“Δια χειρός” Ευάγγελου Βενιζέλου: Τελεσίγραφο προς κυβέρνηση

“Δια χειρός” Ευάγγελου Βενιζέλου: Τελεσίγραφο προς κυβέρνηση

«Χρειαζόμαστε έναν σαφή εθνικό στόχο. Αυτός δεν μπο­ρεί να είναι απλώς η απορρόφηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων. Μια τέτοια προσέγγιση συνιστά ‘‘λήψη του ζητουμένου’’, δηλαδή σόφισμα. Η έγκαιρη και αποτελεσματική αξιοποίηση και όχι απλώς απορρόφηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων, προϋποθέτει ότι υπάρχει και υπηρετείται ένας εθνικός στόχος. Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε τα κονδύλια αυτά ως ένα ‘‘υπέρ – ΕΣΠΑ’’ που θα λειτουρ­γήσει στα χνάρια του ΕΣΠΑ. Απαιτείται να αποσαφηνισθεί εξαρχής η σχέση μεταξύ ‘‘διάσωσης’’ και ‘‘αναδιάρθρωσης’’ της ελληνικής οικονομίας.

Η σχέση μεταξύ ‘‘ολοκλήρωσης των υποδομών’’ και ‘‘μετασχηματισμού της παραγωγικής δομής’’ της χώρας. Αυτή είναι μια συζήτηση που αρχίζει από την ‘‘επιτροπή Πισσαρίδη’’ και μπορεί να τροφοδοτείται ατέρμονα με καινοτόμες προσεγγίσεις, αυτονόητες παραδοχές ή κουραστικές κοινοτοπίες. Ο εθνικός στόχος πρέπει συνεπώς να οριστεί πολιτικά. Όχι αυθαίρετα, όχι χωρίς τεχνοκρατική επάρκεια, όχι χωρίς κριτήρια πρωτίστως οικονομικά και αναπτυξιακά.

Όταν λέω ‘‘πολιτικά’’ εννοώ με εγερτήριες δυνατότητες που μπορούν να κινητοποιήσουν όλες τις δημιουρ­γικές δυνάμεις του τόπου» …λέει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, πρώην αντιπροέδρος της κυβέρνησης και πρώην υπουργός Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εξωτερικών.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ