Αισίως τα 105 έφτασαν τα μέλη του κυβερνητικού σχηματισμού!

Αισίως τα 105 έφτασαν τα μέλη του κυβερνητικού σχηματισμού!

Από εκεί που θα τα περιόριζε ο Κυριάκος

-Ρεκόρ μετακλητών!

Μπορεί οι αλλαγές (ανακατατάξεις) στη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου, που αποφάσισε ο πρωθυπουργός, να αποδεί­χθηκαν «πολύ κακό για το τίποτα», αποτέλεσαν ωστόσο το βήμα για την είσοδο και νέων προσώπων στον πολυδαίδαλο πλέον κυβερνητικό μηχανισμό.

Μετά τις τελευταίες προσθήκες, ο οργανισμός που διαχειρίζεται τις τύχες της χώρας αθροίζει ούτε λίγο ούτε πολύ 105 μέλη! Υπουργούς, αναπληρωτές υπουργούς, υφυπουργούς, γενικούς γραμματείς, ειδικούς γραμματείς, αναπληρωτές. Το προεκλογικό όραμα του Κυρ. Μητσοτάκη για ολιγομελές και αποτελεσματικό κυβερνητικό σχήμα πήρε τη θέση του στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας. Θύμα των αναγκών αλλά και των εσωκομματικών ισορροπιών.

Στα 105 μέλη που αθροίζει ο κυβερνητικός μηχανισμός πρέπει κανείς να υπολογίσει συμβούλους, ειδικούς συνεργάτες, μετακλητούς κ.ά., με κάποιους πρόχειρους υπολογισμούς να ανεβάζουν τον τελικό αριθμό στα 500 και πλέον άτομα. Αφού μόνο κάθε υπουργός δικαιούται εννέα μετακλητούς και δύο δημοσιογράφους, χωρίς να είναι σαφές τι αντίστοιχα ισχύει για υφυπουργούς και γενικούς γραμματείς.

Μετά τις αλλαγές η κυβέρνηση διαθέτει 19 υπουργούς, 4 αναπληρωτές και 29 υφυπουργούς, σύνολο 52 μέλη. Άλλοι τόσοι είναι οι υφιστάμενοί τους: 49 γενικοί γραμματείς, 3 ειδικοί γραμματείς και 1 αναπληρωτής γενικός γραμματέας. Αίσθηση προκαλεί ο… συνωστισμός που παρατηρείται σε ορισμένα υπουργεία.

Χαρακτηριστική η περίπτωση του υπουργείου Οικονομικών, όπου υπάρχει υπουργός, αναπληρωτής υπουργός, δύο υφυπουργοί, τρεις γενικοί γραμματείς και ένας ειδικός γραμματέας. Ανάλογη και… χειρότερη είναι η εικόνα και στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, όπου υπάρχει υπουργός, αναπληρωτής υπουργός, δύο υφυπουργοί, πέντε γενικοί γραμματείς και δύο ειδικοί γραμματείς. Δεν πάει πίσω το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με υπουργό, υφυπουργό, δύο γενικούς γραμματείς και έναν αναπληρωτή, όπως και το Εργασίας, με υπουργό, δύο υφυπουργούς, τέσσερις γενικούς γραμματείς, αλλά και το Παιδείας, με υπουργό, δύο υφυπουργούς και τέσσερις γενικούς γραμματείς.

Ρεκόρ μετακλητών
Όντας στην αντιπολίτευση, η Νέα Δημοκρατία είχε ασκήσει δριμεία κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για τον αριθμό των μετακλητών υπαλλήλων που είχαν βρει θέσεις στον κρατικό μηχανισμό. Ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης σε συνεντεύξεις του αλλά και από το βήμα της Βουλής είχε δεσμευτεί ότι θα βάλει φρένο στο φαινόμενο αυτό και ότι θα περιορίσει δραστικά τον αριθμό των μετακλητών. Οι δεσμεύσεις αυτές αποδείχθηκαν κενό γράμμα.

Έναν χρόνο μετά τις εκλογές οι μετακλητοί όχι μόνο δεν μειώθηκαν, αντίθετα αυξήθηκαν. Τον Ιούλιο του 2019 ήταν 2.710 και τώρα, σύμφωνα με πιο πρόσφατα στοιχεία, έχουν υπερβεί τους 2.850. Με την προοπτική ο αριθμός να ανέβει κι άλλο, καθώς συχνά πυκνά υπουργοί και υφυπουργοί προσλαμβάνουν άτομα με την ιδιότητα του μετακλητού επικαλούμενοι αυξημένες ανάγκες και με την αιτιολογία ότι οι προσλήψεις με τη διαδικασία του ΑΣΕΠ είναι χρονοβόρες.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ