Το ΥΠΕΞ απαντά στις τουρκικές αστειότητες για τη Θρακη

Το ΥΠΕΞ απαντά στις τουρκικές αστειότητες για τη Θρακη

Το ΥΠΕΞ απαντά στις τουρκικές αστειότητες περί εκπαιδεύσεως της μειονότητας στη Θράκη.

«Η ιστορία θα παραμείνει για πάντα ο πλέον αντικειμενικός μάρτυρας για τον συστηματικό τρόπο εξάλειψης από την Τουρκία όλων των μειονοτήτων στην επικράτειά της κατά τη διάρκεια του εικοστού αιώνα».

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:

«Είναι τουλάχιστον παράδοξο, αν όχι αστείο, να υποδεικνύει η Τουρκία στην Ελλάδα την ανάγκη σεβασμού μειονοτικών δικαιωμάτων. Η ιστορία θα παραμείνει για πάντα ο πλέον αντικειμενικός μάρτυρας για τον συστηματικό τρόπο εξάλειψης από την Τουρκία όλων των μειονοτήτων στην επικράτειά της κατά τη διάρκεια του εικοστού αιώνα. Όσον αφορά τις εκπαιδευτικές επιλογές της Ελληνικής Πολιτείας, αυτές γίνονται ισότιμα και χωρίς διακρίσεις για όλους τους Έλληνες πολίτες, πάντοτε με αποκλειστικό γνώμονα την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης και το συμφέρον των μαθητών. Ειδικότερα για τη μουσουλμανική μειονότητα, οφείλουμε να σημειώσουμε ότι στην περιοχή λειτουργούν 115 μειονοτικά δημοτικά σχολεία, εντός των οποίων η παρεχόμενη διδασκαλία διασφαλίζει στο ακέραιο όλα τα δικαιώματα των μαθητών. Παρεμπιπτόντως, στην Κωνσταντινούπολη το 1955 υπήρχαν 54 ελληνικά δημοτικά σχολεία, ενώ σήμερα μόνο 3. Γνωρίζει άραγε η τουρκική ηγεσία γιατί;»

Τι είχε δηλώσει ο Ακσόι

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, προσπάθησε να ανοίξει θέμα Θράκης, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι δεν παραβιάζει τα δικαιώματα στην εκπαίδευση της μειονότητας. Ενώ στη δηλωσή του επαναλαμβάνει την φράση “τουρκική μειονότητας της Δυτικής Θράκης”

Ο Χαμί Ακσόι δήλωσε συγκεκριμένα:

«Η πρακτική αυτή της Ελλάδας αποτελεί μέρος της πολιτικής αφομοίωσης και καταπίεσης που εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες εναντίον της “τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης”. Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει θεατής στη συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε μια χώρα-μέλος. Καλούμε την Ελλάδα να τερματίσει την πολιτική παραβίασης των εκπαιδευτικών δικαιωμάτων των παιδιών της μειονότητας με διάφορα πρόσχημα και να ανοίξετε ξανά αυτά τα σχολεία».


Σχολιάστε εδώ