Η γερμανική πρωτοβουλία για την έναρξη ενός διαλόγου που θα εκτονώσει την ένταση στη Μεσόγειο βρέθηκε στο επίκεντρο των επαφών που είχε χθες στην Κύπρο ο έλληνας ΥΠΕΞ Δένδιας με τους κκ. Αναστασιάδη και Χριστοδουλίδη.
Πληροφορίες της Deutsche Welle αναφέρουν ότι κατά τις πολύωρες συναντήσεις επιχειρήθηκε ένας συντονισμός Λευκωσίας-Αθήνας, αφού εκτιμάται ότι η γερμανική διαμεσολάβηση για έναρξη διαλόγου μπορεί να αποφέρει καρπούς και ο διάλογος μεταξύ Αθήνας-Άγκυρας να εκκινήσει μετά την λήξη της τουρκικής Navtex στις 23 Αυγούστου.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η επίσκεψη Δένδια στην Κύπρο κρίθηκε αναγκαία καθώς η γερμανική πρωτοβουλία πέραν του διαλόγου Ελλάδας-Τουρκίας έχει ως στόχο και την αποκλιμάκωση στην κυπριακή ΑΟΖ. Πρόθεση της Γερμανίας αλλά και της ΕΕ είναι να βρει τον τρόπο για την έναρξη ενός διαλόγου μεταξύ της Κύπρου και της Τουρκίας.
Διάλογος Λευκωσίας-Άγκυρας;
Κατά την επίσκεψη Δένδια συμφωνήθηκε πως ένας ενδεχόμενος κυπρο-τουρκικός διάλογος για την ανατολική Μεσόγειο πρέπει να είναι ξεχωριστός από έναν ενδεχόμενο διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας
Μιλώντας το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε πως η Λευκωσία δεν θα ήταν αρνητική σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, υποδεικνύοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι έτοιμη να συζητήσει με όλα τα γειτονικά κράτη στην βάση του διεθνούς δικαίου. Σε σχέση με το πρόβλημα που προκύπτει λόγω της μη-αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως το γεγονός αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει «κόλλημα». Πέραν των παραπάνω, πληροφορίες της DW αναφέρουν ότι κατά τις χθεσινή επίσκεψη Δένδια, συμφωνήθηκε πως ένας ενδεχόμενος κυπρο-τουρκικός διάλογος για την ανατολική Μεσόγειο πρέπει να είναι ξεχωριστός από έναν ενδεχόμενο διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Αξίζει, τέλος, να αναφερθεί ότι κατά τις χθεσινές επαφές λήφθηκαν αποφάσεις σε σχέση με τις επόμενες κινήσεις των δύο κυβερνήσεων γύρω από τις επιδιωκόμενες ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Άγκυρας. Για το θέμα ο Νίκος Χριστοδουλίδης αρκέστηκε να αναφέρει πως το ζητούμενο από τις όποιες ενέργειες είναι να υπάρξει αποκλιμάκωση και να τερματιστούν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας.
Πηγή: DW/Λουκιανός Λυρίτσας (Λευκωσία)
Φωτο: Pixabay