Σε τροχιά ατυχήματος οι ελληνοτουρκικές σχέσεις

Σε τροχιά ατυχήματος οι ελληνοτουρκικές σχέσεις

-Μετά τη σύγκρουση των δύο φρεγατών

Ο φόβος ενός ατυχήματος στη θάλασσα, με απρόβλεπτες συνέπειες, πλανάται πάνω από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ως παρελκόμενο της κλιμακούμενης επιθετικότητας που έχει υιοθετήσει το τελευταίο διάστημα ο Τ. Ερντογάν.

Φόβος που ενισχύθηκε –απέκτησε πραγματικές διαστάσεις– μετά την παρ’ ολίγον σύγκρουση των δύο πολεμικών (φρεγατών) τις προηγούμενες ημέρες. Γεγονός που σήμανε συναγερμό κινδύνου για τις Ένοπλες Δυνάμεις και κατ’ επέκταση για την κυβέρνηση, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός έσπευσε να ενημερώσει αμερικανούς και ευρωπαίους συμμάχους για το συμβάν. Υπογραμμίζοντας προς όλους τους υψηλούς συνομιλητές του ότι για ό,τι κι αν συμβεί –για όσο διάστημα τα τουρκικά πολεμικά βρίσκονται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας– η ευθύνη θα ανήκει αποκλειστικά στην Άγκυρα.

Ενδεικτική της σοβαρότητας του συγκεκριμένου επεισοδίου είναι η αποστροφή κυβερνητικού αξιωματούχου ότι «μια άστοχη κίνηση του τούρκου καπετάνιου θα είναι αρκετή για να ανάψει μεγάλη φωτιά».

Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι η σύγκρουση των δύο πολεμικών αποφεύχθηκε χάρη στις ικανότητες του κυβερνήτη της ελληνικής φρεγάτας, που την κρίσιμη στιγμή έκανε τον αναγκαίο ελιγμό. Υπό το κράτος του εν λόγω επεισοδίου (ήταν κι ο βασικός λόγος που το αποφάσισε), ο Κυρ. Μητσοτάκης απηύθυνε διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό, με αποδέκτες ωστόσο την Τουρκία αλλά και τη διεθνή κοινότητα, κάνοντας μάλιστα έμμεση αναφορά στο συμβάν. «Ο κίνδυνος ενός ατυχήματος καραδοκεί, όταν συγκεντρώνονται τόσες στρατιωτικές δυνάμεις σε περιορισμένη έκταση. Και την ευθύνη σε μια τέτοια περίπτωση θα την έχει εκείνος που προκαλεί τις συνθήκες αυτές».

Με τις φράσεις του αυτές ο πρωθυπουργός επιχειρεί να στείλει σαφές μήνυμα προς τη διεθνή κοινότητα, επισημαίνοντας ότι με την τακτική που ακολουθεί η γειτονική χώρα ο κίνδυνος ενός ατυχήματος είναι κάτι περισσότερο από ορατός. Θέλοντας να καταστήσει εκ των προτέρων ένοχη την Άγκυρα για τις όποιες δραματικές εξελίξεις υπάρξουν το επόμενο διάστημα. Ο πρωθυπουργός έκλεισε το διάγγελμά του με ένα μήνυμα που είχε αποκλειστικό αποδέκτη τον Τ. Ερντογάν: «Δεν θα είμαστε ποτέ αυτοί που πρώτοι θα οξύνουμε τα πράγματα. Όμως η αυτοσυγκράτηση είναι μόνο η μία όψη της ισχύος μας. Καμία πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη».

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: Η φρεγάτα «Λήμνος» με εμφανή τα σημάδια στην πλώρη της από τη σύγκρουσή της με τουρκικό πολεμικό πλοίο


Σχολιάστε εδώ