Ο ΟΗΕ προειδοποιεί: «Απειλείται το μέλλον του πλανήτη από τον κορονοϊό»

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί: «Απειλείται το μέλλον του πλανήτη από τον κορονοϊό»

Στην προσπάθεια συγκράτησης της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού, η ανθρωπότητα δίνει έναν πολυμέτωπο αγώνα που δεν έχει μόνο στόχο να μειωθούν τα κρούσματα και κατά συνέπεια οι ανθρώπινες απώλειες.

Η οικονομία αποτελεί την άλλη μεγάλη πρόκληση που κουβε­ντιάζουν όλοι, αλλά η αλήθεια είναι πως οι προκλήσεις πηγαίνουν πολύ πιο μακριά, απειλώντας τον πολιτισμό και την κοινωνία και τις προόδους που έχουν γίνει.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες αναφέρθηκε μάλιστα σε αυτήν την παράλληλη μάχη που πρέπει να δοθεί, προσεγγίζοντας το θέμα της εκπαίδευσης, που είναι επίσης υπό απειλή εξαιτίας των μέτρων που αναγκαστικά λαμβάνονται για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.

Ο Γκουτιέρες, σε ένα επείγον μήνυμα προς τη διεθνή κοινότητα, τόνισε πως ο πλανήτης βρίσκεται μπροστά σε μια απειλή που μπορεί να καταστρέψει μια ολόκληρη γενιά εξαιτίας του κλεισίματος των σχολείων εν μέσω της πανδημίας, επισημαίνοντας πως η επιστροφή των μαθητών με ασφάλεια στην τάξη πρέπει να αποτελεί «κορυφαία προτεραιότητα». Όπως είπε, από τα μέσα Ιουλίου τα σχολεία έκλεισαν σε περίπου 160 χώρες, επηρεάζοντας περισσότερους από 1 δισεκατομμύριο μαθητές, ενώ τουλάχιστον 40 εκατομμύρια παιδιά δεν πήγαν βρεφονηπιακό ή παιδικό σταθμό.

Στον αριθμό αυτών των μαθητών πρέπει να προστεθούν άλλα 250 εκατομμύρια που ήταν εκτός σχολείου, ενώ μόλις το 1/4 των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις αναπτυσσόμενες χώρες αποφοιτεί έχοντας αποκτήσει βασικές δεξιότητες.

Συνέχισε τονίζοντας πως τώρα αντιμετωπίζουμε την απειλή μιας πιθανής καταστροφής μιας ολόκληρης γενιάς, μια καταστροφή που θα μπορούσε να μας στοιχίσει μεγάλο αριθμό σε ανθρώπινο δυναμικό, να υπονομεύσει δεκαετίες προόδου και να ενισχύσει εδραιωμένες ανισότητες. Και κατέληξε: «Σώστε το μέλλον μας».

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ