Νήες πλήρεις γαρ πόλις – Να γιατί η επέτειος της Παλιγγενεσίας βρίσκεται στο Αιγαίο, καθώς και στην Ανατολική Μεσόγειο…

Νήες πλήρεις γαρ πόλις – Να γιατί η επέτειος της Παλιγγενεσίας βρίσκεται στο Αιγαίο, καθώς και στην Ανατολική Μεσόγειο…

Των
ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΗΠΟΥΡΟΥ*
[email protected]
και
ΠΑΣΧΑΛΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ*
pashalsf@gmail.com


Υπάρχει όντως μια μεγάλη διαφορά ανάμεσα στις τροφές και στα λόγια. Οι προς βρώση τροφές πρέπει να μασώνται καλά, το εντελώς αντίθετο όμως οφείλει να ισχύει για τα λόγια.

Αυτά δεν χρειάζεται να μασώνται. Ειδικά οι μασημένες τροφές, παρόλο που παλαιόθεν κυριαρχούν στο ελλαδικό πολιτικό πεδίο, δεν είναι προς κατανάλωση, όπως το ίδιο ακριβώς οφείλουν να κάνουν και τα μασημένα λόγια. Αν υπήρχε μια σοβαρή πολιτική Ελλάδα θα είχε αποστείλει και τις δύο αυτές περιπτώσεις στην απόσυρση.

Εμείς, λοιπόν, ούτε μασούσαμε τα λόγια ούτε καταναλώναμε μασημένες τροφές, όταν γράφαμε ότι η συμφωνία με την Αίγυπτο μπάζει από τρεις μεριές. Αυτό γιατί λέγαμε τα πράγματα με το όνομά τους.



Ο θαλάσσιος χώρος, ανάμεσα στον 28ο και τον 32ο μεσημβρινό απειλείται με «γκριζάρισμα»


Γιατί τα λόγια τα δικά μας, τα αμάσητα, παραπέμπουν αλλού. Στο ότι η τμηματική διάσταση της συμφωνίας μπάζει από τη θαλάσσια έκταση των τριών νησιών του Καστελλόριζου, ανοίγοντας παράλληλα μια θαλάσσια τρύπα μέσα στην οποία πάει να πέσει ολόκληρο το σύμπλεγμα. Και ότι ο θαλάσσιος χώρος, ανάμεσα στον 28ο και τον 32ο μεσημβρινό απειλείται με «γκριζάρισμα», ιδιαίτερα μετά τις αιγυπτιακές προς την Τουρκία διευκρινίσεις.

Όσον αφορά τώρα τη δεύτερη μεριά και τα της μέσης γραμμής, με την άνιση και άδικη σύσταση κάθετης ιδιοκτησίας, όπως λένε οι συμβολαιογράφοι, αφήνει διόλου ευκαταφρόνητες θαλάσσιες τρύπες και μειούμενες κατά το δοκούν επήρειες των νησιών. Από το Καστελλόριζο, που το αφήνει μακράν εκτός, έως την Κρήτη και τη Ρόδο, καθώς και στα μεταξύ των δύο τους παρεμβαλλόμενα νησιά, την Κάσο και την Κάρπαθο. Η κατηφόρα της καμπύλης A, B, C, D και E βοά.

Καλούμε οποιονδήποτε υπεραμύνεται της συμφωνίας, μιλώντας μάλιστα για τον διεμβολισμό και την ακύρωση του παρανομότατου, όπως λέμε εμείς, τουρκολιβυκού μνημονίου, να πει τι μπορεί να πράξει η χώρα, αν η Τουρκία προχωρήσει, μετά της εταιρείας πετρελαίου, στις εξαγγελθείσες έρευνες ανατολικά της Ρόδου και του 28ου μεσημβρινού και σε απόσταση λίγο μεγαλύτερη από τα έξι μίλια.

Λαμβανομένων υπόψη αυτών, η αναπαραγωγή τηλεοπτικών παρουσιών περί της συμφωνίας με την Αίγυπτο, που τελικά παραπέμπουν σε μασημένες τροφές, φυσικά και δεν δημιουργεί δίκαιο. Το ηθικό δίκαιο το δημιουργεί η επιβεβαίωση. Και όχι τα μπαλαμούτια, από τα οποία βρίθει η συμφωνία, όσο και οι αντιπολιτεύσεις, που την εκλαμβάνουν ως πλυντήριο για τις αμαρτίες τους.

Με όχημα την επιβεβαίωση αυτή, επαναφέρουμε την πρόταση να συγκληθεί άμεσα η Βουλή και να προχωρήσει ομόφωνα στη, σύμφωνα άλλωστε και με το Δίκαιο της Θάλασσας, ψήφιση της επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στη συστάδα των πέντε νησιών στα 12 ναυτικά μίλια.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 12 ΝΑΥΤΙΚΑ ΜΙΛΙΑ – Πού, πώς, πότε, και γιατί


Ας απειλεί και ας αφρίζει ο επίδοξος να πλασαριστεί μεταξύ των δύο Μωάμεθ, ως ο Μωάμεθ Γ’, Ερντογάν. Πέραν της μεγαλύτερης στον κόσμο ματαιοδοξίας του, μετά της ιεροσυλίας, το πολύ να εγκολπώνεται ιδέες που του γυαλίζουν το μάτι. Κάτι λέει γι’ αυτό σχετική παροιμία. Οι σημερινοί αφροί πάντως, μετά των πράξεων στις οποίες προβαίνει, σχετίζονται τόσο με το γνωστό ταμάχι, όσο και με ότι επιθυμεί τα πάντα. Όπως, π.χ., τη θόλωση στα του Καστελλόριζου, με επόμενο βήμα το «γκριζάρισμα» της ευρύτερης περιοχής. Εξ ου και ο απόπλους του ενός σεισμογραφικού νοτίως του, ενώ το άλλο βρίσκεται ήδη στην κυπριακή ΑΟΖ.

Αν δε η Τουρκία προχωρήσει περαιτέρω, παραβιάζοντας κυριαρχικά δικαιώματα, τότε η Ελλάδα, πέραν της αμυντικής απόκρουσης των εισβολών, σε συνθήκες θαλάσσιου Έβρου, εμπνεόμενη και εμπνέουσα την εθνική άμυνα και τους πολίτες, με βάση το ότι «νήες πλήρεις γαρ πόλις», όπως θα έγραφε, αν ζούσε σήμερα, ο Θουκυδίδης, οφείλει να προβεί στην επέκταση των δώδεκα ναυτικών μιλίων καθ’ άπασα την επικράτεια. Αυτό είναι το νέο «μολών λαβέ».

Όσο για το «μολών λαβέ» του Ελληνισμού, με τη συνδρομή του δωδεκαμίλιου συμπλέγματος του Καστελλόριζου, στη διαλεύκανση και τη λεύκανση του «γκριζαρίσματος» της Ανατολικής Μεσογείου, όφειλε να αναζητηθεί στη συνομολόγηση της χρονίζουσας ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου. Πέραν της ανάληψης, στην ευρύτερη περιοχή, των ευθυνών της πρώτης απέναντι στη δεύτερη. Να γιατί η επέτειος της Παλιγγενεσίας βρίσκεται στο Αιγαίο, καθώς και στην Ανατολική Μεσόγειο.

*Ο πρώτος διετέλεσε Βουλευτής Έβρου (1993-2000), ο δε δεύτερος, Δήμαρχος Σουφλίου (1994-1998)

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

– Πώς να πάρουμε πίσω τη θαλάσσια Ελλάδα που μας κλέβουν

– Για τους εν Ευρώπη καταπίνοντας την κάμηλο

– Εμείς και ο Ερντογάν: Ο βίος και η πολιτεία του δεν μπορούν με καμιά κυβέρνηση να μας χαροποιούν…

– Η Ειρήνη με την Τουρκία περνάει από το Στρασβούργο

– Ένα τρίγωνο με τέσσερις πλευρές: Η Ελλάδα, η Τουρκία και η Πολιτική Γεωοικονομία

– Ο κορονοϊός διευρύνει την Τουρκική απειλή – Η περίπτωση του Έβρου


Σχολιάστε εδώ