Χτυπάει την καμπάνα του Ασφαλιστικού ο Γιαννίτσης – Στο κόκκινο τα ασφαλιστικά ταμεία λόγω των αναδρομικών
«Οι συνολικές δαπάνες του κράτους για συντάξεις αυξήθηκαν από 7 δισ. ευρώ το 2001 σε περίπου 17 δισ. ευρώ το 2018, δηλαδή από 5% του ΑΕΠ σε 9%-9,5%.
Αθροιστικά για το 2000-2018 έφτασαν τα 289 δισ. ευρώ. Για τη δεκαετία 2000-2009 αυτή η κρατική δαπάνη αντιπροσώπευε πάνω από το 70% της συνολικής αύξησης του δημόσιου χρέους.
Το 2020 το Ασφαλιστικό θα επιδεινωθεί από τρία αίτια: τη μείωση του ΑΕΠ, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και κάθε τυχόν πρόσθετη παροχή. Όσο το Ασφαλιστικό εξακολουθεί να βρίσκεται σε συνθήκες έντονης ανισορροπίας τόσο η οικονομία θα παραμένει ευάλωτη».
♦ Ο κ Γιαννίτσης επισημαίνει ακόμη ότι 2.700.000 πρόσωπα έχουν περάσει στη σύνταξη.
Στο κόκκινο τα ασφαλιστικά ταμεία
Τον… κίνδυνο κατάρρευσης των ασφαλιστικών ταμείων επικαλούνται –ανεπίσημα– από την κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να αιτιολογήσουν (εξωραΐσουν) την απόφαση να καταβάλουν μειωμένα τα αναδρομικά σε χιλιάδες συνταξιούχους. Υπογραμμίζουν ότι λόγω της ύφεσης (που έφερε η πανδημία) ο τζίρος των επιχειρήσεων έχει πέσει κατακόρυφα και μαζί οι εισφορές τους στα ασφαλιστικά ταμεία. Σε συνδυασμό δε με την αναπόφευκτη αύξηση της ανεργίας και τις ευέλικτες μορφές εργασίας, έχουν περιέλθει (τα Ταμεία) σε δυσχερή οικονομική θέση.
Στα όρια της… κινδυνολογίας προσθέτουν ότι αν η απόφαση για τα αναδρομικά αφορούσε όλους ανεξαιρέτως τους συνταξιούχους δεν θα μπορούσαν να πληρώσουν τις συντάξεις των επόμενων μηνών. «Ποια κυβέρνηση δεν θα ήθελε, αν μπορούσε, να ενισχύσει οικονομικά τους συνταξιούχους, που τόσο επλήγησαν από τα μνημονιακά μέτρα την περίοδο της οικονομικής κρίσης;», τονίζουν. Υπενθυμίζουν μάλιστα ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση είχε μπλοκάρει την καταβολή των αναδρομικών λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης των Ταμείων. Ανώτατοι κυβερνητικοί παράγοντες ανέφεραν ότι η απόφαση ελήφθη με πολιτικά κριτήρια και όχι προς υλοποίηση της σχετικής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας. Χωρίς ωστόσο να διευκρινίζουν ποια ακριβώς είναι αυτά τα πολιτικά κριτήρια.
Ανεξάρτητα, πάντως, από τη θεωρία που αναπτύσσουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι προκειμένου να αμβλύνουν την οργή των συνταξιούχων, που αισθάνονται θύματα εμπαιγμού εκ μέρους της κυβέρνησης, η οικονομική κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων είναι ιδιαιτέρως κακή.
Τα χρέη των επιχειρήσεων αυξήθηκαν την περίοδο της πανδημίας, κάτι που ως φαίνεται θα συνεχιστεί για αρκετούς ακόμη. Ο ρυθμός των νέων εισφορών έχει πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ σχεδόν όλα τα Ταμεία κλήθηκαν να καταβάλουν αναδρομικά εκατομμυρίων ευρώ. Διευθυντικά στελέχη των Ταμείων τονίζουν ότι αν συνεχισθεί (ή ενταθεί) η σημερινή κατάσταση τότε το 2021 θα χρειαστεί κρατική χρηματοδότηση ούτως ώστε τα Ταμεία να πληρώσουν κανονικά τις συντάξεις.