Ενοχλεί ο Αναστάσιος…

Ενοχλεί ο Αναστάσιος…

Στην Αλβανία ο ανθελληνισμός καλά κρατεί και συχνά στόχος των εθνικιστών γίνεται ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας, την ελληνική καταγωγή του οποίου δεν μπορούν να συγχωρήσουν. Με αφορμή τη δικαιολογημένη αντίδραση της Αρχιεπισκοπής Αλβανίας για τη μετατροπή της Αγίας Σοφιάς σε τζαμί, βγήκαν διάφοροι παράγοντες και επιτέθηκαν στον κ. Αναστάσιο.

Πρώτος εξ αυτών ο πρώην Αρχηγός των Μυστικών Υπηρεσιών της Αλβανίας Φάτος Κλιόσι, ο οποίος συστηματικά προσπαθεί να διαχωρίσει την Αλβανική Ορθόδοξη Εκκλησία από την κεφαλή της, τον κ. Αναστάσιο. Και έτσι ο κ. Κλιόσι αποφάνθηκε ότι η αντίδραση της Αλβανικής Εκκλησίας και του Αναστασίου ήταν αντίδραση ενός «έλληνα κληρικού και όχι του εκπροσώπου της Αυτοκέφαλης Αλβανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας».

Αναφέρουμε αυτό το περιστατικό για να θυμίσουμε ότι το ανθελληνικό κλίμα διαχέει όλα τα στρώματα της αλβανικής Πολιτείας. Επιπλέον, αναδεικνύεται ένα ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα σχετικά με τη διαδοχή του Αναστασίου, για να μην περιπέσει η Αλβανική Εκκλησία, το ποίμνιο της οποίας, στην πλειοψηφία του, είναι η ελληνική εθνική μειονότητα, στα χέρια των αλβανών εθνικιστών…

Θα ανοίξουν κι άλλο μέτωπο
Ας έχουμε στον νου μας ότι σύντομα θα ανοίξει και άλλο μέτωπο. Τα Τίρανα, καθοδηγούμενα από την Άγκυρα, ετοιμάζονται για το ενδεχόμενο επανάληψης των συνομιλιών με την Ελλάδα για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Τα προβλήματα με την Αλβανία είναι γνωστά και κάθε άλλο παρά γεφυρώθηκαν στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που είχε αναλάβει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, καθώς ο συνάδελφός του Ντμίτρι Μπουσάτι συμφωνούσε, αλλά μάλλον εξέφραζε μόνο τον εαυτό του! Δεν πρέπει να εκπλαγούμε αν τα ίδια τα Τίρανα ζητήσουν την επανέναρξη.

[email protected]

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ