Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ αδειάζει τον κ. Πισσαρίδη!
Τα χειρότερα έρχονται
-Δεν έγινε κανένας διάλογος!
Του
ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΒΒΑΘΑ
Προέδρου Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών,
Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ)
Εικόνα κατάρρευσης παρουσιάζουν οι πιο ευαίσθητοι δείκτες που αντανακλούν την πραγματικότητα της ελληνικής οικονομίας. Ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του Ιουνίου 2020, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουνίου 2019, μειώθηκε κατά 4,9%. Ο Γενικός, Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του πρώτου εξαμήνου του έτους, σε σχέση πάλι με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2019, μειώθηκε κατά 4,4%!
Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν το πρώτο τρίμηνο του έτους σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019 μειώθηκε κατά 0,9%. Οι εξαγωγές τον Ιούνιο του 2020 σε ετήσια βάση μειώθηκαν κατά 8,5%, ο δείκτης όγκου του λιανικού εμπορίου τον Μάιο του 2020, και αυτός σε ετήσια βάση, μειώθηκε κατά 5,8% κ.ο.κ.
Θα μπορούσε κάποιος να αντιτείνει ότι όλα τα παραπάνω είναι το αναγκαίο κόστος που όλοι πρέπει να καταβάλουμε για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Σε έναν βαθμό μόνο συμφωνούμε. Η ΓΣΕΒΕΕ έγκαιρα κατέθεσε προτάσεις για τη λήψη πιο γενναίων και εμπροσθοβαρών μέτρων, που αν είχαν εφαρμοστεί, οι επιπτώσεις θα ήταν ηπιότερες.
Το χειρότερο είναι πως, παρ’ όλα αυτά, ακόμη και σήμερα δεν γίνεται αντιληπτό από την κυβέρνηση ούτε το μέγεθος ούτε η βιαιότητα της προσαρμογής που συντελείται στις πλάτες δεκάδων χιλιάδων μικρομεσαίων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων. Η αδράνεια κι η αντιμετώπιση της σημερινής έκτακτης κατάστασης σαν μια κανονικότητα προοιωνίζεται τα χειρότερα για το άμεσο μέλλον. Ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουμε είναι ένα νέο μαζικό κύμα λουκέτων, που θα οδηγήσει στον Καιάδα όχι μόνο ό,τι χτίστηκε την τελευταία τριετία αλλά και ό,τι άντεξε από την προηγούμενη κρίση.
Την ανησυχία μας επιβεβαιώνει, με τον δικό της τρόπο, και η ενδιάμεση έκθεση του καθηγητή κ. Χριστόφορου Πισσαρίδη. Παρότι η κυβέρνηση διακηρύσσει ότι επιζητεί τον κοινωνικό διάλογο, η ενδιάμεση έκθεση δεν στηρίχθηκε σε κανενός είδους διάλογο.
Θα κληθούμε δηλαδή να τοποθετηθούμε εκ των υστέρων σε ένα προσχέδιο που δεν αποτυπώνει καμιά από τις δικές μας αναλύσεις και προτάσεις για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Η έκθεση Πισσαρίδη, παρότι έρχεται να καλύψει μια αναγκαιότητα, τη συγκρότηση ενός μακροπρόθεσμου σχεδίου ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, δεν θα κάνει τη διαφορά λόγω των ιδεολογικών αγκυλώσεων και των μεροληψιών που τη διαπερνούν.
Ενδεικτικό στοιχείο τόσο της απογείωσης από την ελληνική πραγματικότητα όσο και της κοινωνικής προκατάληψης που διαπερνά την ενδιάμεση έκθεση είναι η στάση που υιοθετεί απέναντι στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ).
Με την ανεργία στο 17% η κυβέρνηση θα έπρεπε να δηλώνει δημόσια και ιδιωτικά την ευγνωμοσύνη της απέναντι στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που έχουν δημιουργήσει το πιο αποτελεσματικό φράγμα για τη στήριξη της απασχόλησης.
Η έκθεση Πισσαρίδη, αντίθετα, τι κάνει; Εύχεται και οργανώνει την περαιτέρω συρρίκνωσή τους, φορτώνοντας στις ΜμΕ, ενδεικτικά, ακέραια την ευθύνη για τη χαμηλή τους παραγωγικότητα. Μια τέτοια έκθεση, ωστόσο, προϊόν συγγραφής τόσο διακεκριμένων καθηγητών, όφειλε να βρει και να προτείνει τρόπους για την άνοδο της παραγωγικότητας των ελληνικών ΜμΕ.
Δεν μπαίνει στον… κόπο κι αυτό που κάνει είναι να προτείνει την εξαγορά ή συγχώνευσή τους από τις μεγάλες επιχειρήσεις. Κι ας βρίθει η πραγματικότητα από περιπτώσεις που δείχνουν ότι η οικονομική γιγάντωση συνάδει με τη φοροαποφυγή, τη μονοπώληση της αγοράς, τις πρακτικές χειραγώγησής της και την ανεργία. Αυτό είναι το μοντέλο που επιθυμούν;
Ισχυρά επιφυλακτικοί είμαστε κι απέναντι στην αναγωγή των εξαγωγών ως λύση που θα σώσει την ελληνική οικονομία, όταν ξέρουμε το χαμηλό περιθώριο κέρδους των εξαγωγών, την άλωση της ελληνικής αγοράς από εισαγωγές, την τάση διάρρηξης των διεθνών αλυσίδων αξίας λόγω εμπορικών πολέμων κ.ά. Στόχος για εμάς θα έπρεπε να είναι η στήριξη εκείνων των κλάδων (στον βαθμό που κάτι τέτοιο επιτρέπεται πλέον) οι οποίοι διακρίνονται από υψηλή προστιθέμενη αξία, εγχώρια ολοκλήρωση μέσω δικτύων συνεργειών, δημιουργία θέσεων εργασίας κ.ο.κ.
Η ΓΣΕΒΕΕ δεν κλείνει τα μάτια στα προβλήματα ανταγωνιστικότητας που αντιμετωπίζουν οι ΜμΕ. Η δική μας έρευνα, μέσω του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ), έχει δείξει ότι υπάρχουν διεθνώς δοκιμασμένες κι αποτελεσματικές πρακτικές για την υποστήριξη του ψηφιακού μετασχηματισμού στις μικρού μεγέθους επιχειρήσεις, για να σταθούμε μόνο σε ένα παράδειγμα, ώστε το πέρασμα στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση να συντελεστεί με όρους οικονομικής δημοκρατίας, χωρίς νέου τύπου αποκλεισμούς, που τείνουν στην κοινωνική πόλωση.
Και αυτό είναι ένα μόνο παράδειγμα. Αντίστοιχες προσεγγίσεις, που δεν θα αφήνουν κανέναν πίσω και θα διαχέουν στην κοινωνία το μέρισμα της οικονομικής μεγέθυνσης, είναι εφικτό να εφαρμοστούν σε κάθε πεδίο.
Αρκεί να υπάρχει διάθεση συναίνεσης και συγκλίσεων…
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ