«Τσουνάμι» ανεργίας φοβάται η κυβέρνηση

«Τσουνάμι» ανεργίας φοβάται η κυβέρνηση

-Οι νέοι, το μεγάλο θύμα

Το επερχόμενο «τσουνάμι» ανεργίας τρομάζει την κυβέρνηση και στα αρμόδια υπουργεία έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού αναζητώντας μέτρα και πολιτικές με στόχο την ανάσχεση του φαινομένου.

Σύμφωνα δε με τα ως τώρα στοιχεία και καθώς η πανδημία έχει μπει σε φάση έξαρσης, από το φθινόπωρο και πέρα η ανεργία στη χώρα θα φτάσει –ίσως να τα ξεπεράσει– ποσοστά περασμένων δεκαετιών.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι σε διάστημα μόλις ενός μήνα, από τον Απρίλιο μέχρι τον Μάιο, από το 15,7% ανέβηκε στο 17%. Η μεγαλύτερη αύξηση ήταν στις ηλικίες 15 – 24 ετών, φαινόμενο διαχρονικό, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι από 32,2% που ήταν η ανεργία τον Μάιο του 2019 έφτασε τον Μάιο του 2020 στο 37,5%. Δεδομένου δε ότι οι επιδόσεις στον τουρισμό και στην εστίαση είναι πιο χαμηλές και από τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις, θεωρείται βέβαιο ότι τους προσεχείς μήνες μερικές δεκάδες χιλιάδες θα προστεθούν στη μακριά λίστα των ανέργων. Ιδίως δε μετά το τέλος Σεπτεμβρίου, οπότε και θα λήξει τυπικά η τουριστική σεζόν.

Δυσοίωνες είναι οι προοπτικές και για τον χώρο της εστίασης, καθώς, όπως όλα δείχνουν, τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό θα ισχύσουν και τη χειμερινή περίοδο. Υπό αυτό το πρίσμα, εστιατόρια, ταβέρνες κ.λπ. θα μπορούν να δέχονται λιγότερους πελάτες, που σημαίνει λιγότερα έσοδα και κατ’ επέκταση λιγότερες θέσεις εργασίας.

Σε μια προσπάθεια να ανασχέσουν το επικείμενο κύμα ανεργίας, στο υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζονται σχέδια που θα θέσουν σε εφαρμογή από το φθινόπωρο. Μεταξύ άλλων εξετάζουν την παροχή κινήτρων (φορολογικών και ασφαλιστικών) προς τις επιχειρήσεις για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας αλλά και για την πρόσληψη νέων εργαζομένων. Το ερώτημα είναι αν σε μια αγορά που αργοπεθαίνει μπορούν τέτοιου είδους κίνητρα να κρατήσουν ζωντανές τις επιχειρήσεις.

Οι τελικές αποφάσεις και το ακριβές περιεχόμενο των μέτρων θα καθοριστούν αρχές Σεπτεμβρίου, οπότε και θα υπάρχει μια συνολική εικόνα για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην αγορά. Αυτό φυσικά σε άμεση σχέση με την πορεία της πανδημίας. Στο οικονομικό επιτελείο κρατούν χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών, καθώς ένα δεύτερο, πιο ισχυρό αυτήν τη φορά κύμα της πανδημίας μπορεί να έχει καταστρεπτικές συνέπειες στην οικονομία, τις επιχειρήσεις κ.λπ. Σε μια τέτοια περίπτωση, τα μέτρα που αυτήν τη στιγμή επεξεργάζονται ίσως να μην επαρκούν για να αντιμετωπίσουν την έκρηξη της ανεργίας.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ