Πόσο πιο καθαρά τα περί νεο-οθωμανικής αυτοκρατορίας;
Οι «φωνές» μιλούσαν εδώ και μερικά χρόνια για το… όραμα Ερντογάν, περί νεο-οθωμανικής αυτοκρατορίας… Κι αν στην αρχή έπεφτε πολύ… κράξιμο, σιγά σιγά, με την πορεία που πήραν τα πράγματα, οι αντιδράσεις γαλήνεψαν, μέχρι που σταμάτησαν…
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που οι εκφραστές του… «να πάρουμε κάτι, αλλά να δώσουμε κι εμείς “κάτι”» άρχισαν να… δραστηριοποιούνται στα διάφορα τηλεοπτικά (και όχι μόνο) πάνελ, επεξηγώντας με γλαφυρότητα το ρητό «βασιλικότερος του βασιλέως»…
Μάλλον είναι αργά… Ωστόσο, ενδιαφέρον παρουσιάζουν το τελευταίο διάστημα τοποθετήσεις πολιτικών της γείτονος, που δεν διαφοροποιήθηκαν ποτέ – ίδιες ήταν αρκετά χρόνια τώρα, μόνο που αυτήν την περίοδο δείχνουν πως ο τουρκικός σχεδιασμός βρίσκεται στην τελική του φάση…
Ο βουλευτής του ισλαμικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (το ΑΚΡ του Ερντογάν, ντε), σχολιάζοντας τη «μετατροπή», αφού τη χαρακτήρισε «ιστορική», σημείωσε: «Μόνιμα υπήρχε μία ανάγκη να καταστεί η Τουρκία περιφερειακή δύναμη. Αυτό πολιτικά ήταν ανάγκη να είναι εγκατεστημένο πάνω σε μία κοινότητα πιστών. Το αίτημα για την επαναφορά του χαλιφάτου ήταν ένα από αυτά τα τεμάχια. Αποτέλεσμα τούτου άλλωστε ήταν ότι αμέσως μετά από την Αγια-Σοφία κάποιοι άρχισαν να ζητούν την επαναφορά του χαλιφάτου.
Κανείς να μην εκπλαγεί αν στο σύντομο μέλλον κάνουμε μία στρατιωτική επιχείρηση σε ένα από τα νησιά μας που κατέχει παράνομα η Ελλάδα».
Το γκρι…
Νωρίτερα, ο τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι αναφέρθηκε σε μια… «άλλη κόκκινη γραμμή», όπως είπε: «Αφορά την αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, που πηγάζει από τις συμφωνίες που υπογράφηκαν πριν από 100 χρόνια. Δηλαδή, αν κοιτάξουμε, αντίθετα με τις συμφωνίες, τα νησιά του Αιγαίου έχουν στρατικοποιηθεί και αυτό είναι απαράδεκτο για την Τουρκία. Ό,τι απαιτείται γι’ αυτό, θα γίνει. Άλλωστε, αυτήν τη στιγμή, σε αυτό το πλαίσιο, έχουν ξεκινήσει εργασίες νομικών διαδικασιών»…
Πόσο πιο ξεκάθαρα να μιλήσουν οι αξιωματούχοι; Τι περισσότερο θα πρέπει να γνωρίζουμε οι… ενδιαφερόμενοι;
Το αρνητικό του… θετικού
Βέβαια, υπάρχει πάντα η τακτική του «ναι μεν, αλλά», της δημιουργικής ανάγνωσης, της… πολιτικής αντίληψης για τα τεκταινόμενα…
Σου λέει ο κ. Πέτσας: «Η Άγκυρα έκανε ένα θετικό βήμα για την αποκλιμάκωση, σε σχέση με την παράνομη NAVTEX της 21ης Ιουλίου…». Και την επόμενη στιγμή σημειώνει: «Δυστυχώς, όμως, την ίδια ώρα, η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX για έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ και το ‘‘Barbaros’’ βρίσκεται ήδη στην Κύπρο…».
Δηλαδή, σε ελεύθερη μετάφραση: «Πριν πεθάνω, ζούσα»…
Καραγκιόζ μπερντέ…
Και είναι και η ΕΕ, δηλαδή η Γερμανία, που παίζει το… θέατρο σκιών στα δάχτυλα και συμπαρασύρει και τους υπόλοιπους, που θυμήθηκαν προφανώς το μάθημα Ανάλυση Λογοτεχνικού Κειμένου» (εμείς, πια, δεν έχουμε…) και άρχισαν τα «φάσκει και αντιφάσκει η Τουρκία με τη νέα NAVTEX» και άλλα τέτοια «πικάντικα»…
Ενώ η… παλιά καραβάνα, που τα λέει καθαρά και τσεκουράτα –γιατί γνωρίζει και τα επόμενα, πριν αυτά δρομολογηθούν– τι έκανε;
Αφού έβαλε μία εβδομάδα τον Τύπο και τα ΜΜΕ να… λιγώνουν την κοινή ευρωπαϊκή γνώμη για τις… άοκνες προσπάθειες που καταβάλλει ώστε να αποσοβηθεί η… κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο (η φράση «γερμανικό ανέκδοτο» ήρθε για να περιγράψει μια… νέα πραγματικότητα), σήκωσε τον… μπερντέ: Νίκη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην πρόσφατη κρίση με την Ελλάδα βλέπει σε άρθρο της η γερμανική εφημερίδα «Suddeutsche Zeitung», επισημαίνοντας ότι προς το παρόν η Άγκυρα ανέβαλε τις γεωτρήσεις της και πως τώρα θα πρέπει να μιλήσουν (οι δύο πλευρές). Και εξηγεί ότι αυτό σημαίνει πως «η Αθήνα θα πρέπει να απομακρυνθεί από τις σκληρές (!) θέσεις της για τα κυριαρχικά δικαιώματα των 3.000 νησιών και νησίδων της, κάτι που για τον ξιφομάχο Ερντογάν (!), ο οποίος προσβλέπει στον διαμοιρασμό των πρώτων υλών, είναι μια αναμφισβήτητη νίκη»…
Να θυμόμαστε, από καιρού εις καιρόν, ότι εμείς σε αυτούς… κάτσαμε, για να μας τακτοποιήσουν τα… ατακτοποίητα.
Διακομματικό… πάνελ
Πριν από μερικές μέρες ανακοινώθηκαν τα ονόματα των βουλευτών που συγκροτούν τη Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για την Ανάπτυξη της Θράκης…
Και είναι λογικό πως όσοι συντάχθηκαν σε αυτήν την πρόταση και εργάστηκαν προς την κατεύθυνση της ευόδωσης του στόχου μάλλον θα αισθάνονται μια… αλμυρή γεύση στο στόμα…
Διότι, αυτή δεν είναι Επιτροπή, αλλά ένα τηλεοπτικό πάνελ ανήμερα των εκλογών (γιατί είναι και πολλοί)…
Κι αν υποθέσουμε πως οι βουλευτές της Θράκης (και κάτι… ψιλά από Ανατολική Μακεδονία) ορθώς την απαρτίζουν, τι μπορούν να προσφέρουν ο Καιρίδης, η Πιπιλή, η κ. Αναγνωστοπούλου (Σία), ο Λοβέρδος, ο Φίλης;
Το στόμα όμως γίνεται… Κασπία Θάλασσα με τη συμμετοχή του ΓΑΠ…
Θεάρεστο το έργο της Επιτροπής και ο Γιώργος Ανδρέα Παπανδρέου ορθώς συμμετέχει στο… σουαρέ. Άλλωστε, τι θα έκανε κι η Ντόρα… εκειδά, μονάχη;
Σε μια τόσο κρίσιμη ιστορική στιγμή, το ελληνικό πολιτικό σύστημα δεν ξεχνά να κρατηθεί στο… πολιτικό του ύψος, σε αυτό με το οποίο έχουν γραφτεί μερικές από τις πιο μαύρες σελίδες της βαριάς μας ιστορίας…
Έλλη Μητακίδου