Οι «53» παίζουν το δικό τους παιχνίδι

Οι «53» παίζουν το δικό τους παιχνίδι

-Διαφωνούν στη στρατηγική του «σκληρού ροκ» του Τσίπρα κατά της κυβέρνησης

Στρατηγική «σκληρού ροκ» έναντι της κυβέρνησης πρόκειται να θέσει σε εφαρμογή ο Αλ. Τσίπρας. Αποδεχόμενος τις σχετικές εισηγήσεις στενών συνεργατών του αναμένεται –από τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου– να ανεβάσει σταδιακά τους τόνους της κριτικής του, θέτοντας, σε κάθε ευκαιρία, προ των ευθυνών του τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη.

Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι τους προσεχείς μήνες οι εξελίξεις σε διάφορα μέτωπα (οικονομία, πανδημία κ.ά.) θα είναι ιδιαιτέρως αρνητικές και οι δυσκολίες συνεχώς θα εντείνονται για τους πολίτες.

«Είναι η στιγμή να χτυπήσουμε εμείς», επισημαίνουν οι θιασώτες της σκληρής γραμμής, που θεωρούν ότι από το φθινόπωρο και μετά θα ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση. «Από τον κατήφορο δεν θα τη γλιτώσουν ούτε τα φιλικά ΜΜΕ ούτε οι εταιρείες δημοσκοπήσεων», λένε χαρακτηριστικά. Προεξοφλούν δε ότι από το τέλος του άλλου μήνα η ψαλίδα στις δημοσκοπήσεις θα αρχίσει να κλείνει σε βάρος της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας.

Με την προοπτική του «σκληρού ροκ» δεν φαίνεται να συμφωνούν όλα τα στελέχη, μεταξύ αυτών και ορισμένα από τα κορυφαία. Υποστηρίζουν ότι το κόμμα δεν πρέπει να επιστρέψει σε πρακτικές (λογικές) της περιόδου 2012 – 2014, καθότι και οι πολιτικές συνθήκες έχουν αλλάξει και ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμιά σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ της τότε αντιπολίτευσης. «Εφόσον θέλουμε να εκφράσουμε τον κόσμο της Κεντροαριστεράς, οφείλουμε να έχουμε και την ανά­λογη πολιτική συμπεριφορά», υπογραμμίζουν.

Προσθέτουν ακόμη ότι «δεν πρέπει να αντιγράψουμε τη Νέα Δημοκρατία» ως προς τη στάση που τήρησε στο διάστημα που βρισκόταν στην αντιπολίτευση, με τον συνεχή λαϊκισμό, την πλειοδοσία υποσχέσεων, την τυμβωρυχία κ.ά.

Ανοιχτό στο μεταξύ παραμένει το μέτωπο της ηγεσίας με την ομάδα των «53», καθώς τις προηγούμενες ημέρες ο Ευκλ. Τσακαλώτος «ξαναχτύπησε» με αφορμή την υπογραφή της συμφωνίας με την Αίγυπτο για την ανακήρυξη της ΑΟΖ. Γεγονός που υποδηλώνει την ειλημμένη απόφαση της ομάδας να κάνει εμφανή την παρουσία της τοποθετούμενη δημόσια σε διάφορα γεγονότα και όχι μόνο εσωκομματικά. Κάτι που δεν είναι άσχετο με το γεγονός ότι το κόμμα έχει μπει σε πορεία μετασχηματισμού, με τον οποίο –ως γνωστόν– δεν συμφωνεί η πτέρυγα των «53» – και όχι μόνο.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο επικρότησε τη συμφωνία, αλλά επιπλέον επιτέθηκε κατά εκείνων των στελεχών που δεν επικρίνουν απλώς την κυβέρνηση, αλλά χρησιμοποιούν και πολεμικούς τόνους όσον αφορά τα εθνικά θέματα. Έκανε μάλιστα κι έναν παραλληλισμό με τη Συμφωνία για το Σκοπιανό, κάνοντας λόγο για «συμβιβασμούς και υποχωρήσεις». Κάτι που –όπως ήταν φυσικό– προκάλεσε εκνευρισμό στην Κουμουνδούρου και την… αντίδραση του τότε υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά: «Είναι δυνατόν να επιτευχθεί μια συμφωνία, όπου δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, εάν δεν γίνουν οι απαραίτητοι συμβιβασμοί και υποχωρήσεις; Αυτό δεν έγινε με την εμβληματική Συμφωνία των Πρεσπών;».

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ