Ν. Χαρδαλιάς: Απέκλεισε το ενδεχόμενο γενικού lockdown – «Όλα τα μέτρα είναι στο τραπέζι»

Ν. Χαρδαλιάς: Απέκλεισε το ενδεχόμενο γενικού lockdown – «Όλα τα μέτρα είναι στο τραπέζι»

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ξεκαθάρισε ότι οι φήμες που κυκλοφορούν σχετικά με γενικό lockdown της χώρας λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού δεν ισχύει, ενώ παράλληλα τόνισε ότι δεν υπάρχει λόγος μεγάλου πανικού. 

«Μέχρι στιγμής είμαστε ένα βήμα μπροστά στο θέμα της πανδημίας», είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων για το θέμα του κορωνοϊού.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, ξεκαθάρισε ότι δεν χρειάζεται ο κόσμος να πανικοβάλλεται, αυτό που πρέπει να κάνει είναι τις επόμενες ημέρες να τηρήσει τα μέτρα, για να αντιμετωπιστεί η διασπορά. Παράλληλα, έβαλε τέλος στις φήμες γενικού lockdown της χώρας, ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω μέτρα, εφόσον χρειαστούν, σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα.

«266.000 έλεγχοι στα σύνορα και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 508. 164 είναι ενεργά, 101, είναι μη ενεργά, τα υπόλοιπα έχουν επιστρέψει στις χώρες τους», είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς, ενώ νωρίτερα ανέλυσε τα νέα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί.

«Επταήμερη απομόνωση κατοίκων από τις 16 Αυγούστου για όλους τους εισερχόμενους από Αλβανία».

«Παιδιά γεννημένα από το 2011 και μετά δεν χρειάζεται να έχουν αρνητικό τεστ για να εισέλθουν στη χώρα».

«Οι έλεγχοι θα ενταθούν τα επόμενα 24ωρα», τόνισε ο υφυπουργός στέλνοντας μήνυμα σε εκείνους που δεν θα τηρήσουν τα μέτρα που ελήφθησαν χθες.

«Τα φαινόμενα χαλάρωσης τροφοδοτούν την πανδημία. Πρέπει να τη σταματήσουμε με τη συμπεριφορά μας».

Για τα ηλικιακά δεδομένα: «Τις τελευταίες μέρες το μεγάλο ηλικιακό γκρουπ, πάνω από 70% είναι από 20 μέχρι 69».

Για τις λιτανείες: «Η ΚΥΑ είναι ξεκάθαρη. Δεν επιτρέπεται καμία τέτοια διαδικασία για οποιοδήποτε θρησκευτικό δόγμα. Η συνεργασία με την Εκκλησία της Ελλάδος είναι εξαιρετική. Αντιμετωπίζει με υπευθυνότητα, συνέπεια και σοβαρότητα το θέμα. Τηρούνται όλα τα μέτρα που χρειάζονται στις εκκλησίες, αυτή είναι η εικόνα που έχουμε».

Για τα κριτήρια με τα οποία επιβάλλονται τα μέτρα στις περιοχές: «Τα κριτήρια είναι καθαρά επιδημιολογικά. Είναι πασιφανές ότι ακολουθούμε τον αριθμό των κρουσμάτων. Όμως προέχει και η εικόνα. Δεν υπάρχει καμία απόφαση που να μην αποδεικνύεται με βάση τα επιστημονικά κριτήρια».

Για τα χερσαία σύνορα: «Μας απασχολεί το θέμα, είναι συνειδητή η επιλογή μας να υπάρχει μεγάλος έλεγχος και μέτρα εκεί. Κάθε βράδυ αναλύουμε τα δεδομένα που έχουμε και καθορίζουμε την επόμενη μας κίνηση».

Για την Τήνο τον Δεκαπενταύγουστο: «Ο καθένας θα πάρει την ευθύνη του».

«Επιστημονική κοινότητα έχει αιφνιδιαστεί, προφανώς και κινούμαστε σε αχαρτογράφητα νερά. Μέχρι τώρα είμαστε ένα βήμα μπροστά. Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε και ειδικά στα δύσκολα», τόνισε.

Για τα φαινόμενα όπως στις πλατείες: «Ο καθένας θα αναλάβει την ευθύνη του. Η ευθύνη απέναντι στην ίδια την κοινότητα είναι ατομική. Χρειάζεται συνέπεια, σοβαρότητα αυτή τη στιγμή».

«Θα έχουμε σίγουρα πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων αν δεν πάρουμε μέτρα. Αν θα είναι 300 ή παραπάνω προκύπτει από έναν αλγόριθμο που προκύπτει από την αύξηση τις τελευταίες μέρες. Η πλειοψηφία των κρουσμάτων είναι στην Κεντρική Μακεδονία (478) και στην Αττική (406). Η λογική δεν είναι να πάμε σε κάθε δήμο και να πούμε πόσα έχει ο καθένας. Αξία έχει να καταλάβουν όλοι, ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει τα περισσότερα κρούσματα, το ίδιο ισχύει και με τον δήμο Αθηναίων. Το βασικό είναι να δούμε ποια είναι η εικόνα στην κοινότητα και τι προκύπτει από τις ιχνηλατήσεις. Είναι μια σύνθετη διαδικασία. Κάθε μέρα αυτή η διαδικασία βασίζεται σε απόλυτα επιστημονικά εργαλεία και δεδομένα», είπε.

Για το αν έπρεπε να ζητούνται αρνητικά τεστ εξ’ αρχής από τους τουρίστες: «Το πρόβλημα δεν αφορά στα εισερχόμενα κρούσματα. Προφανώς και περιμέναμε μια μικρή αύξηση με το άνοιγμα των συνόρων».

«Έχουμε ένα παγκόσμιο τσάλεντζ που μέχρι τώρα η Ελλάδα έχει καταφέρει να πετύχει. Δεν υπάρχει λόγος απόλυτου πανικού. Ένα πράγμα ζητάμε να είμαστε προσεκτικοί και να εφαρμοστούν τα μέτρα. Όπου δεν εφαρμόστηκαν είχαμε αυξητική τάση. Ευθύνη δεν έχει μόνο αυτός που διοργανώνει το πάρτι, αλλά και εμείς που συμμετέχουμε. Είναι ξεκάθαρο σε ποια ηλικιακά γκρουπ υπάρχει η αυξητική τάση. Τις επόμενες μέρες ας εφαρμόσουμε τα μέτρα».

Για το αν θα υπάρξουν άλλα νέα μέτρα: «Κάθε βήμα υπάρχει και νέα εναλλακτικά μέτρα. Όλα είναι πάνω στο τραπέζι. Δεν ισχύουν οι φήμες ολικού lockdown».

Με πληροφορίες απο το newpost.gr


Σχολιάστε εδώ