Διασπασμένη η μειονότητα στην Αλβανία

Διασπασμένη η μειονότητα στην Αλβανία

Ο Βαγγέλης Παπαχρήστος, μέλος της ιστορικής ηγεσίας της Ομόνοιας, θύμισε μια σημαντική αναφορά στη δήλωση του προεδρείου της οργάνωσης το 1992: «Έλληνες Μειονοτικοί. Τούτες οι στιγμές μας θέλουν ενωμένους και συσπειρωμένους όσο ποτέ. Μας θέλουν με ζεστή καρδιά και καθαρό νου. Μας θέλουν έτοιμους κάθε στιγμή, για να πετύχουμε τους στόχους μας…».

Και υπενθύμισε ένα ακόμη περιστατικό, όταν είχε απορριφθεί το αίτημα για τη λειτουργία του ελληνικού σχολείου στο Αργυρόκαστρο: «…Ο Πρόεδρος Παραρτήματος Θοδωρής Βεζιάνης τους κάλεσε όλους μέσα στο γραφείο του και τους είπε: ‘‘Εμείς όντας ενωμένοι δεν θα οπισθοχωρήσουμε. Τα παιδιά μας θα μάθουν ελληνικά, το θέλουν ή δεν το θέλουν αυτοί…’’». Αμέσως τα δύο γραφεία της Ομόνοιας μετατράπηκαν σε σχολείο… και συνέχισε να λειτουργεί το ελληνικό σχολείο στο Αργυρόκαστρο.

Χάριν αυτής της ενότητας κατορθώθηκαν τόσα πράγματα τα πρώτα χρόνια της Ομόνοιας, με την ανάδειξη βουλευτών, την ανάδειξη των τοπικών αρχόντων, το άνοιγμα των ελληνικών σχολείων κ.ά.

Και ο κ. Παπαχρήστος ακριβώς επισημαίνει τη σημερινή κατακερματισμένη εικόνα που παρουσιάζει η μειονότητα και υπενθυμίζει ότι με Ομόνοια, MEGA, ΚΕΑΔ να μην μπορούν να συνεργασθούν αρμονικά, δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα. Όπως πολύ σωστά επισημαίνει, στη γειτονική Σερβία, οκτώ αλβανικά κόμματα στο Πρέσεβο κατέβηκαν μαζί στις εκλογές και έτσι κέρδισαν τρεις βουλευτές, ενώ ελέγχουν και τους δήμους…

[email protected]

ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: himara.gr


Σχολιάστε εδώ