Σεβίλλης. Ο χάρτης της Σεβίλλης αποτελεί ένα προϊόν μελέτης, που ζητήθηκε (από όσο γνωρίζουμε…) από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πανεπιστήμιο της Σεβίλλης στην Ισπανία στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Ο αρθρογράφος υποστηρίζει, επίσης, ότι στην ΕΕ υπάρχει ένα κλίμα, που «κυριαρχείται από την επιρροή» της προεδρίας της, δηλ. της Γερμανίας, η οποία προσπαθεί να προωθήσει το διάλογο, με τελευταία έκφανση αυτού του κλίματος την μη αποδοχή αιτημάτων της Ελλάδας και της Κύπρου για σκληρότερη στάση απέναντι στην Τουρκία, κατά την πρόσφατη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών κατόπιν αιτήματος της Αθήνας.

Με πληροφορίες από το hellajurnal, ethnos.gr


Σχολιάστε εδώ