Ο κορονοϊός μάς επισκέφθηκε τελικώς. Και τώρα;

Ο κορονοϊός μάς επισκέφθηκε τελικώς. Και τώρα;


Του
ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΒΕΛΑ*


Πριν από λίγο καιρό δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα έγραφα σε εφημερίδα, σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση, άρθρα δίκην χρονογραφήματος. Στα παιδικά χρόνια μου διάβαζα γνωστούς ανθρώπους του χώρου, όπως ο Φρέντυ Γερμανός, στις επιφυλλίδες και συχνά αναρωτιόμουν πώς ήταν αστείρευτοι.

Να, όμως, που η επικαιρότητα, και ιδίως η πολιτική επικαιρότητα, έχει, όπως και η ίδια η ζωή, πολύ μεγαλύτερη φαντασία από τον κάθε ευφάνταστο άνθρωπο.
Κορονοϊού λοιπόν συνέχεια και για να δούμε πού ακριβώς βρισκόμαστε σήμερα.

Συνοψίζοντας, από το πρώτο άρθρο μου και μέχρι σήμερα προσπαθώ να πείσω για την αναγκαιότητα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, πρωτογενώς, αλλά και την ενίσχυση του ΕΣΥ, κυρίως σε ανθρώπινο δυναμικό.

Ο λόγος που χρειαζόμαστε την πρωτοβάθμια και την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι διότι όταν έχουμε αθρόα προσβολή από κάποιο λοιμογόνο παράγοντα του πληθυσμού, η επιλογή είναι να νοσηλευτούν κατ’ οίκον οι ελαφρύτερα νοσούντες και να παραπέμπονται στα νοσοκομεία μόνο οι βαριά ασθενείς. Σήμερα, λοιπόν, βρισκόμαστε σε συνεχώς αύξουσα, με γεωμετρική πρόοδο, καμπύλη κρουσμάτων, όπου πολλοί από τους φορείς του ιού θα νοσήσουν και κάποιοι θα νοσήσουν βαριά.

Λόγω της απουσίας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, οι νοσούντες θα κατακλύσουν τα νοσοκομεία, όπου, όταν θα επέλθει κορεσμός, δεν θα υπάρχει η δυνατότητα υποδοχής όλων των άλλων παθολογικών καταστάσεων που αντιμετώπιζε με σχετική άνεση μέχρι σήμερα το ΕΣΥ.

Έτσι, ασθενείς που θα χρήζουν νοσοκομειακής περίθαλψης δεν θα μπορούν να την έχουν. Αυτό σημαίνει κατάρρευση του συστήματος υγείας και θάνατοι από κάθε αίτιο, όχι από τον ίδιο τον κορονοϊό, αλλά εξαιτίας του κορονοϊού και κυρίως λόγω αδιαφορίας, ανικανότητας ή κακής στρατηγικής της Πολιτείας.

Επειδή κάθε τύπου αστυνομικό μέτρο σήμερα ήδη φαίνεται άκυρο και άκαιρο, θα πρέπει η Πολιτεία να επιστρατεύσει ό,τι πόρο διαθέτει στην εξαιρετικά άμεση στελέχωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, να προχωρήσει σε άμεσες προσλήψεις κυρίως νοσηλευτικού προσωπικού στα τριτοβάθμια νοσοκομεία αλλά και ιατρών όλων των ειδικοτήτων, έστω και με συμβάσεις.

Αν δεν συμβούν τα παραπάνω, όλοι θα λυπηθούμε, φυσικά, αλλά δεν θα ευθύνονται μόνο οι νέοι με τα πάρτι τους. Βασικά θα ευθύνεται η πολιτική ηγεσία με τις άκριτες αποφάσεις που πήρε για να μας σώσει. Το φιλότιμο θα πρέπει να χαρακτηρίζει όλους μας και κυρίως τους ώριμους ανθρώπους, που ηγούνται της κοινωνίας. Οι νεότεροι παραδειγματίζονται.

* Ο Δημήτριος Κούβελας είναι πρ. Πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής Αποζημίωσης και Αξιολόγησης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης, πρ. Εθνικός Αντιπρόσωπος στην ΕuNetHTA, πρ. Εθνικός Αντιπρόσωπος στην Επιτροπή Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης (CHMP) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA)

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ