Οι λοιμωξιολόγοι προτρέπουν: Αυτό το καλοκαίρι «ας μην κρατήσουν οι χοροί»
Γάμοι και γλέντια… η χαρά του κορονοϊού
-Οι αιτίες για την αύξηση των κρουσμάτων
-Αναστέλλονται εμποροπανηγύρεις και λιτανείες
-Αν η ζέστη δεν μειώνει τα επίπεδα μεταδοτικότητας, τι μας περιμένει το φθινόπωρο;
Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι λοιμωξιολόγοι για την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού την τελευταία εβδομάδα και προειδοποιούν ότι αν συνεχισθεί ίσως να οδηγηθούμε σε αυστηρότερα απαγορευτικά μέτρα.
Ωστόσο οι πολίτες δεν φαίνεται να αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα της κατάστασης, με αποτέλεσμα να συνεχίζουν να συνωστίζονται χωρίς μέτρα προστασίας (μάσκες και αποστάσεις) σε γάμους και βαφτίσια, μπαράκια και πανηγύρια και κάθε είδους γλέντια. Παράλληλα αποδείχθηκε ότι οι υψηλές θερμοκρασίες που σημειώνει η χώρα μας το καλοκαίρι δεν επαρκούν από μόνες τους για να μειωθεί η μεταδοτικότητα του ιού, οπότε τι θα πρέπει να περιμένουμε να συμβεί το φθινόπωρο;
Στο μεταξύ, την Παρασκευή το απόγευμα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, στην προσπάθεια αναχαίτισης του κορονοϊού στη χώρα μας, ανακοίνωσε έκτακτα μέτρα που περιλαμβάνουν την αναστολή των εμποροπανηγύρεων και των λιτανειών για άγνωστο χρονικό διάστημα, καθώς επίσης και την παράταση του μέτρου της απαγόρευσης όρθιων πελατών σε όλα τα νυχτερινά κέντρα, μπαρ, κλαμπ, κέντρα ζωντανής μουσικής, μπαρ – εστιατόρια, καφέ – μπαρ έως 31 Αυγούστου.
Αναλυτικότερα, η κορύφωση των κρουσμάτων έγινε την Πέμπτη, αφού σημειώθηκαν 153 σε όλη τη χώρα, με τα περισσότερα να καταγράφονται σε Αττική και Θεσσαλονίκη, ενώ στον Πόρο καταγράφηκαν περίπου 30. Ιδιαίτερα για το νησί του Πόρου λήφθηκαν έκτακτα μέτρα, που ανάμεσα σε άλλα περιλαμβάνουν αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης, όπως live πάρτι, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κ.λπ.
Στο μεταξύ, η συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων επανάφερε στο προσκήνιο της ενημέρωσης τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα, έναν άνθρωπο ο οποίος αποδείχτηκε καθοριστικός στην πειθαρχία των Ελλήνων ολόκληρο το διάστημα του εγκλεισμού. Ο κ. Τσιόδρας επισήμανε ότι η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων έχει αρκετές αιτίες, όπως είναι:
• Ο αυξημένος εργαστηριακός έλεγχος και η διενέργεια πιο στοχευμένων ελέγχων, που αφορούν και συρροές ασθενών.
• Η αύξηση της κινητικότητας του πληθυσμού μας μετά την άρση του απαγορευτικού, όπως γίνεται και σε όλες τις χώρες του κόσμου, μετά την πρώτη φάση της επιδημίας – πάρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες αυτήν τη στιγμή έχουν πολλαπλές τοπικές εστίες και διπλασιασμό των κρουσμάτων.
• Η αυξημένη μεταδοτικότητα του ιού σε συνθήκες στενού συγχρωτισμού, όπου δεν τηρούνται τα μέτρα απόστασης και οι απαραίτητες προφυλάξεις.
• Η ξεκάθαρη μετατόπιση των θετικών κρουσμάτων σε νεαρότερες ηλικίες τους τελευταίους δύο μήνες.
«Αυτό μπορεί να έχει πολλαπλές εξηγήσεις, όπως στην αύξηση των ελέγχων, ο έλεγχος αρκετών ταξιδιωτών οι οποίοι είναι συνήθως νεότεροι σε ηλικία, αλλά και στον έλεγχο επαφών ανθρώπων, οι οποίοι στην εποχή του απαγορευτικού δεν ελέγχονταν. Ένα θετικό, επί του παρόντος, σημείο είναι ότι δεν έχει εμφανιστεί πίεση στο σύστημα υγείας. Έχουμε μία μικρή αύξηση στις νοσηλείες και μια μικρή αύξηση στις ΜΕΘ και στις διασωληνώσεις. Χρειάζεται όμως μεγάλη επαγρύπνηση για τυχόν εκθετική αύξηση. Η κατάσταση μπορεί γρήγορα να μας ξεφύγει. Θέλει εγρήγορση, θέλει προσοχή από όλους μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας.
Άρης Μπερζοβίτης
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Φωτό: iefimerida.gr