H Χάγη, ο λογαριασμός και το… τιμολόγιο

H Χάγη, ο λογαριασμός και το… τιμολόγιο

Το θέμα της Χάγης ανακίνησε ο πρωθυπουργός για τα ελληνοτουρκικά, στο πλαίσιο συνομιλίας που είχε με τον πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Νίκολας Μπέρνς στο «2020 Aspen Security Forum»…

Αναφέρθηκε στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, στις απειλές περί γεωτρήσεων εντός ΑΟΖ και στον υβριδικό πόλεμο στον Έβρο…

Πρόσθεσε πως παρά την επικοινωνία που είχε με τον Ερντογάν και τις δύο συναντήσεις που είχε κάνει μαζί του δεν βρήκε ανταπόκριση, ενώ σημείωσε πως η Τουρκία συμπεριφέρεται με αναξιόπιστο τρόπο και εντός του ΝΑΤΟ… Δηλαδή, ο πρωθυπουργός τα είπε… στη νύφη (ΗΠΑ), για να τ’ ακούσει η πεθερά (Τουρκία)…

Για τον… λογαριασμό μάλλον θα κοπεί και τιμολόγιο (στο όνομα του ελληνικού λαού).

Οι εναλλακτικές

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, δύο είναι τα σενάρια: Διάλογος με την Τουρκία για συμφωνία ή Χάγη… Το πρώτο μάλλον σαν παλιό και χιλιοειπωμένο ανέκδοτο ακούγεται, οπότε, αυτό που μας μένει είναι το Ανώτατο Δικαιοδοτικό Όργανο του ΟΗΕ… Το «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα», επίσης, χιλιοειπωμένο και χιλιοπαιγμένο…

Το σκηνικό

Η ΕΕ ποιεί την νήσσαν, οι ΗΠΑ απλώς ακροβολίστηκαν και η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να κρατηθεί στο ύψος της, το οποίο όμως δεν αγγίζει την κορυφή, για να δικαιολογείται η μοναξιά της…

Ερωτήματα

Η επιλογή διχάζει και σίγουρα προβληματίζει, καθώς το πρώτο ερώτημα που (λογικά) τίθεται είναι εάν η Χάγη μπορεί να είναι λύση. Με δεδομένο ότι στην προκειμένη περίπτωση τίθεται ζήτημα διαφορετικής ερμηνείας του διεθνούς δικαίου ή έστω υπάρχει διαμφισβητούμενο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, πώς είναι δυνατόν το Διεθνές Δικαστήριο να έχει τη δυνατότητα να δώσει μια οριστική λύση;
Επίσης, η Ελλάδα είναι… έτοιμη για μια τέτοια λύση; Καθώς οι αποφάσεις της Χάγης τείνουν να είναι… μεσοβέζικες, πόσο συμφέρει την ελληνική πλευρά να κληθεί να διαχειριστεί μια… αποψιλωμένη λύση σε σχέση με τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας – εάν βεβαίως πιστεύουμε (ακόμη) ότι έχουμε δίκιο 100%…
Δεν είναι, δηλαδή, τυχαίο που οι κυβερνήσεις το έχουν αποφύγει το συγκεκριμένο δικαστήριο. Εκτός από την κυβέρνηση Καραμανλή, στα μέσα της δεκαετίας του ’70, που αποφάσισε να απαντήσει στις τουρκικές έρευνες για πετρέλαιο εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας… Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες που έγιναν και τη συνεννόηση με τον Ντεμιρέλ, η Τουρκία τελικά υπαναχώρησε και δεν υπήρξε κατάληξη… Εν τω μεταξύ, οι αποφάσεις της Χάγης είναι τελεσίδικες, άρα και δεσμευτικές…

Απορία

Αφού, λοιπόν, η Ιστορία έχει αποδείξει ότι «δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε», πώς πιστεύουμε ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη συμβολή ενός… διαιτητή, που το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να παίζει τον… Σολομώντα;
Μοιραία, επανέρχεται εκείνο το «να πάρουμε κι εμείς, αλλά να δώσουμε κι εμείς κάτι στην Τουρκία», που είχε πει και ο κ. Ροζάκης…

Παραλήρημα

Σε εκδήλωση στην Τουρκία, ο Φατίχ Τεζτζάν, δημοσιογράφος του Ερ­ντογάν, όντας σε… ντελίριο και προφανώς… εκπροσωπώντας τον Πρόεδρό του, κάλεσε την Ελλάδα σε πόλεμο…
«Απευθυνόμενος στην Ελλάδα ο Ερντογάν», σημείωσε, «τους προκαλεί να έρθουν στο πεδίο της μάχης (!), αν προτίθενται να πληρώσουν το τίμημα που πλήρωσε και η Τουρκία». Λέει (ο Ερντογάν): “Θα χτυπήσω την Ελλάδα με στρατιωτική δύναμη. Θα πάρουμε αυτά τα νησιά στο Αιγαίο και τη Δυτική Θράκη. Θα φτάσουμε σύντομα σε αυτό. Το Ντεντέαγατς είναι δικό μας. Δεν υπάρχει όνομα Αλεξανδρούπολη. Είναι η γη των παππούδων μου. Η Κομοτηνή είναι τουρκικό έδαφος. Η Ξάνθη είναι τουρκική επικράτεια. Θα κατακτηθούν”»…
Θα ήταν, άραγε, ασφαλές το συμπέρασμα (από τα προαναφερθέ­ντα) ότι ο Ερντογάν ομολογεί την ελληνική του καταγωγή;

Οι ομοιότητες…

Το παραπάνω χαρακτηρίστηκε ως παραλήρημα ενός… ακραίου υπαλλήλου. Όμως δεν χωρεί αμφιβολία ότι απηχεί θέσεις και απόψεις που διατυπώνονται στη γείτονα… και όχι μόνο…
Χαρακτηριστική είναι η εμφάνιση του Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, βουλευτή Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ (λέμε τώρα…), ο οποίος κάνει λόγο για μια «περίεργη τροπολογία» στην… «Ελληνική Βουλή» (δική του φρασεολογία) αναφορικά με τις επιτροπές των Ιεροσπουδαστηρίων στη Θράκη, την οποία, όμως, αποκαλεί «Δυτική Θράκη»…
Ο Ζεϊμπέκ επιλέγει επίσης να χρησιμοποιήσει την αραβική λέξη «μεντρεσές» και να… ξεσπαθώσει κατά του υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης της ΝΔ, αντιδρώντας στην απόφαση για τη δημιουργία διαχειριστικών επιτροπών με πρόεδρο τον… «διορισμένο», όπως σημειώνει, μουφτή…
«Η συγκεκριμένη ρύθμιση αποτελεί ένα χτύπημα στην αυτόνομη και ιδιωτική δομή των εν λόγω σχολείων μας, ενώ πιστεύω πως είναι αντιδημοκρατική συμπεριφορά να λαμβάνεται μία τέτοια απόφαση, χωρίς να είναι εν γνώσει και επιθυμία των διαχειριστικών επιτροπών. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για μία ακόμη φορά έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο προς τη μειονότητά μας. Κατά τη γνώμη μου, η καλύτερη λύση είναι αυτός ο νόμος πριν να τεθεί σε εφαρμογή να ακυρωθεί. Δεν πρέπει να λησμονείται ότι ο πραγματικός ιδιοκτήτης των μειονοτικών σχολείων είναι οι διαχειριστικές επιτροπές. Αυτές αναλαμβάνουν καθήκοντα με εκλογές και τερματίζουν τα καθήκοντά τους με εκλογές. Δεν είναι δυνατόν να αποδεχτούμε οποιοδήποτε είδος διορισμού», σημείωσε.

Πέραν της… δημαγωγικής διάθεσης, καθώς ξεχνά ότι οι τοποτηρητές μουφτήδες διορίστηκαν από την κυβέρνηση του κόμματος που εκπροσωπεί (ΣΥΡΙΖΑ), ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι επαναλαμβάνει τη λέξη «διορισμένος», προφανώς γιατί προτιμά… τους εκλεγμένους, πάντα, φυσικά, με τον τρόπο που διεξάγονται αυτές οι διαδικασίες από τους «εκπροσώπους» της μειονότητας: Νύχτα, χωρίς κάλπη και χωρίς… υποψηφίους.

Έλλη Μητακίδου

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ