Μονόδρομος ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ

Μονόδρομος ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ

Τσίπρας: Ούτε βήμα πίσω

-Ο Τσακαλώτος και η παρέα του κολλημένοι στο 3%

Αποφασισμένος να προχωρήσει στη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται ο Αλ. Τσίπρας, παρά τις ενστάσεις (διαφωνίες) που εκφράζονται από μερίδα (και) κορυφαίων στελεχών. Επισημαίνει ότι τα κόμματα πρέπει να εκφράζουν το σύνολο των ψηφοφόρων τους και όχι μόνον των μελών τους, ενώ θεωρεί εκτός τόπου και χρόνου όσα στελέχη πιστεύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ του 2020 έχει την οποιαδήποτε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ του 2015 και πολύ περισσότερο του 2004.

Όλα αυτά στον απόηχο της ηχηρής παρέμβασης του Ευκλ. Τσακαλώτου, ο οποίος σε άρθρο του σε εβδομαδιαία εφημερίδα («Εποχή») χαρακτήρισε «ακατανόητο» το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να μετατραπεί σε Κεντροαριστερά. Προκαλώντας, όπως ήταν φυσικό, ποικίλες αντιδράσεις και συζητήσεις στο εσωτερικό του κόμματος.

«Ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ είναι μονόδρομος», ήταν η εξίσου ηχηρή απά­ντηση του κ. Τσίπρα σε συνέντευξή του στο διαδίκτυο. Στέλνοντας μήνυμα προς όλους ότι η απόφασή του ο ΣΥΡΙΖΑ να καλύψει το φάσμα από την Αριστερά μέχρι το Κέντρο είναι οριστική και μη διαπραγματεύσιμη. «Όποιος πιστεύει ότι οι επιπλέον 1,5 με 2 εκατ. άνθρωποι (σ.σ.: που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ) ήταν όλοι αριστεροί της ριζοσπαστικής Αριστεράς, κάνει λάθος», τόνισε ο κ. Τσίπρας. Έμμεση απάντηση σε όσα στελέχη, κυρίως από την πτέρυγα των «53», επιμένουν στην ανάγκη το κόμμα να διατηρήσει τον ριζοσπαστισμό του και να μην απεμπολήσει τις αρχές που είχε όταν ήταν στο 3%!

Παρά την ειλημμένη απόφαση του κ. Τσίπρα, η διαδικασία για τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι και μακρά και επίπονη, καθώς όσοι αντιδρούν θα δώσουν σκληρή μάχη –εντός κι εκτός κομματικών οργάνων– προκειμένου να την αποτρέψουν. Σκληρή θα είναι ως φαίνεται και η απάντηση που θα δώσουν οι υποστηρικτές της μετεξέλιξης. Μια πρώτη γεύση πήρε ο κ. Τσακαλώτος, που δέχθηκε την «επίθεση» του Π. Πολάκη, ο οποίος του επέρριψε ευθύνες για μια σειρά επιλογές της περιόδου 2015 – 2019 (μνημόνιο, ιδιωτικοποιήσεις, παραμονή Στουρνάρα κ.ά.). Και αυτό παρά το γεγονός ότι το τελικό «ok» για όλα αυτά το είχε δώσει ο τότε πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχουν καταρτίσει στην Κουμουνδούρου, τον Σεπτέμβριο είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί το Συνέδριο, όπου και αναμένεται να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για την πορεία του κόμματος. Ωστόσο, λόγω της έξαρσης που παρουσιάζει η πανδημία, είναι άγνωστο αν θα γίνει κανονικά ή θα μετατεθεί για αργότερα, όταν το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες.

Σημειώνεται ότι ο γενικός γραμματέας Π. Σκουρλέτης είχε σε ανύποπτο χρόνο προτείνει το Συνέδριο να διεξαχθεί τον περασμένο Ιανουάριο, πολύ πριν ξεσπάσει η πανδημία. Η πρότασή του δεν έγινε αποδεκτή από τον κ. Τσίπρα με το επιχείρημα ότι το κόμμα δεν ήταν ακόμη έτοιμο –πολιτικά και οργανωτικά– να αντιμετωπίσει μια προσυνεδριακή διαδικασία. Τέλος αυτού του μήνα είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης, ενώ μέχρι τότε θα έχει οριστικοποιηθεί και η ημερομηνία διεξαγωγής του Συνεδρίου.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ