Φράνσις Tσέρβενακ: Βρέθηκα αντιμέτωπος με ένα τρομερό δίλημμα…

Φράνσις Tσέρβενακ: Βρέθηκα αντιμέτωπος με ένα τρομερό δίλημμα…

– Ποιοι ασθενείς έχουν δικαίωμα να μπουν στις ΜΕΘ…

«Από τη θέση του προέδρου της Επιτροπής Δεοντολογίας του νοσοκομείου Lenox Hill, με την έξαρση της κρίσης του κορονοϊού βρέθηκα αντιμέτωπος με ένα τρομερό δίλημμα, πρωτόγνωρο στην καριέρα μου. Θα έπρεπε να αποφασίσουμε, να αποδεχθούμε, ότι ορισμένοι ασθενείς όντως δεν θα είχαν το δικαίωμα εισόδου στην Εντατική Μονάδα Θεραπείας.

Ευτυχώς, στην πράξη δεν χρειάστηκε να εφαρμόσουμε αυτή την απόφαση, γιατί ακριβώς τη στιγμή που ήμασταν έτοιμοι η καμπύλη των κρουσμάτων στη Νέα Υόρκη έπεσε. Δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτή την ημέρα, ήταν η Κυριακή των Βαΐων των καθολικών. Τότε η κατάσταση άρχισε να αλλάζει και πήραμε μια βαθιά ανάσα. Το lockdown βοήθησε πολύ.

Έλαβα μέρος σε πολλές σχετικές συσκέψεις. Εξαρχής αποφασίσαμε ότι η φυλή, η θρησκεία, η κοινωνικοοικονομική κατάσταση ή η αναπηρία ενός ασθενούς μπαίνουν στην άκρη, με κανέναν τρόπο δεν αποτελούν κριτήρια. Το κριτήριο είναι εάν κάποιος ασθενής πληροί τις προϋποθέσεις ώστε να ωφεληθεί από τη φαρμακευτική αγωγή και τις λοιπές φροντίδες που παρέχονται στην Εντατική, βάσει ορισμένων δεδομένων.

Ποτέ δεν μπήκαμε στη διαδικασία να επιλέξουμε έναν νεότερο από έναν μεγαλύτερο σε ηλικία άνθρωπο. Είμαι πραγματικά απίστευτα ανακουφισμένος που δεν χρειάστηκε να εφαρμόσουμε στην πράξη την επιλογή, αλλά σας βεβαιώνω πως είχαμε προετοιμαστεί».

Υπογραφή: Φράνσις Tσέρβενακ, αμερικανός καθηγητής, ειδικός στα θέματα Ιατρικής Δεοντολογίας και Διαχείρισης

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Φωτο: northwell.edu


Σχολιάστε εδώ